Zaterdag 23/10/2021

Filip liever gezien als koning dan als prins

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Volgens de peiling van De Morgen en VTM boezemt Filip als koning meer vertrouwen in dan als prins. In juni had 51 procent van zijn onderdanen veel vertrouwen in hem, in augustus was dat al 69 procent. Maar van de Vlamingen mag hij geen spelverdeler blijven na de verkiezingen.

Hoeveel vertrouwen hebt u in koning Filip?
Filip kan met een gerust gemoed aan zijn blijde intredes in zijn koninkrijk beginnen. De Belg heeft hem blijkbaar liever als koning dan als prins. Voor zijn troonsbestijging kreeg hij maar van een nipte meerderheid het vertrouwen, erna kan hij bijna 70 procent van de Belgen overtuigen.

Zowel in juni als in augustus werd er gepeild naar het vertrouwen in de zoon van Albert en Paola bij ruim 2.600 Belgen, en de verschillen vallen niet te negeren. Waarschijnlijk is de Belg aangenaam verrast door de wijze waarop de prins tot koning vervelde. Op voorhand overheerste de twijfel of Filip wel klaar was voor het koningschap, daarna verstomde de kritiek. De troonswisseling verliep zonder enige wanklank, tot nog toe brengt hij het er beter vanaf dan verwacht. In juni gaf nog een vijfde aan dat hij Filip 'erg weinig vertrouwen' schonk, in augustus slinkt dat tot een tiende van de bevolking.

De Vlamingen reageren, naar aloude gewoonte, wel lauwer op het koningshuis dan de Walen en Brusselaars. Een kleine 60 procent in Vlaanderen vertrouwt Filip voldoende, in Franstalig België loopt dat op tot 82 procent. Wat wel gelijk loopt, is dat hij bij de Vlamingen én Franstaligen de laatste drie maanden alleen maar populairder geworden is.

Mag de koning nog een rol spelen na de verkiezingen?
De persoonlijkheid van Filip mag dan wel meer in de smaak vallen dan vroeger, over zijn takenpakket heerst er twijfel. Ruim de helft van de Vlamingen meent dat de rol van de koning is uitgespeeld bij de regeringsvorming. Zij willen niet langer dat de koning de informateur of formateur aanduidt na de verkiezingen. Nu heeft de koning het privilege de politicus aan te wijzen die de volgende coalitie bijeen mag puzzelen.

De Franstaligen zijn wel een totaal andere mening toegedaan. Liefst 80 procent gaat ermee akkoord dat de koning de informateur benoemt en dus achter de schermen de regering op poten zet. Globaal gezien mag de koning van 'de Belg' nog wel een rol spelen bij de regeringsvorming, maar dat heeft hij enkel en alleen te danken aan de Franstaligen.

De Vlaming staat wel toe dat Filip lintjes doorknipt, steden bezoekt en zijn koningin kust op het balkon, maar hij moet zich verder houden van staatszaken dan zijn vader. Ruim 40 procent van de Vlamingen ziet hem dan ook liever een symbolische rol vervullen, 60 procent vindt dat zijn bevoegdheden moeten veranderen.

De republikeinen blijven in Vlaanderen wel dun gezaaid: ze zijn met een vijfde. Tussen juni en augustus namen de republikeinse sentimenten zelfs licht af, ook hier lijkt het effect van de festiviteiten rond de troonswisseling mee te spelen.

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234