Dinsdag 20/04/2021

Film 1

Regisseur Willem Wallyn

Huurvideo

Drama

Dutch FilmWorks

Release 8 maart

Zijn kleine oorlog

Tegen de achtergrond van het Agusta/Dassault-proces maken we kennis met Willem Wallyn (Peter Van den Begin), een jonge advocaat die zijn vader Luc naar het gerechtshof begeleidt. Het is de eerste dag van het proces.

Nerveus en zoekend naar de juiste houding tegenover de publieke aandacht, weigert Willem in te gaan op de vragen van de cynische sterjournalist Johannes van Buren (Herbert Flack). Deze wreekt zich op het zoontje door in 'zijn' middagnieuws Wallyn junior af te schilderen als een belachelijke poseur. Gekrenkt in zijn trots besluit de jongeman het onfatsoenlijke gedrag van Van Buren te bestraffen. Hij ontvoert de man en vraagt zijn boezemvrienden Frank (Vander Linden) en David (Steegen) hierbij een handje te helpen. Zolang het proces loopt, zullen ze de verslaggever gevangen houden, terwijl ze ondertussen op zoek zullen gaan naar de smeuïge details uit zijn privé-leven, zonder enige ethische overwegingen in acht te nemen. Wallyn - zoon van - maakt met Film 1 abstractie van zijn persoonlijke belevenissen. Die hebben wellicht als uitgangspunt gediend, maar zijn slechts de aanleiding om het verhaal van de verhoudingen tot de macht uit te beelden. De macht van het woord. De macht van het beeld. De relatie meester-knecht. Fictief. Eigenzinnig. Voeten vegend. Uw wekelijkse dosis ironie waardig.

HHHHH

Huurvideo

Jawbreaker

Regisseur Darren Stein

Tienerthriller / Komedie

Columbia TriStar HV

Release 8 maart

Op de 'R. Reagan'-middelbare school zwaait een snobistisch kwartet de plak. Onder leiding van de boosaardige Courtney Shane (Rose McGowan) maken Julie (Rebecca Gayheart), Marcie en Liz deel uit van deze geliefde of verguisde meisjeskliek. Als, bij wijze van verrassing, Liz op een morgen ontvoerd wordt door haar vriendinnen en in de koffer van hun wagen belandt, zijn de gevolgen niet te overzien. Bij een tankbeurt komen ze tot de gruwelijke ontdekking dat Liz in een 'jawbreaker' - snoep in de vorm van een uit de kluiten gewassen pingpongbal - is gestikt. Dit snoepgoed was Liz brutaal in de mond gestopt om haar gegil te smoren. Enigszins over hun toeren besluit het viertal om dit spijtige voorval als een verkrachting te ensceneren.

De afwezigheid van Liz wordt met een smoes gerechtvaardigd en Courtney belooft de schoolsecretaresse Liz' huiswerk thuis te bezorgen. Omdat ze niet tijdig komt opdagen, wordt Fern - het lelijke eendje - naar het adres van het meisje gestuurd. Zij ziet er dingen die ze niet behoorde te zien... Van stoute meisjes en het loontje dat om zijn boontje komt: voorspelbaar, doch vermakelijk.

HHHHH

Huurvideo

Wing Commander

Regisseur Chris Roberts

SF / Actie

20th Century Fox HE

Release 8 maart

Anno 2654. Een kwaadaardig buitenaards ras, Kilrathi, heeft via de verovering van het ruimtestation Pegasus de coördinaten ontdekt waarmee het een ruimtesprong naar de aarde kan wagen. Ze zijn onderweg naar de blauwe planeet met maar een doel: de totale vernietiging.

In een ander tijdskwadrant worden ondertussen twee jonge elitepiloten - Todd Marshall (Matthew Lillard) en Chris Blair (Freddie Prinz jr.) verwelkomd in hun nieuwe eenheid. Chris wordt niet aanvaard door zijn vechtmakkers. Hij blijkt af te stammen van het geslacht der Pelgrims: ruimteontdekkers die het heelal in kaart hebben gebracht en zo hun navigatiezintuig dusdanig ontwikkelden dat het genetisch erfgoed werd. Omdat sommige pelgrims in de geschiedenis als verraders zijn omschreven, wordt dit het vooroordeel waar Chris mee af te rekenen krijgt. Een strijd die hij alleen kan winnen door een bewijs van zijn loyauteit te leveren: de mensheid redden. Gebaseerd op het gekende game Wing Commander, waarin vooral de veelvuldige ruimtesprongen veel bijval hadden. Iets om eens over na te denken bij een volgend mobiliteitsplan.

HHHHH

Huurvideo

Outside Ozona

Regisseur J.S. Cardone

Thriller

Columbia TriStar HV

Release 8 maart, videopremière

Onderweg, allemaal luisterend naar eenzelfde radiostation, komen diverse onbekenden elkaar toevallig tegen. Zo ontmoeten we de eerlijke trucker Odell Parks (Robert Forster), die het aan een wegrestaurant opneemt voor een mooie, doch manke indiaans-Amerikaanse die met haar zieke grootmoe naar de kust rijdt. Haar laatste wens. Verderop lijkt Wit Roy (Kevin Pollak) een rotdag achter de rug te hebben: hij is als circusclown aan de deur gezet en moet het nu met zijn vriendin Earlene (Penelope Anne Miller) en zonder geld verder zien te rooien. Ze vatten het plan op naar Las Vegas te trekken. Op dezelfde baan rijden ook twee zussen die, na rijp beraad, een liftende man - ene Alan Defaux (David Paymer) - meenemen. Bij een sanitaire stop wordt duidelijk dat deze ogenschijnlijk normale psychiater een gezochte seriemoordenaar blijkt te zijn met religieuze waanideeën. Meer is er eigenlijk niet te verklappen. Behalve dat van die professioneel uitgesneden organen in de handen van de slachtoffers, misschien.

HHHHH

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234