Woensdag 01/02/2023

'Fieste gelijk de bieste'

Tromgeroffel en trompetgeschal, want wie het programma van de Gentse Feesten doorneemt, voelt de ambitie van de 'stroppendragers' stromen. Dit moeten de Feesten van de Vernieuwing worden, al wordt tegelijkertijd de nostalgie gekoesterd.

Gent

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Na negen jaar pronkt het theaterdecor La Scala/Sotto Le Stelle opnieuw in al zijn pracht naast het Groot Podium bij Sint-Jacobs terwijl vzw Trefpunt een laat-negentiende-eeuwse woonwagen van onder het stof haalde. Naar aloude gewoonte gaan vandaag de Feesten van start met Pierke Pierlala en zijn Parade. Voor nog groter spektakel is het wachten tot de nationale feestdag morgen. Dan brengen Les Commandos Percu met hun Concert de feu een stomende ritmesectie en vuurwerk op het Sint-Pietersplein. Tot zover de goeie ouwe traditie. Maar wat zou evolutie zijn zonder vernieuwing, zeker als dat de kwaliteit ten goede komt. De prullariakraampjes op de Korenlei hebben dit jaar plaats moeten maken voor kinderanimatie overdag en een Polé Polé-festival met wereldmuziek 's avonds.

Onder het motto 'Fieste gelijk de bieste' werd de Feestenzone uitgebreid met de Oude Beestenmarkt. De cafés hebben er de handen in elkaar geslagen en serveren frisse rock en pop. Sinds de tent aan Sint-Jacobs verdween, bleef het rockminnende publiek wat het officiële programma betreft te vaak in de kou. Aan die magere tijden is nu gelukkig een eind gekomen met optredens van onder andere Pieter-Jan Desmet, Neeka, Starfighter, Frank Pop Ensemble en de (volgens insiders) "ongelooflijk wijze" Mombo Kurt. Grootste publiekstrekker wordt ongetwijfeld het Hof van Commerce, dat deze avond een voorsmaakje geeft van hun nieuwe materiaal.

Wie de Izegemse 'gip-gop' liever ruilt voor een deuntje jazz, kan zijn hartje ophalen in de Bijloke en het Gravensteen waar dit jaar de eerste editie van het Blue Note Festival resideert. Blue Note programmeert breed: van pure jazz als het all-star kwartet van Joe Lovano tot professionele mixers als Buscemi en toppers als Orlando Cachaito Lopez van Buena Vista Social Club.

Het internationale visitekaartje van de Gentse Feesten, hoewel sommigen dat slechts monkelend zullen toegeven, blijft evenwel nog steeds 10 Days off. Techno, drum-'n-bass, elektro en al hun bastaardkindjes doen de Gentse cultuurtempel Vooruit weer denderen en daveren. Grote namen zijn Ronni Size, Sasha en uiteraard Laurent Garnier, die vorig jaar verstek liet gaan wegens oorontsteking. Mocht het hem wat te veel worden, vzw Vlied organiseert ligconcerten met Tibetaanse klankschalen op 20 en 27 juli in het Klankatelier aan de Jozef Plateaustraat.

Het Puppetbuskersfestival, de oogappel van Freek Neirynck, bezet de binnenstad de eerste vijf dagen van de Gentse Feesten om daarna de fakkel door te geven aan het Internationaal Straattheaterfestival. In de binnentuin van het Figurentheater in de Trommelstraat gaat het feest echter gewoon door. Er wordt een Luc Vincent-prijs voor amateurpoppenspelers uitgereikt, de befaamde Punch en Judy-speler Martin Bridle is van de partij. De Nederlander Lejo drijft in zijn performance Kleinkunst het minimalisme tot het uiterste, terwijl Les Goulus met Les Arraignées dé remedie is voor wie komaf wil maken met zijn fobie voor zwarte achtpotigen.

