Donderdag 13/08/2020

InterviewDirecteur Marijke Vandebuerie

Film Fest Gent gaat door: ‘Dit niet organiseren is een duurdere optie’

Campagnebeeld Film Fest Gent 2020, een combinatie van de Duits-Oostenrijkse actrice Romy Schneider en van de Duitse acteur August Diehl.Beeld RV

Coronacrisis of niet, het 47ste Film Fest Gent zal gewoon doorgaan op de voorziene data in oktober. Toch houdt het filmfestival rekening met alternatieve vormen, mochten de omstandigheden het eisen.

Er is een campagnebeeld, met actrice Romy Schneider en acteur August Diehl. Er is een gastland, Duitsland. En er is goeie hoop. Maar het 47ste Film Fest Gent wordt vooral anders dan anders. “Wij dachten in het najaar te ontsnappen aan het coronagegeven, maar al snel werd duidelijk dat het niet zo was”, zegt algemeen directeur Marijke Vandebuerie.

Hoe gaan jullie deze editie aanpakken?

Marijke Vandebuerie: “Grote events zullen niet doorgaan, zoals de opening met 2.000 of concerten met 1.500 bezoekers. Maar tegen oktober zullen de bioscopen wel goed gerodeerd zijn voor de reguliere filmvertoningen. Nu maar hopen dat het vertrouwen van het publiek groot genoeg is dat ze weer naar de cinema dúrven.

“Allicht zullen we werken met telkens een volledig lege rij, én links en rechts een lege zitplaats per reservatie. Omdat de tickets zo sneller uitverkocht zijn, proberen we meerdere voorstellingen in te lassen. En we overwegen populaire films ook aanvullend online te vertonen. Dat zal niet altijd lukken vanwege de rechten. Daarom werken we samen met andere internationale festivals aan een protocol voor onlinevertoningen. Die zullen we beperken in tijd – enkel tijdens het festival – en locatie – dus enkel vanuit België. Zo willen we de latere carrière van de film niet tenietdoen. Bij een heropflakkering van het virus zijn we ook voorbereid om het festival volledig online te laten doorgaan.”

Marijke Vandebuerie, algemeen directeur Film Fest Gent: “Ik ga uit van een situatie waarin we maar 30 tot 50 procent van de tickets zullen verkopen in vergelijking met andere jaren.”Beeld BAS BOGAERTS

Kan het publiek in deze omstandigheden nog een echt festivalgevoel krijgen?

“In de zaal kunnen we alles perfect organiseren, maar daarbuiten moeten we alles herdenken. We zijn in gesprek met leuke locaties in de buurt om recepties in een grotere ruimte te laten plaatsvinden. En we willen een plein als festivaldorp installeren in openlucht, zodat bezoekers daar kunnen napraten.”

Wat met de 20ste editie van de World Soundtrack Awards, de internationale filmmuziekprijzen?

“Groots uitpakken zal niet lukken, al was het maar omdat we daar altijd veel internationale gasten voor ontvangen. Zeker van mensen uit de VS is het niet zeker of zij naar Gent zullen mogen komen. De uitreiking zelf zal fysiek plaatsvinden, al zullen we de prijzen misschien niet overhandigen maar op een tafel klaarzetten. (lacht) Het themaconcert is geschrapt, maar voor het gala zullen Dirk Brossé en Brussels Philharmonic allicht vooraf opnemen. En we zullen alles streamen, zodat iedereen uit de filmmuzieksector van thuis uit kan volgen.”

Hoe zit het met de financiële impact?

“Die zal groot zijn. Subsidies zijn dan wel gegarandeerd, maar we halen ook een groot aandeel uit eigen inkomsten: tickets, sponsoring... Ik ga uit van een situatie waarin we maar 30 tot 50 procent van de tickets zullen verkopen in vergelijking met andere jaren. 

“Het wordt hoe dan ook een ander festival, maar het is belangrijk om een editie te hebben. Dit niet organiseren is een duurdere optie. Onze werking loopt toch, dan gaat er veel energie naar iets wat niets oplevert. Daarom vecht ik er liever voor om de gaten te dichten en er te zijn. Het festival als platform is van belang voor de makers om hun film te presenteren, maar ook voor de film waarvoor een selectie belangrijk is in de latere zoektocht naar een publiek.”

Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober 2020, filmfestival.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234