Maandag 27/01/2020

Fikse politiemacht

houdt Oranjemars in het gareel

Portadown / Brussel

Reuters / Eigen berichtgeving

De gevreesde stoet van Orange Men in de Noord-Ierse plaats Portadown is gisteren al bij al rustig verlopen. De optocht, een van de hoogtepunten in het jaarlijkse marsseizoen van de protestanten, bracht een tweeduizendtal deelnemers op de been. Een indrukwekkende politie- en legermacht kon beletten dat het na een viering in het kerkje van Drumcree, een deel van Portadown, tot schermutselingen kwam. De toegang tot de door katholieken bewoonde Garvaghy Road bleef dit jaar voor de vierde keer hermetisch afgesloten.

Zoals ook de voorbije jaren het geval was, trokken de Orange Men na afloop van de dienst in Drumcree richting Garvaghy Road, die ook deze keer met prikkeldraad en hekken was afgesperd. Ter hoogte van de barricade werd door de deelnemers geprotesteerd tegen de zogenaamde Parades Commission. Die instelling is het die haar zegen geeft aan het traject dat de Orange Men hopen af te afleggen, de commissie is het dan ook die het bij radicalere marsen in de eerste plaats moet ontgelden.

Tegenover de Britse omroep BBC stelde 'Grand Master' Robert Saulters van de Oranje Orde dat de protestanten nochtans "hemel en aarde bewogen hadden om een een rechtvaardige en geweldloze oplossing te vinden". "Door ons een constructieve deelname aan een burgerforum te ontzeggen en ons niet in dialoog te laten treden met de inwoners van Garvaghy Road geeft de Parades Commission eens te meer blijk van vooroordelen tegenover onze gemeenschap", aldus Saulters. "Ze verspeelt op die manier een kans om aan een forum voor vrede en verzoening te werken." Na het beschaafde protest - op enkele schreeuwers aan beide zijden na bleef het rustig - trokken de protestanten zich terug richting Drumcree, en werd de optocht ontbonden. Met haar jaarlijkse stoeten herdenkt de Oranje Orde, zo'n honderdduizend leden sterk, de overwinning van de protestantse koning Willem van Oranje op diens katholieke rivaal Jacob II. De protestanten versloegen de katholieken in 1690 in de beruchte 'Battle of the Boyne'.

Overigens, vandaag en morgen komen in de buurt van Birmingham de eerste ministers van Groot-Brittannië en de Ierse Republiek bijeen. Tony Blair en Bertie Ahern zullen de onderhandelingen voorzitten tussen de diverse partijen en facties in Noord-Ierland. Het vredesproces in de provincie ligt op apegapen sinds deelstaatpremier David Trimble vorige week ontslag nam. Net zoals hij dat eerder al eens had gedaan, stapte Trimble ook nu weer op uit onvrede over de geringe bereidwilligheid van de katholieke terreurgroep IRA om haar belofte tot ontwapening uit te voeren. De Noord-Ierse partijen hebben zichzelf vijf weken tijd gegeven om een akkoord te bereiken. In het andere geval wordt het Noord-Ierse parlement ontbonden en komt er een (voorlopig) einde aan de machtsdeling door katholieken en protestanten. (LD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234