Maandag 27/01/2020

Filmfestival van Gent focust op China

GENT

Shigeru wie? Tja, dat is wel vaker het lot van filmcomponisten. Het duurt soms een tijdje vooraleer hun naam dezelfde weerklank krijgt als de films waarvoor zij de score componeerden.

Shigeru Umebayashi werkte al samen met Aziatische grootmeesters zoals Wong Kar-Wai (voor In the Mood for Love en My Blueberry Nights) en Zhang Yimou (voor House of Flying Daggers en Curse of the Golden Flowers).Zijn komst naar de Arteveldestad, op 15 oktober in de Vooruit, waar zijn filmmuziek voor de allereerste keer live zal uitgevoerd worden, werd gisteren bekendgemaakt op de ‘lentereceptie’ van het Filmfestival van Gent. Dit jaar was de klassieke nieuwjaarsreceptie achterwege gebleven, onder meer omdat de organisatoren, bij monde van gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle, van oordeel waren dat er beter wat gewacht kon worden tot zij “ook iets te vertellen hebben”.Dubrulle zelf hield het kort, bedankte traditiegetrouw de private sponsors en de publieke overheden, tekende nog snel een contract (voor twee jaar) met de Port of Ghent (dat nu ook als partner fungeert van de World Soundtrack Awards-ceremonie, die op zaterdag 17 oktober de 36ste festivaleditie zal afsluiten) en gaf dan het woord aan de ‘nieuwe’ directeur Wim Coessens. Nieuw tussen haakjes, want voormalig directeur van De Morgen Wim Coessens was in 2007 al enkele maanden betrokken geweest bij de festivalorganisatie, was toen door de lokroep van de media naar de VRT vertrokken, maar keerde uiteindelijk vrij snel terug naar het filmfestival.Coessens kondigde dan aan dat de focus dit jaar op de Aziatische film in het algemeen en op China in het bijzonder zal liggen, met onder meer een ruim overzicht van de recente Chinese (officiële én underground-) cinema in de verschillende secties van het festival. Ook de internationale jury krijgt een Chinees tintje, met de aanwezigheid van filmmaker Wang Quan’an en actrice Yu Nan naar Gent. Tijdens het festival zullen ook de vier films, die zij reeds samen gemaakt hebben, vertoond worden, zoals Gouden Beerwinnaar Tuya’s Marriage. In de jury zal ook de Vlaamse acteur Filip Peeters zijn opwachting maken.

De Aziatische accenten zijn ook merkbaar in de nieuwe, felrode festivalaffiche en in de overzichtstentoonstelling Anime! High Art - Pop Culture, die begin oktober haar deuren opent in het Caermersklooster. Deze interactieve expositie voor liefhebbers van de Japanse animatiefilm in zijn talrijke, waaronder ook erotische verschijningsvormen, kende eerder al veel succes in onder andere Kopenhagen en Los Angeles.In de thuisbasis van het Filmfestival van Gent, het Kinepoliscomplex op Terplaten, zijn momenteel nog erg ingrijpende renovatiewerken aan de gang. Maar de (alvast op plan) erg monumentaal ogende ‘voorpartij’ zou bij het begin van de Gentse Filmfeesten op dinsdag 6 oktober helemaal klaar moeten zijn. Welke film dan de 36ste editie zal mogen openen, werd nog niet bekendgemaakt. Maar er hebben zich alvast twee sterke Belgische kandidaten gemeld, namelijk De helaasheid der dingen van Felix Van Groeningen en Mr. Nobody van Jaco Van Dormael. Als daar maar geen communautaire rel van komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234