Zondag 25/08/2019

Filmmuseum trekt aan de alarmbel

Brussel l De verbouwing van het Filmmuseum loopt een aanzienlijke vertraging op. De heropening was voorzien voor 1 september, maar dat wordt wellicht 1 juli 2008. Intussen blijft ook de door minister Marc Verwilghen (Open Vld) beloofde steun voor de digitalisering van de collectie achterwege.

Door Jan Temmerman

Het Filmmuseum sloot midden juli vorig jaar tijdelijk zijn deuren in de Baron Hortastraat. De voorstellingen werden verplaatst naar het vlakbij gelegen Auditorium Shell. Die verhuizing was nodig in het kader van een grootschalige renovatie van het Paleis voor Schone Kunsten (PSK), waarbij de twee projectiezalen van het Filmmuseum afgebroken werden. Bedoeling was om de ruimte waarin zij gelegen waren, met name de voormalige Zaal voor sierkunsten, in haar oorspronkelijke staat te herstellen, zoals ze in de jaren twintig door architect Victor Horta ontworpen werd. Onder die zaal wordt nu een kuip uitgegraven. Daarin zullen de nieuwe filmzalen ingeplant worden.

Het zijn precies die graafwerken die voor vertraging hebben gezorgd. Onder een monument werken vergt immers de nodige zorgvuldigheid, en dat alles onder het waakzame oog van Monumentenzorg. Stof en trillingen moeten bovendien zoveel mogelijk vermeden worden, omdat er in het PSK intussen ook tentoonstellingen georganiseerd worden. Bij de uitgraving moest ook veel meer puin verwijderd worden, wellicht afkomstig van de vroegere bouwwerf ten tijde van baron Victor Horta.

De ruwbouw zou tegen het einde van dit jaar voltooid moeten zijn, zodat het architectenbureau Robbrecht & Daem in het voorjaar met de inplanting van de twee filmzalen kan beginnen. De opening is gepland voor 1 juli 2008. Tot dan blijft het Filmmuseum zijn vertoningen organiseren in het Auditorium Shell.

De meerkost van de vertraging wordt weliswaar gedragen door het PSK, maar het Koninklijk Belgisch Filmarchief heeft sowieso andere financiële katten te geselen. Een zichtbaar ontgoochelde conservator Gabrielle Claes liet op een persconferentie weten dat zij "nog geen euro heeft gezien" van de beloofde extra steun van 2 miljoen euro voor de digitalisering van de filmcollectie die vorig jaar door federaal voogdijminister Marc Verwilghen (Open VLD) "met veel fanfare" aangekondigd werd. Ook een digitalisering van het papieren archief, met ongeveer 3 miljoen persknipsels die gedurende zeventig jaar verzameld werden, dringt zich op. Ook daarvoor werd al een budget beloofd.

Maar er is ook goed nieuws. De ploeg van het Filmarchief kon voor het nieuwe seizoen alvast een hele reeks plannen en initiatieven aankondigen. De Portugese cinema staat naar aanleiding van het voorzitterschap van de EU in de kijker en binnenkort komt veteraan Manoel de Oliveira (99!) zijn film Belle toujours presenteren in Flagey.

Kort daarvoor komt de Roemeense regisseur Cristian Mungiu naar Bozar met zijn Gouden Palmwinnaar Vier maanden, drie weken, twee dagen. De Taiwanese cineast Tsai Ming-Liang, van wie I Don't Want to Sleep Alone hier binnenkort in roulatie komt, carte blanche om het novemberprogramma van het Filmmuseum samen te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden