Woensdag 11/12/2019

Filip Anthuenis

37 jaar, woont in Lokeren; Verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen

Parlementslid sinds 1995. Burgemeester in Lokeren. Bouwt in eigen regio voort op het succes van zijn vader Georges. Aanhanger van het law and order-principe.

Yolande Avontroodt

53 jaar, woont in Schilde

Verkozen in de kieskring Antwerpen

Parlementslid sinds 1995. Burgemeester in Schilde. Arts en in het parlement vaak verdediger van de artsenbelangen.

Willy Cortois

62 jaar, woont in Vilvoorde; Verkozen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde

Parlementslid sinds 1984. Een van de oudgedienden in de VLD-fractie. Als oud-burgemeester vooral actief op het vlak van binnenlandse zaken.

Rik Daems

43 jaar, woont in Leuven

Verkozen in de kieskring Leuven

Parlementslid sinds 1987. Onder Verhofstadt minister van Overheidsbedrijven. Maakte het faillisement van Sabena mee van op de eerste rij maar zijn puike score houdt zijn kansen op een verlengd ministerschap evenwel gaaf. In dat geval neemt Ann Schevenels zijn plaats in.

Maggie De Block

41 jaar, woont in Merchtem Verkozen in Brussel-Halle-Vilvoorde

Parlementslid sinds 1999. Toonde zich in de vorige regeerperiode vooral actief op het vlak van volksgezondheid.

Herman De Croo

65 jaar, woont in Brakel Verkozen in Oost-Vlaanderen

Parlementslid sinds 1968. Parlementslid met de langste staat van dienst, voorzitter van de Kamer in vorige regeeperiode. Wil graag nog een keer minister wordenl. Als hem dat plezier gegund wordt, komt Ingrid Meeus als derde opvolger in de Kamer.

Guy Hove

45 jaar, woont in Oudenaarde; Verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen

VLD-voorzitter Karel De Gucht neemt wellicht zijn kamerzetel niet op. Zijn plaats wordt ingenomen door Guy Hove. De 45-jarige Hove was al kamerlid in de vorige regeerperiode. Hij ontpopte zich tot nuttige werkkracht in justitiezaken.

Guido De Padt

48 jaar, woont in Geraardsbergen

Verkozen in Oost-Vlaanderen

Nieuwkomer in de Kamer. Burgemeester van Geraardsbergen en provincieraadslid in Oost-Vlaanderen. Heeft ambitie om het ook federaal waar te maken.

Georges Lenssen

Woont in Maasmechelen

Verkozen in de kieskring Limburg

Patrick Dewael, Vlaams minister-president, is verkozen maar wil in de federale regering aantreden. Zijn opvolger is Georges Lenssen, net als in de vorige regeerperiode. Lenssen komt uit Maasmechelen en was vroeger actief bij de CVP.

Hilde Dierickx

47 jaar, woont in Dendermonde; Verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen

Nieuwkomer in de Kamer, fractieleidster voor de VLD in Dendermonde. Tandarts, jonge en vooralsnog onbekende kracht, maar wel met ambitie.

Stef Goris

43 jaar, woont in Linter

Verkozen in de kieskring Leuven

Parlementslid sinds 1995. Wierp zich vooral op als defensiespecialist. Ook actief in de Raad van Europa, waar hij zich ontfermde over de rand rond Brussel.

Martine Taelman

37 jaar, woont in Bouwel

Verkozen in de kieskring Antwerpen

Margriet Hermans is verkozen, maar blijft allicht in het Vlaams Parlement, waardoor er in de Kamer een plaats vrij komt voor Martine Taelman. De 37-jarige Taelman was in de voorbije legislatuur een verdienstelijk senator, in de schaduw van Jean-Marie Dedecker.

Sabien Lahaye-Battheu

35 jaar, woont in Poperinge; Verkozen in de kieskring West-Vlaanderen

Nieuwkomer in het parlement. Advocate, Ocmw-raadslid in Poperinge en provincieraadslid in West-Vlaanderen.

Pierre Lano

58 jaar, woont in Kortrijk; Verkozen in de kieskring West-Vlaanderen

Parlementslid sinds 1995. Bedrijfsleider en oud-burgemeester in Harelbeke. Kwam bij de stichting van de VLD over van de CVP. Vooral politiek actief als verdediger van het bedrijfsleven.

Claude Marinower

Woont in Antwerpen.

Verkozen in de kieskring Antwerpen

Nieuwkomer in de Kamer. Gemeenteraadslid in Antwerpen sinds 1994. Maakte naam door openlijk te keer te gaan tegen de groeiende sympathieën voor het Vlaams Blok in zijn joodse gemeenschap.

Fientje Moerman

44 jaar, woont in Deurle; Verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen

Kamerlid sinds 1999. Voordien schepen in Gent. Een van de rijzende sterren binnen de partij, niet kansloos om in de regering te treden. Als zij of De Croo minister wordt, komt derde opvolger Ingrid Meeus in de Kamer.

Annemie Neyts-Uyttebroeck

58 jaar, woont in Brussel; Verkozen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde

Parlementslid sinds 1981. Oud-partijvoorzitter en oud-Europees parlementslid. Keerde in 1999 terug naar de nationale politiek als minister. Hoopt op een verlengd verblijf in de regering. In dat geval komt Luk Van Biesen als tweede opvolger in de Kamer.

