Woensdag 08/12/2021

FILM-Y haalt jonge filmfans voor én achter de camera

Het festival Let's Dansk in BOZAR brengt naast grote namen als Per Kirkeby ook leuke randactiviteiten. Via FILM-Y, een mobiele filmset in de vorm van een auto, maken kinderen kennis met elk stadium van het filmproductieproces.

Sofus en Sophia zijn met de wagen op weg naar een picknick in het bos. Onderweg wordt er gestopt voor een sanitaire pauze. In de achteruitkijkspiegel van de auto doemt een macabere figuur op met een mes, die richting auto loopt... Plankgas! De film waarin Sofus (9) en Sophia (9) de hoofdrol spelen is voor de kijker bijna even spannend als voor de kinderen, die in de interactieve filmstudio FILM-Y hun eigen scenario vormgaven.

Denemarken is bij uitstek het land van de jeugdfilm, met een lange traditie in zowel animatie- als speelfilms. Dat dat Scandinavische volkje zo filmgek is verwondert nauwelijks, wanneer je de inspanningen ziet van het Deens Film Instituut (DFI) om jonge generaties warm te maken voor het medium. Bijvoorbeeld via FILM-Y.

Pernille Munk Skydsgaard (DFI): "Het gaat om veel meer dan om wat spelen in de auto. Het proces begint bij het begin: aan elke film ligt een idee, een verhaal, een scenario ten grondslag. De kinderen worden begeleid in het bedenken en uitwerken van dat concept, vervolgens ook in het verdelen van de rollen en het kiezen van een achtergrond. Ze kunnen hun verhaal bijvoorbeeld situeren in een bos, een stad, een zwart-witdecor of in een achtervolgingsscène met een andere auto."

Sofus & co. hebben in functie van hun griezelige picknickfantasie gekozen voor het bos. Iedereen in hun auto is acteur, maar een van de kinderen zou ook kunnen optreden als regisseur en de opnames volgen via een laptop, of de dialogen aansturen via een koptelefoon. Na de shoots begint het echte werk: de gemaakte beelden worden in groep besproken en bewerkt en er worden geluiden en special effects aan toegevoegd. Serious business, lijkt het wel. Skydsgaard: "Ja, het is wel degelijk de bedoeling dat ze iets bijleren over het filmmedium, maar op een speelse manier, een manier die hun verbeelding stimuleert."

Interactieve dimensie

Volgens educatief medewerker Charlotte Giese (DFI) was de interactieve dimensie een ontbrekende schakel in de activiteiten van het DFI. Giese: "We hebben de interactieve component tien jaar geleden aan onze activiteiten toegevoegd. Onze missie is niet alleen om kinderen kennis te laten maken met zoveel mogelijk diverse vormen van film, maar we willen hen het medium leren analyseren en interpreteren. Met FILM-Y krijgen ze praktisch inzicht in het productieproces, maar er wordt ook gesproken over filmcodes. Je zou het een holistische aanpak kunnen noemen: zien, begrijpen, zelf doen." Kers op de taart voor Sofus en zijn kameraden is een echte première van hun film, en de dvd die ze mee naar huis krijgen.

FILM-Y werkt voor verschillende leeftijden. De jongste deelnemers zijn drie jaar, de oudsten achttien. Ook voor hen blijft het uitdagend, omdat de moeilijkheidsgraad naar believen kan opgetrokken worden: er kunnen close-ups en special effects toegevoegd worden, het scenario kan complexer worden... er komt dus wat denkwerk bij te pas, en een heleboel samenwerking. Skydsgaard: "Het is tegelijkertijd een vorm van sociale training - de kinderen moeten leren meningen delen, beslissingen nemen en zich daar aan houden."

FILM-Y neemt niet enkel de jeugdige verbeelding mee on the road, het project heeft zelf ook al wat kilometers afgelegd: van Kopenhagen naar Damascus, van Londen naar Brussel, met Roemenië als volgende halte. Overal blijken kinderen kinderen te zijn, en op dezelfde manier te reageren.

Of toch niet? Giese: "In Syrië bleek het voor de kinderen heel ongewoon om hun ideeën te uiten. 'Dit is de eerste keer dat we onze eigen verhalen vertellen', zeiden de deelnemers daar. Dat was even schrikken. Kinderen zijn overal ter wereld kinderen, maar in minder democratische regimes lijkt zelfs hun verbeelding aan banden te liggen."

FILM-Y, nog tot vrijdag 30 maart in BOZAR, Terarkenzaal. Voor gezinnen en scholen. www.bozar.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234