Vrijdag 24/05/2019

Wesphael

Finaal doek over zaak-Wesphael: "Een grote opluchting, geen reden tot blijdschap"

Bernard Wesphael. Beeld BELGA

De nabestaanden van Véronique Pirotton staken alle verdere procedures tegen Bernard Wesphael. Hiermee valt definitief het doek over de zaak-Wesphael. De Waalse politicus zat tien maanden in voorhechtenis op betichting van moord, maar werd op alle fronten vrijgesproken.

Op 8 mei verwierp een rechtbank in Luik de claim die advocate Séverine Solfrini namens de zoon, diens vader en andere nabestaanden van Véronique Pirotton (42) aanspanden tegen Wesphael. Zij kwam op 31 oktober 2013 om het leven in een hotelkamer in Oostende. Het parket in Brugge vermoedde sporen van geweld en liet het toenmalige Waalse parlementslid tien maanden opsluiten. Tijdens het assisenproces in Bergen toonde de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat aan dat Pirotton "overduidelijk" zichzelf van het leven had beroofd met een overdosis alcohol en medicatie.

De jury sprak Wesphael eind 2016 unaniem vrij. Nabestaanden van Pirotton daagden hem daarna voor de burgerlijke rechtbank met een aanklacht rond “niet verlenen van hulp aan een persoon in nood”. Ze wreven hem aan dat hij haar die avond had “laten drinken”, terwijl hij had moeten weten dat zij na meerdere suïcidepogingen een gevaar betekende voor zichzelf.

De rechtbank had daar geen oren naar en veroordeelde de vader van Pirrotons zoon tot betaling van 1 euro schadevergoeding wegens “tergend en roekeloos geding”. Er restte de familie alleen nog een procedure in beroep, en daar ziet ze nu van af. In een mededeling wees advocate Séverine Solfrini de symbolische euro aan als spreekwoordelijke druppel: “Een vader werd veroordeeld, enkel omdat hij zijn meest elementaire recht op toegang tot justitie trachtte uit te oefenen.”

Enkel triestheid

Bernard Wesphael postte een korte commentaar op Facebook: “De zaak-Wesphael is afgelopen, en dat is een grote opluchting. Er is geen reden tot blijdschap, want aan het eind rest enkel een immense triestheid in ieders hart, bij beide families.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.