Karel Pinxten

50 jaar, woont in Overpelt

Verkozen in de kieskring Limburg

Parlementslid sinds 1989. Oud-minister voor de CVP maar verteerde zijn gedwongen ontslag in volle dioxinecrisis in 1999 nooit. Stapte via de NCD over naar de VLD, waar hij hoopte op een nieuw ministermandaat. Zijn tegenvallende score zal die ambities temperen.

Bart Somers

39 jaar, woont in Mechelen

Verkozen in de kieskring Antwerpen

Parlementslid sinds 1999. Burgemeester in Mechelen. Niet te miskennen politiek talent, dat binnen de VLD dicht bij de top aanleunt. Wordt genoemd in de ministeriële stoelendans. Als hij promotie krijgt, profiteert ex-CD&V'ster Annemie Turtelboom uit Puurs.

Bart Tommelein

41 jaar, woont in Oostende

Verkozen in West-Vlaanderen

Nieuwkomer in het parlement. Maakte naam als ambitieuze woordvoerder van minister-president Patrick Dewael en mag nu zijn eigen kans gaan. Heeft al enige ervaring als fractieleider in Oostende. Begon zijn politieke carrière bij de VU-jongeren.

Ludo Van Campenhout

36 jaar, woont in Antwerpen

Verkozen in de kieskring Antwerpen

Parlementslid sinds 1999. In de Kamer vooral actief in de commissie Verkeer. Verlegde gaandeweg zijn actieterrein naar Antwerpen, waar hij na de bestuurscrisis in het schepencollege trad.

Fons Borginon

Verkozen in de kieskring Antwerpen

36 jaar, woont in Antwerpen

Marleen Vanderpoorten, Vlaams minister van Onderwijs, werd als lijstduwer verkozen en laat zich wellicht vervangen door Fons Borginon. Oud-VU-voorzitter Borginon zetelt zelf al in de Kamer sinds 1995 en kwam na het uiteenvallen van de VU via Spirit naar de VLD.

Hilde Vautmans

30 jaar, woont in Sint-Truiden

Verkozen in de kieskring Limburg

Nieuwkomer in de Kamer. Werkte voordien als adviseur voor de senaatsfractie en sinds 1999 op de kabinetten van Guy Verhofstadt en Rik Daems. Stamt uit het roemruchte Limburgse liberale geslacht Vautmans, maar bewees al in de campagne op eigen benen te kunnen staan.

Geert Versnick

46 jaar, woont in Gent; Verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen

Premier Guy Verhofstadt wil graag premier blijven. Stadsgenoot Geert Versnick krijgt zijn plaats in de Kamer. Versnick zetelt zelf in de Kamer sinds 1994. Versnick was voorzitter van de commissie-Lumumba in de vorige regeerperiode en is schepen in Gent.

Marc Verwilghen

50 jaar, woont in Knokke; Verkozen in de kieskring West-Vlaanderen

Parlementslid sinds 1995. Minister van Justitie. De kans dat Verwilghen op Justitie blijft is vrij klein, maar een verlengd verblijf in de regering is mogelijk. De 29-jarige Vincent Van Quickenborne uit Kortrijk is zijn opvolger. Ex-senator, ex-ID21, ex-Spirit, volbloed liberaal.

Pierre Chevalier

50 jaar, woont in Brugge

Parlementslid sinds 1985. Stapte bij het ontstaan van de VLD over uit de SP. Beloond met een postje als staatssecretaris in de vorige regering maar moest in 2000 ontslag nemen. Sindsdien wer kamerlid, nu voor het eerst in de Senaat. De interesse in buitenlandse zaken blijft.

Hugo Coveliers

56 jaar, woont in Antwerpen.

Parlementslid sinds 1985, eerst voor de VU, sinds 1992 voor de VLD. Fractieleider in de Kamer in de vorige regering, maar mag nu terugkeren naar zijn oude liefde, de Senaat. Scherp securitair-rechts profiel, even in de running als kandidaat-burgemeester in Antwerpen.

Jean-Marie Dedecker

50 jaar, woont in Oostende

Parlementslid sinds 1999. Kwam met veel gedruis in de Senaat, maar een stiekem gefilmd bezoek aan Marc Dutroux in de cel kostte hem enig maatschappelijk aanzien. Loopt ook in de partij geregeld buitenspel. Niettemin nog altijd een stemmenmagneet.

Stefaan Noreilde

26jaar, woont in Deinze

VLD-voorzitter Karel De Gucht laat zijn plaats in de Senaat aan Stefaan Noreilde. Noreilde is voorzitter van de VLD-jongeren, en werkte tot dusver als adviseur op het kabinet Justitie. Als jongerenvoorzitter bewees Noreilde dat hij wel wat in zijn mars heeft.

Jeannine Leduc

63 jaar, woont in Wellen

Parlementslid sinds 1993. Schepen en oud-burgemeester in Wellen. Hardwerkend en flamboyant fractieleider in de Senaat in de vorige regeerperiode.

Patrik Vankrunkelsven 46 jaar, woont in Laakdal

Guy Verhofstadt zich vervangen door eerste opvolger Patrik Vankrunkelsven, burgemeester in Laakdal. Vankrunkelsven is oud-voorzitter van de VU en belandde via Spirit bij de VLD. In de vorige regeerperiode al in de Senaat en toen vooral bezig met ethiek en verkeer.

Annemie Van de Casteele 49 jaar, woont in Affligem

Parlementslid sinds 1995. Ex-VU en oud-voorzitster van Spirit. Stapte over naar de VLD, maar raakte slechts erg nipt verkozen. In de Kamer vooral bezig met volksgezondheid en met staatshervorming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234