Vrijdag 24/01/2020

In kaart

Fijne nationale feestdag! Hier kan je vanavond en morgen meevieren

Beeld belga

De nationale feestdag met het traditionele defilé op het Paleizenplein in Brussel is officieel pas voor morgen, maar toch staan er vanavond ook al heel wat activiteiten op het programma. Hier kan je vanavond en morgen in de hoofdstad terecht.

Donderdag 20 juli

Vanaf 19 uur: Bal national op het Vossenplein
Ook dit jaar palmt het Bal national het Vossenplein in. De 15de editie van dit volksevenement in de Marollen start om 19 uur. Het grootste volksbal van België begint met een dansinitiatie, gevolgd door een reeks gratis concerten. Op de affiche staan dit jaar onder andere Lange Jojo, Sttellla en The Magical Flying Thunderbirds. Meer informatie vind je op de website van Bal national.

20 uur: Concert in BOZAR
Dit klassieke muziekconcert wordt georganiseerd door de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd, samen met het Nationaal Orkest van België en Bozar. Koning Filip en koningin Mathilde zullen het concert bijwonen.
(Lees verder onder de kaart, klik op de icoontjes voor meer info)

Beeld belga

Vrijdag 21 juli

10 uur: Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal
Morgen om 10 uur starten de plechtigheden met het traditionele Te Deum, de dankviering in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde en de hoge gezagsdragers van het land. Om 12 uur vindt er ook een Te Deum-viering plaats in de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Antwerpen.

Prinses Astrid en Prins Lorenz trekken naar het Te Deum in de Sint-Pieterskerk in Leuven, prins Laurent en prinses Claire naar de viering in de Sint-Jan-Baptistkerk te Waver.

Beeld belga

Om 10 uur starten ook de feestelijkheden tussen het Justitiepaleis en het Paleis der Natie waar het federaal parlement huist. Er staan talloze activiteiten op het programma in de Regentschapsstraat, op de Zavel, op het Koningsplein en in het Warandepark van Brussel.

Musea en kerken zijn in die zone open voor het publiek. In het Warandepark en op de Zavel zal de hele dag muziek weerklinken. De FOD Binnenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, de federale en lokale politie, de Europese instellingen en verschillende federale overheidsdiensten zijn van de partij. Het parlement zet zijn deuren open van 11 tot 19 uur, het Justitiepaleis op het Poelaertplein is open tussen 10 en 20 uur. Het Politiedorp op het Poelaertplein is in twee grote zones opgesplitst: een "demozone" en een "kinderzone".

Op de Zavel staat het Veiligheidsdorp van Binnenlandse Zaken. Het Defensiedorp strekt zich dan weer uit van de Kleine Zavel over de Regentschapsstraat en het Koningsplein tot beneden aan de Coudenberg. De militairen tonen er hun materieel en hun opdrachten.

15.30 uur: schouwing troepen
De koning schouwt de militaire troepen om 15.30 uur in de Wetstraat, waarna hij zich naar de tribune voor het koninklijk paleis begeeft voor het defilé

16 uur: militair en burgerlijk defilé

Het traditionele militaire en burgerlijke defilé vindt vanaf 16 uur plaats op het Paleizenplein. Dit jaar is het thema "fier om te dienen". Het defilé trekt via de Wetstraat en de Koningsstraat naar het Paleizenplein en duurt ongeveer een uur.

23 uur: vuurwerk op het Paleizenplein
De feestdag wordt afgesloten met een groots muzikaal vuurwerk, dat afgevuurd wordt vanuit de tuinen en vanop het dak van het Paleis der Academiën. Het publiek kan het vuurwerk gratis bewonderen vanop het Paleizenplein.

Beeld ap
Beeld photo_news

Veiligheid en mobiliteit

Doordat in ons land nog altijd dreigingsniveau drie van kracht is, gaat er vandaag en morgen ook veel aandacht uit naar de veiligheid van bezoekers. De politie raadt af om grote rugzakken mee te nemen naar Brussel en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het Centraal Station is alvast gedurende drie dagen verlicht in de Belgische driekleur.

Heel wat straten en pleinen in het centrum van Brussel zullen afgesloten worden. Het Paleizenplein is al sinds deze morgen afgesloten, en dat blijft zo tot zaterdagochtend. Meer informatie vind je op de website van de nationale feestdag 2107.be. De Brusselse lokale politie zal ook de hele dag communiceren via Twitter.

Beeld B-rail
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234