Zondag 28/02/2021

Files

Files maken reistijd met de auto een derde langer

Een file in Brussel-centrum op 27 mei 2019 nadat door een bommelding de tunnels waren afgesloten. Beeld Tim Dirven
Een file in Brussel-centrum op 27 mei 2019 nadat door een bommelding de tunnels waren afgesloten.Beeld Tim Dirven

Zeven dagen en zes uur verloren automobilisten vorig jaar tijdens het spitsuur in Brussel. De files in onze hoofdstad zijn intussen even lang als die in Londen en Rome, en bijna even erg als die in Parijs. Dat blijkt uit de TomTom Traffic Index.

TomTom, de fabrikant van navigatiesystemen, stelt elk jaar een rapport op over de verkeerssituatie in 416 steden in 57 landen. Vorig jaar zorgden de files in ons land ervoor dat bestuurders gemiddeld 30 procent meer reistijd nodig hadden om ergens te geraken. Die zogenaamde congestiegraad lag in 2018 nog 1 procent lager. Het is, met andere woorden, weer een beetje drukker geworden op de wegen in onze steden.

Maar niet overal: zowel in Kortrijk en Leuven was je vorig jaar iets sneller op je bestemming dan het jaar voordien (3 procent). In Leuven maakt het stadsbestuur zich sterk dat het circulatieplan, dat in 2016 werd ingevoerd, hier veel mee te maken heeft. En in Kortrijk rijden er veel meer fietsers rond, sinds er 74 fietsstraten werden aangelegd. Daarnaast is er in de West-Vlaamse stad een ‘minderhinderteam’, dat omleidingen bij wegenwerken in goede banen moet leiden. Gent kan dan weer uitpakken met een status quo: daar was het vorig jaar even druk als het jaar voordien. Al ligt de straat waar je het langst stilstaat van het land ook in die stad. Dok-Zuid gaat lopen met die twijfelachtige eer.

Wie met de wagen in Brussel of Antwerpen moet zijn, heeft wél heel veel geduld nodig. Daar verlies je respectievelijk 38 en 32 procent reistijd door de files. Dat zijn gemiddelden, want tijdens de spitsuren komt daar nog een pak bij. In Brussel, de drukste Belgische stad van 2019, mag je ‘s ochtends rekenen op 75 procent extra reistijd en ’s avonds op 77. In vergelijking daarmee valt het in Antwerpen nogal mee: 56 procent extra reistijd tijdens de ochtendspits en 62 tijdens de avondspits. TomTom berekende ook welk moment van de week je best vermijdt. Zowel voor Brussel, Antwerpen als Gent is dat donderdag tussen 5 en 6 uur ‘s avonds.

Drukste dagen

“Dinsdag en donderdag zijn in heel veel steden de drukste dagen, omdat dan heel veel mensen van en naar het werk rijden”, zegt Gijs Peters, verkeersexpert bij TomTom. “Woensdag en vrijdag zijn een stuk rustiger want dan werken veel mensen thuis. We willen met ons rapport niet alleen de files in kaart brengen maar chauffeurs ook laten nadenken over wat ze zélf kunnen doen. Is het bijvoorbeeld echt nodig om je afspraak op dinsdag en donderdag te plannen als je weet dat dat de drukste dagen van de week zijn? Of kan je een half uur later vertrekken zodat je niet tijdens het spitsuur moet rijden?” 

Uiteraard raadt TomTom ook aan een navigatiesysteem te gebruiken zodat je rond de files heen kan slalommen. Geen overbodige luxe, als je weet dat we vorig jaar gemiddeld 1 tot 3,5 dagen stilstonden in Belgische steden. In Brussel verloren we zo gemiddeld 3 dagen en 15 uur, terwijl dat in Kortrijk ‘slechts’ 1 dag en tien uur was. De drukste dag in ons land was vorig jaar de dag van Sinterklaas. Op 6 december regende het zo hard dat er heel wat ongevallen gebeurden. Gevolg: pendelaars deden er gemiddeld 50 procent langer over om op hun bestemming te geraken. In Brussel kwam er - door een ongeval in de Troontunnel en heel wat wegenwerken op de ring - zelfs 69 procent bij. Dat wil dus zeggen dat chauffeurs bijna een uur en drie kwartier nodig hadden voor een ritje dat hen normaal gezien maar een uur had gekost.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234