Zondag 04/06/2023

NieuwsVaccinatie

Filosoof Patrick Loobuyck pleit voor opkomstplicht: ‘Vaccinweigeraars informeren dat ze mogelijk geen prioriteit krijgen’

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck. Beeld Wouter Maeckelberghe
Moraalfilosoof Patrick Loobuyck.Beeld Wouter Maeckelberghe

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck (Universiteit Antwerpen) pleit voor een opkomstplicht bij vaccinatie. Ook wie zich niet wil laten vaccineren, zou dan verplicht worden om zich aan te melden in een vaccinatiecentrum. ‘Zo kunnen we vaccinweigeraars informeren over de gevolgen van hun keuze. Bijvoorbeeld dat ze geen prioriteit krijgen in de zorg’, zegt Loobuyck in Gazet van Antwerpen.

Redactie en Belga

De ziekenhuizen worden momenteel overspoeld door een nieuwe coronagolf. Het aantal patiënten met Covid-19 op intensieve zorg nadert de 800. Verwacht wordt dat tegen midden december zelfs de kaap van 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg zou worden bereikt. Woensdag waarschuwde Margot Cloet van Zorgnet-Icuro dat er keuzes zullen moeten worden gemaakt over welke patiënten behandeld worden en welke niet meer.

Gevaccineerden daarbij voorrang geven op ongevaccineerden, is volgens Loobuyck een moeilijke kwestie. “Het zijn niet de ongevaccineerden die de belangrijkste schuldigen zijn van deze crisis. De hoofdschuldige is de overheid, omdat die er niet in slaagt de burgers en de werking van de ziekenhuizen te beschermen. De pandemie is intussen al twee jaar bezig, en toch blijven politici hun beleid in de eerste plaats afstemmen op de bezetting op intensieve zorg. Pas als de ziekenhuizen daar vol dreigen te lopen, neemt ze strengere maatregelen. Dat is veel te laat.”

Loobuyck vindt dat de overheid de signalen in de eerstelijnshulp - de huisartsen - beter moet opvangen en op basis daarvan al maatregelen moet nemen.

Lees ook

In verschillende grote ziekenhuizen zijn alle bedden op intensieve zorg bezet. Het plaatst ziekenhuizen voor moeilijke keuzes over welke afdelingen tijdelijk dicht moeten, en welke operaties daardoor verschoven worden. ‘Ik denk niet dat de maatschappij ten volle beseft welke risico’s we aan het nemen zijn.’

Tussenoplossing

In plaats van vaccinatieplicht - de moraalfilosoof vindt de lichamelijke integriteit immers belangrijk - pleit hij voor een tussenoplossing. Net zoals bij de verkiezingen zou men de Belgen kunnen verplichten om naar een vaccinatiecentrum te gaan. Als men daar het vaccin tegen Covid-19 alsnog weigert, moet men een document ondertekenen waarin staat op de hoogte te zijn van de mogelijke gevolgen.

“Bijvoorbeeld dat ze niet in de zorg kunnen gaan werken”, aldus Loobuyck. “Dat het risico om in het ziekenhuis te belanden groter is. En ja, misschien ook dat ze in een noodsituatie als coronapatiënt geen voorrang zullen krijgen op mensen die wel gevaccineerd zijn.”

Als mensen niet in het vaccinatiecentrum komen opdagen, kan de overheid voor Loobuyck een boete opleggen. “Het is ook denkbaar dat wie de vaccinatie weigert een verplichte solidariteitstaks krijgt opgelegd, waarbij die persoon dan een geldsom betaalt die rechtstreeks naar de zorgsector gaat.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234