Woensdag 22/01/2020

FILIP JOOS

Fuck France, tweette Anara Atanes. Dat kon een antwoord zijn op de vraag: wat is je favoriete bezigheid?, aangezien het lingeriemodel de verloofde is van Samir Nasri en het ego van Nasri hexagonaal van vorm en volgens de laatste berekeningen vijfhonderd eenenvijftigduizend vierkante meter groot is.

Maar dat was het niet. Anara Atanes tsjilpte haar bericht de wereld in luttele minuten nadat bondscoach Didier Deschamps (DD voor de vrienden) de Franse WK-selectie bekendmaakte. Daarbij geen Nasri, om een dubbele reden: de speler van Manchester City past niet in het powervoetbal dat de Fransen sinds hun miraculeuze ontsnapping tegen Oekraïne op de mat willen leggen, én Nasri was niet bepaald een engeltje op het voorbije turbulent verlopen WK en EK. Dat haar boyfriend over het hoofd werd gezien, wekte desondanks toch de toorn op van miss Nasri. In een opwelling stuurde ze de tweet. De Franse natie kon de pot op.

Grappig is dat, die opwelling. Twitteraars die over de schreef gaan, doen het voorkomen alsof ze Lucky Luke zijn: ze schieten sneller dan hun schaduw en ach, dan raken ze al eens iets. Geen tijd om na te denken, meneer!, luidt steevast hun alibi. Flauw excuus. Een paar puntig geformuleerde zinnetjes in mekaar flansen, je dood ergeren aan de (voor)spellingsfunctie van je iPhone en het rode slangetje dat te pas en te onpas onder woorden verschijnt, en dan op send drukken, mij dunkt dat je in die tijdspanne de grijze hersencellen wel even aan het werk kunt zetten. Gesteld dat je ze hebt.

Fuck Didier Deschamps, voegde la Atanes er nog aan toe. De Franse bondscoach hoopte misschien nog eventjes dat het om een intentieverklaring ging, doch driewerf helaas, het bleek wel degelijk een belediging. In een opwelling, dat spreekt.

Tot daar niks nieuws onder de zon, het zwerk is vol van rancuneuze tweets, zeker na iets delicaats als de bekendmaking van een WK-selectie. Marc Wilmots kan ervan meespreken: toen de bondscoach de keuze maakte Timmy Simons en Thomas Meunier niet mee te nemen naar Brazilië, kreeg hij de wind ook even van voren, een zeewind, want uit Brugge. Wilmots zal er eens om gelachen hebben, de enige juiste houding ten opzichte van zo'n uit frustratie gegroeide boodschap.

De oververhitte Brugse reactie (een opwelling!) deed ook Timmy Simons zelf geen deugd, want van de weeromstuit werd het wereldwijde web een broedplaats voor semi-creatievelingen die bijvoorbeeld gingen bricoleren met Simons' beeltenis op de beduimelde kaften van hun zusters Tiny-boeken. Timmy blijft thuis pingde zich vervolgens vele computers binnen. En er werd hartelijk om gelachen door mensen die een maand eerder nog vertederd een traan wegpinkten toen hun eigen gebroed de Ketnet Move tegen Pesten uitvoerde. Leedvermaak is van alle tijden, maar het internet maakt de niet zo fijne kantjes van de mens wel heel erg zichtbaar.

Als slachtoffer haal je je schouders op, en ga je over tot de orde van de dag. Wilmots en ook Simons stoppen geen energie in hun saters. Didier Deschamps is een andere mening toegedaan. De Franse bondscoach heeft besloten om Anara Atanes voor de rechtbank te dagen. U leest het goed: bondscoach daagt spelersvrouw voor de rechter. Het is de domste beslissing van een trainer sinds Georges Leekens drie jaar geleden tijdens de rust van de interland tegen Oostenrijk besloot dat Boyata een goeie rechtsback zou zijn om Arnautovic aan banden te leggen.

Een très petite histoire, de onnozele tweet van een ontgoocheld meisje, wordt straks voor de rechtbank een affaire d'état waar de Franse pers van zal smullen. Ook Deschamps had zich de opwelling kunnen besparen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234