Zondag 15/12/2019

Verkeer

Fietsers krijgen opnieuw voorrang: minister Weyts draait maatregel terug

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. Beeld Photo News

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) corrigeert de actie van het AWV over de nieuwe voorrangsregel voor fietsers bij het kruisen van gewestwegen. Voor Weyts kan er geen sprake van zijn dat fietsers de voorrang die ze eerder hadden, zouden verliezen.

Deze week werd beslist dat fietsoversteekplaatsen die deel uitmaken van een kruispunt voortaan geen voorrang meer krijgen op auto's. De maatregel stootte op een berg van kritiek.

Minister Weyts keerde zaterdag terug uit vakantie. "Ik ben bij terugkomst uit vakantie zelf geschrokken van de interpretatie die men blijkbaar gegeven heeft aan het dienstorder van de leidend ambtenaar van AWV. Die kan voor mij niet door de beugel", zegt hij. "Daar waar fietsers vandaag voorrang hebben, blijven ze die houden. Punt. Ik investeer geen historisch hoge bedragen in nieuwe fietspaden, -bruggen en - tunnels om de fietsers dan mínder belangrijk te maken in het verkeer."

Rode markering

Volgens de minister is het misverstand te wijten aan een dienstorder dat het Agentschap Wegen en Verkeer vorig jaar uitvaardigde en dat voor uniformiteit moest zorgen op de fietsoversteken. "Er bestond en bestaat immers veel onduidelijkheid. Allerhande kleuren en markeringen worden door elkaar gebruikt voor fietsstroken of fietssuggestiestroken waarbij niemand nog weet wie waar voorrang heeft." 

Het dienstorder moest daar duidelijkheid over scheppen. Zo voorziet het bijvoorbeeld een rode kleurmarkering wanneer fietsers bij een oversteek voorrang hebben op auto's en een gele voor fietssuggestiestroken. Waar fietsers geen voorrang hebben, introduceert het dienstorder de fietsgeleiding met een onderbroken witte lijn.

"Bij de toepassing van het dienstorder werd op enkele plaatsen echter de voorrang die fietsers eerder hadden, ongedaan gemaakt. In de reacties die erop volgden, gingen sommigen zo ver om te stellen dat op Vlaamse wegen voortaan enkel maar voorrang zou gelden voor auto's en niet meer voor fietsers." Dat klopt volgens minister Weyts niet. "Het dienstorder is nuttig maar kan er absoluut niet toe leiden dat we de voorrang gaan afschaffen op plaatsen waar fietsers vandaag wél voorrang hebben", zegt hij.

De beslissing om fietsers niet langer voorrang te verlenen als ze een drukke gewestweg kruisen, kon deze week op heel wat kritiek rekenen van onder meer steden en gemeenten. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verdedigde de maatregel en zei dat de beslissing niet zomaar genomen werd. 

AWV: "Uitzonderingen bekijken"

Het AWV laat in een reactie weten het gesprek met minister Weyts te zijn aangegaan. "Hij heeft gevraagd de komende dagen het dienstorder te herbekijken en duidelijkheid te scheppen over alle uitzonderingen", zegt Veva Daniëls van het AWV. 

De geest van het dienstorder wijzigt niet, klinkt het, maar de toepassing moet flexibel zijn. De basisregel is dat als een fietser de voorrangsweg mee volgt, die voorrang heeft. Kruist de fietser de voorrangsweg, dan verliest hij zijn voorrang, legt Daniëls uit. "We hebben gemerkt dat de toepassing op het terrein flexibel moet zijn en we het order niet zomaar rigide kunnen toepassen", aldus Daniëls. "We gaan het dus case per case bekijken."

Fietsersbond tevreden

De fietsersbond reageert verheugd op het nieuws dat Weyts de maatregel terugdraait. "Het Agentschap Wegen en Verkeer moet nu zo snel mogelijk evalueren, in samenspraak met ons en Fietsberaad, hoe het verder moet", zegt Wies Callens van de Fietsersbond. 

Gents schepen Filip Watteeuw (Groen) vindt dat er nu gewerkt moet worden aan een duidelijke wegcode. "Die is nog vaak voor interpretatie vatbaar. We moeten werken naar een duidelijke wegcode waarin fietsers, voetgangers én automobilisten weten wat ze moeten doen. Want dat is nu in sommige gevallen nog niet het geval."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234