Zondag 13/06/2021

NieuwsPolitiek

Filip De Man (Vlaams Belang) verliest onschendbaarheid na ongeval met vluchtmisdrijf: ‘Hij kon amper op zijn benen staan’

Binnen Vlaams Belang wordt Filip De Man beschouwd als een van de grondleggers van de partij. Beeld BELGA
Binnen Vlaams Belang wordt Filip De Man beschouwd als een van de grondleggers van de partij.Beeld BELGA

Europees Parlementslid Filip De Man (Vlaams Belang) moet zich voor de politierechtbank van Halle-Vilvoorde verantwoorden voor een verkeersongeval waarbij hij tegen meerdere wagens van buren aanreed en vluchtmisdrijf pleegde. ‘De politie heeft echt lang bij hem staan aanbellen. Zijn enige reactie: de gordijnen naar beneden doen.’

Drie weken geleden hief het Europees Parlement met 671 stemmen voor en 11 tegen de parlementaire onschendbaarheid van politicus Filip De Man (65) op. Dat gebeurde na een vraag van het Brusselse hof van beroep in een brief op 30 oktober 2020. Aanleiding is een verkeersongeval op 1 mei 2019 rond 21 uur ’s avonds in de Lindenstraat in Peutie, bij Vilvoorde, waar de politicus zelf woont.

De partijtop van Vlaams Belang had die woensdag een viering met springkastelen, eetkramen en drankstands op het Twijndersplein in Ninove. Filip De Man kwam daar blijkbaar vandaan.

“Het gebeurde vlak voor mijn deur”, zegt een bewoner van de Lindenstraat. “Ik zat tv te kijken, en hoorde die enorme klap. Er was een blauwe SUV tegen de verkeersdrempel en een verkeerspaaltje aangereden, en z’n linkervoorwiel stond helemaal dwars. De wagen stond even stil, er was overal rook. Overal lagen brokstukken en de radiator van de wagen lag op straat. Heel veel buurtbewoners zijn recht geveerd om te komen kijken wat er aan de hand was. Onze eerste reactie was: is de bestuurder wel oké?”

De SUV is volgens ooggetuigen met erg hoge snelheid het woonerf in gereden. Hij knalde tegen de verkeersremmer aan en wipte een verkeerspaaltje uit de grond.

“Zo goed en zo kwaad als hij kon, is hij dan beginnen doorrijden”, zegt een andere bewoner. “Door dat kapotte voorwiel kon hij niet goed meer sturen. Eigenlijk niet. Het was meer schuren dan rijden. Die velg schuurde met zijn metaal over het wegdek, je ziet de strepen vandaag nog altijd. Het maakte ook een hels lawaai. Hij heeft meerdere geparkeerde wagens aangereden. Dat gebeurde onder de ogen van de mensen. Wij zijn met enkelen achter hem aan gerend, zo’n 500 meter verder. Hij woont helemaal aan het eind van de straat. Hij stapte uit aan zijn oprit en is dan z’n huis binnen gewaggeld. Lopen kon je het niet noemen. De man was stomdronken. Hij kon nauwelijks nog op zijn benen staan.”

Verbazing was er bij de bewoners vooral over wat er daarna gebeurde. Filip De Man liet zijn wagen scheef op de oprit staan, ging naar binnen en deed de rolgordijnen van z’n bungalow naar beneden. De politie van zone VIMA kwam aanbellen, maar de politicus antwoordde niet. De politie was door het parket van Halle-Vilvoorde gevraagd om volgens de standaardprocedure een alcoholtest uit te voeren, maar dat kon dus niet. “De politie heeft die avond echt lang bij hem staan aanbellen”, zegt een buurman. “Zijn enige reactie: de gordijnen naar beneden doen.”

Grondlegger

De politie zette een wielklem op de SUV en liet die op donderdagochtend takelen, maar kreeg de politicus ook toen niet te spreken. In de dagen en weken na het ongeval liet De Man blijkens het verzoek tot opheffing van zijn onschendbaarheid, dat vrij raadpleegbaar is in de verslagen van het Europees Parlement, verschillende uitnodigingen tot verhoor door de politie onbeantwoord: “Nadat talloze verzoeken waren verzonden, verklaarde hij dat hij inderdaad de verkeerspaal had omgestoten en niet kon stoppen vanwege de menigte op straat.” Dat is ook de uitleg die hij uiteindelijk tegenover de politie deed.

Volgens bewoners in de Lindestraat was er inderdaad een hoop volk op straat, maar dan vooral uit bezorgdheid. En vooral: na het het ongeval, en nadat was vastgesteld dat De Man al zigzaggend op drie wielen meerdere wagens had beschadigd.

“Er was in eerste instantie niets vijandigs aan onze eerste reactie”, zegt een bewoner. “Je eerste bekommernis is toch altijd nog het welzijn van de bestuurder. Het was echt een stevige klap. Er was bij de buren eigenlijk vooral verstomming. Je bent politicus, je zit in het parlement. Het minste wat dan toch mag worden verwacht is een klein beetje voorbeeldfunctie? Hier wonen erg veel gezinnen met kinderen. Oké, om negen uur ’s avonds is het al wat rustiger op straat, maar toch. Je normale reactie is uitstappen en aanbieden om een ongevallenformulier in te vullen.”

Filip De Man trad in 1985 toe tot het toenmalige Vlaams Blok. Hij werd bij de verkiezingen van 24 november 1991 Kamerlid, en bleef dat tot in 2014. Hij ijverde in het parlement voor een hardere aanpak van de criminaliteit en de herinvoering van de doodstraf. In 2014 raakte hij niet verkozen in het Europees Parlement. Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 lukte dat vanop de derde plaats wel. In 1990 werd hij hoofdredacteur van het nationale partijblad, en dat bleef hij tot in 2019. Hij wordt binnen de partij beschouwd als een van de grondleggers van de partij.

Vijf dagen na het ongeval nam Filip De Man ontslag uit de gemeenteraad van Vilvoorde, officieel omdat het mandaat niet langer combineerbaar was met dat in het Europees Parlement.

Filip De Man is de zoon van advocaat, auteur en acteur Jos De Man, die de echtgenoot was van Thuis-actrice Leah Thys. Jos De Man overleed begin mei op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus. Vlaams Belang geeft aan dat Filip De Man, die niet reageerde op pogingen voor commentaar, gisteren wegens de begrafenis van zijn vader onbereikbaar was.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234