Vrijdag 15/10/2021

Fijnaut laakt negativisme

Autonomie 'directie Gerechtelijke Politie' blijft voorwerp van debat

over justitie en politie

Brussel.

eigen berichtgeving

Cyrille Fijnaut, de Leuvense hoogleraar criminologie, kant zich tegen de negativistische sfeer die tegenwoordig rond justitie en politie hangt. "Bij iedereen uit de sector met wie ik contact heb, valt me hun moedeloosheid op", zei Fijnaut gisteren op een studiedag aan de Leuvense universiteit over georganiseerde criminaliteit. "Nochtans is het beeld dat we via de bekende parlementaire onderzoekscommissies kregen over politie en justitie allesbehalve evenwichtig en compleet."

De professor, die tevens bekendheid geniet als expert van de Tweede Bendecommissie, somde een hele waslijst van min of meer recente realisaties op "die te weinig als positieve ontwikkelingen worden erkend". Zo beschikt de overheid stilaan over een misdaadanalyse "die vele Europese landen ons benijden". Fijnaut vermeldde verder de (externe) demilitarisering van de rijkswacht, de modernisering van de gemeentepolitie en de nakende wet op de inlichtingendiensten. Ondertussen is de internationale politiesamenwerking uitgebouwd, zijn er observatie- en infiltratieteams opgezet, en wordt er werk gemaakt van pro-actieve recherche.

Er blijft natuurlijk nog veel te doen. Een urgent probleem is voor Fijnaut de uitbouw van de wetenschappelijke recherche, onder meer in de vorm van goed uitgeruste technische 'afstapeenheden'. Parallel daarmee moet de opleiding van de magistratuur verbeterd worden. De hoogleraar brak verder een lans voor "professionele informatiedoorlichting" bij de politiediensten. "Zulks moet vermijden dat het bij justitie een complete chaos wordt, een opeenhoping van ongecheckte, vervuilde informatie waar de magistraat niets mee kan aanvangen."

Het regeringsvoorstel rond de hervorming van de politiediensten is voor Fijnaut "verdedigbaar". "Weliswaar moet erop gelet worden dat de directie Gerechtelijke Politie zich niet gaat verzelfstandigen tot een autonome criminele recherchedienst. Tussen de bestuurlijke politie en de gerechtelijke politie en tussen de nationale component en de lokale entiteiten moet er een duidelijke wisselwerking blijven bestaan."

Het door Fijnaut verdedigde eenheidsmodel, dat beantwoordt aan concept en structuur van het rijkswachtkorps, vindt op politiek vlak een vurige verdediger in de SP. Maar uitgerekend daar is het enthousiasme voor de politiehervorming de jongste tijd enigszins geluwd. De reden is precies dat in het uiteindelijke regeringsplan de directie Gerechtelijke Politie heel wat meer autonomie verworven heeft dan aanvankelijk was voorzien. Die koerswijziging werd hoofdzakelijk geïnspireerd door de Franstalige politieke partijen.

(PD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234