Deeleconomie
Fietskoeriers van Molenbike zoeken hun plek in Brussel: "Prijs is niet het enige wat voor ons telt"
Bij het horen van het woord fietskoerier denkt u misschien aan Deliveroo. Sinds februari kunnen enkel zelfstandigen aan de slag bij de maaltijdapp. Ondertussen kiemen er alternatieven in onze hoofdstad die koeriers sociaal beter willen beschermen. Zo hoopt Molenbike uit te groeien tot een grote Brusselse koerierscoöperatie.
Voor elke Brusselaar is woensdag een dag om naar uit te kijken: dan ligt opnieuw een verse lichting gratis stadsmagazines in de Bruzz-kasten verspreid over de stad. Die magazines worden wekelijks verdeeld door koeriers van Molenbike.
De nog bescheiden coöperatie steunt op het engagement van zes enthousiastelingen die in hun vrije tijd aan de koeriersdienst van de toekomst bouwen. Vier van hen zijn zelf koerier geweest, zowel bij Deliveroo als bij het in 2016 ter ziele gegane Take Eat Eazy. Die Brusselse start-up had geen schijn van een kans tegen het door internationale investeerders geruggensteunde Deliveroo.
"Na het faillissement van Take Eat Eazy zijn we met enkele koeriers gaan samenzitten. We voelden toen al dat koeriers weleens het slachtoffer zouden kunnen worden van de harde concurrentiestrijd", zegt Marie Vanden Berghe, een van de zes oprichters.
Korte keten
Molenbike zag in mei 2017 het levenslicht. "Neen, we rijden niet enkel in Sint-Jans-Molenbeek", verwijst Vanden Berghe naar de naam. "De molen staat symbool voor de circulaire economie."
Bij Molenbike geloven ze heel hard in de korte keten. Het zoekt in eerste instantie naar klanten die dezelfde filosofie genegen zijn. Vaste klanten zijn op dit moment de biowinkel Färm, Bruzz en de technologiehub MolenGeek. "Mocht Total vragen of we voor hen pakjes willen rondfietsen in Brussel, dan zou ik daar neen tegen zeggen. Maar iedereen heeft een stem in de organisatie."
Pakketjes worden bezorgd met cargofietsen. Prijzen variëren met de afstand en het gewicht van de bestellingen. Een pakje dat net geen 15 kilogram weegt en vier kilometer verder moet worden afgeleverd, kost 13 euro. Dat is niet weinig.
"Onze prijzen liggen inderdaad hoger dan die van andere diensten, maar prijs is niet de enige parameter die voor ons telt. We hebben die marge nodig om onze koeriers te kunnen betalen."
Koeriers rijden shifts van minstens drie uur en hebben een contract met de coöperatie SMart. Op die manier zijn de koeriers zeker van het minimumloon en zijn ze verzekerd. Daarnaast is het de bedoeling dat elke koerier inspraak krijgt in de beslissingen van de organisatie.
Efficiëntie
Op dit moment zijn tien koeriers actief bij Molenbike. "We proberen het werk onder iedereen te verdelen en komen elke donderdag samen. Op dit moment is er niet voldoende werk om iedereen fulltime te laten rondrijden. We zijn daar heel transparant in."
Op termijn hoopt Molenbike door te groeien naar een grote Brusselse coöperatie die een netwerk van koeriers en klanten met elkaar verbindt. "Op die manier kunnen we onszelf misschien ooit een loon uitkeren", lacht Vanden Berghe.
Bestellingen doe je niet met enkele snelle swipebewegingen met een app, maar door contact op te nemen via de website. Al komt daar in de toekomst verbetering in. Molenbike wil binnenkort de CoopCycle-app testen. Die wordt ook ontwikkeld door een coöperatie en belooft gelijksoortige functionaliteiten als die waar Deliveroo-koeriers mee vertrouwd zijn.
We mogen de coöperatie trouwens niet als een concurrent voor Deliveroo of Uber Eats voorstellen. "We zijn geen bezorgdienst die je last minute kunt inschakelen."
De vraag is maar of de coöperatie met haar overtuigingen en democratische principes kan groeien en uiteindelijk zal overleven in een economische context die focust op efficiëntie. "Maar wij zijn efficiënt. Fietskoeriers bewegen een stuk sneller door de stad dan dieselwagens. Onze mensen zijn getrainde koeriers die veel ervaring hebben. Nieuwe koeriers worden ook opgeleid."