Zaterdag 19/06/2021

Update

Filip en Mathilde hartelijk onthaald in Leuven

Koning Filip en koningin Mathilde namen uitgebreid de tijd om het publiek te groeten. Beeld PHOTO_NEWS
Koning Filip en koningin Mathilde namen uitgebreid de tijd om het publiek te groeten.Beeld PHOTO_NEWS

Koning Filip en koningin Mathilde zijn vandaag in Leuven op bijzonder hartelijke wijze onthaald tijdens hun blijde intrede in Vlaams-Brabant, de eerste van 11 steden die het koningspaar de komende maanden zal aandoen. Ook de weergoden waren beiden goedgezind. Alle contacten met het publiek verliepen immers onder een stralende zon. Nauwelijks had het koningspaar de laatste handen gedrukt op het Martelarenplein of het begon te regenen.

Het koningspaar werd omstreeks 11 uur begroet in het historische stadhuis op de Grote Markt in Leuven door lokale en provinciale politici en verdienstelijke mensen actief in het bedrijfsleven (bv. Arnaud Feist, CEO Brussels Airport), cultuur (bv. schrijver Yves Petry), sport (bv. rolstoelatlete Marieke Vervoort) en welzijnsbeleid (met onder meer organisaties actief op vlak van armoedebestrijding zoals buurtwerk 't Lampeke).

Toespraak
Gouverneur Lodewijk De Witte schetste in een korte toespraak het beeld van een jonge, hard werkende provincie Vlaams-Brabant (cfr. meer dan de helft van de jongeren haalt een diploma hoger onderwijs) met mobiliteit en (het dure) wonen als voornaamste uitdagingen. "Het is onze ambitie blijvend te vernieuwen en vooruitgang te boeken, kennisinnovatief te zijn, iedereen kansen te beiden en klimaatneutraliteit na te streven", aldus De Witte.

Burgemeester Tobback
Burgemeester Louis Tobback nam de gelegenheid te baat om op ludieke wijze de sterke greep van hogere overheden op gemeenten aan te klagen. Hij wees Filip op het feit dat zijn voorgangers eeuwen geleden bij hun blijde intrede steden vaak nieuwe voorrechten en vrijheden toekenden. "Wij hebben een charter klaargestoomd dat de voogdij van de federale en regionale overheden over gemeenten verlicht. Kunnen we het daar niet over hebben? "

Manifestatie
Na een korte begroeting op de pui van het stadhuis gingen Filip en Mathilde uitgebreid een babbeltje slaan met een aantal personen van de enkele duizenden die waren opgedaagd op de Grote Markt, Rector De Somerplein en een stuk van de Bondgenotenlaan.

Er daagden ook tegenstanders van het Belgisch koningshuis op. Op de hoek van de Grote Markt en het plein demonstreerden een 50-tal personen op initiatief van Vlaams Belang, Jong N-VA, TAK, VVB, Voorpost en NSV tegen de monarchie en de Belgische staat. De manifestatie verliep zonder incidenten, maar er werden toch twee personen opgepakt.

Optredens
Nadien begaf het vorstenpaar zich naar concertzaal Het Depot aan het Martelarenplein, waar ze diverse artistieke optredens - 'Slam Poetry' door Artforum, 'Girls' door Fabuleus en 'De goede mens van Sezuan' door leerlingen van Hogeschool Luca - voorgeschoteld kregen. Deze kunsthappening werd afgesloten met twee nummers van de Leuvense rockgroep Willow, de jongste laureaat van de Vlaams-Brabantse rockwedstrijd Rockvonk.

Werklunch
De blijde intrede werd afgesloten met een werklunch op het provinciehuis over internationalisering. Het ging hierbij zowel over de toenemende internationalisering van onderwijs- en bedrijfsactiviteiten als over de troeven en uitdagingen van een Vlaams-Brabantse bevolking die steeds internationaler en diverser wordt. Naast vertegenwoordigers van de KU Leuven en het bedrijfsleven zaten aan tafel ook vertegenwoordigers van het Minderhedenforum en het Provinciaal Steunpunt Integratie Halle.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Het koningspaar op de trappen van het Leuvens stadhuis. Beeld BELGA
Het koningspaar op de trappen van het Leuvens stadhuis.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234