Indien je koperkleurige mannen, smetvrezende primitieven, een vrouw op een stoel drie meter hoog vastklevend aan een gevel of een feministe in geel mantelpakje genaamd Princesse Peluche tegenkomt, heb je ofwel eentje te veel op ofwel ben je zonet op het Internationaal Straattheaterfestival beland. Het straattheaterfestival wou ooit de 'Aurillac van het Noorden' zijn, maar kan inmiddels met trots zijn eigen naam dragen. Deze achtste editie, van 25 tot 28 juli, omvat een tiental premières, acht geselecteerde groepen dingen naar de Grote Prijs van het Internationaal Straattheater en voor wie steevast klaagt dat zijn stem nooit gehoord wordt: er wordt nog een publieksprijs uitgereikt ook (formulieren af te halen aan het Braunplein of bij het Trefpunt).

Heb je zin in een spelletje jeu de boules en schrik je daarbij niet terug voor een toneelstuk van viereneenhalf uur, dan is Marius, Fanny en César een alternatief. Een maaltijd is inbegrepen, de absint moet je erbij denken. Droppings hebben de kwalijke reputatie van kakishorts en bijnahongerdoodervaringen. Wie zich door The Lunatics laat leiden naar een geheime locatie vanuit Dampoortstation, doet dat dus op eigen risico. Fabien Audooren, organisator van het Straattheaterfestival, omschrijft hun voorstelling als "iets uit de betere dagen van Mad Max". Dat belooft.

Tussen het loof van het Baudelopark niet de leeuwenmanen van Tina Turnijer presenteren in het park hun fotovideo-installatie bestaande uit vijf open kubussen terwijl even verderop Manmanman!!! een serenade brengt op een bed van rozen. Net als bij de mariachi's in Mexico kun je hier je lief een song cadeau doen. Je betaalt per lied en muzikant en stapt de woonwagen binnen waar zij je nummer spelen.

Onder de leuze 'smeer het hart en rek de lachspieren' grabbelen we nog even in de fichebak van Gents talent: Cabaret Gino Sancti doet iets met broers en moeders en hun hond, de Schedelgeboorten houden een try-out van Bukken terwijl Ontroerend Goed starring de Wentelteefjes in Porror 2 de relatie porno, poëzie en horror verder uitdiept.

Terwijl de nuttelozen van de nacht hun laatste pint omstoten, kunnen vroege vogels het ochtendgloren alweer bezingen met een artistiek aperitief in de Lakenhalle van het Belfort. Freek Neirynck ontvangt er gasten uit de culturele sector. Actrice Els De Schepper, musicus François Glorieux, operazangeres Hilde De Groote, cineast Lieven Debrauwer, cartoonist Marec, rockmuzikant Pieter-Jan De Smet en mediafiguur Sabine De Vos verschijnen alvast op het appèl. Nu De zevende dag even rust, kunnen debatverslaafden aan hun trekken komen bij De Praattafel. Jaques Vandersichel houdt het evenwel iets minder verhit in de tuin van het - zeer toepasselijke - Vredeshuis. Gasten zijn onder meer Bert Anciaux, Jean-Luc Dehaene, Inge Vervotte, Jos Ghysels en Patrick Janssens.

Wie zich bekeert tot het sociaal-groen denken, kan 's nachts het wilde nachtleven opzoeken met de organisatie Groene Vallei Groen. Een zoektocht naar vleermuizen, nachtvlinders en andere nachtbrakers in de groene vallei tussen de Rooigemlaan, de Nieuwe Wandeling en de Leiekaai. Of je brengt een geleid bezoek aan de dierenbevrijdingsorganisatie De Poezenboot. Thuiskomen met een kater kan immers ook structureel welzijnswerk betekenen.

Info: Dienst Voorlichting, Stadhuis, Botermarkt 1, 09/266.52.10. Open alle dagen van 9 tot 17 uur. Officieel programma te verkrijgen in de Gentse krantenwinkels: 1,5 euro.

Terwijl de nuttelozen van de nacht hun laatste pint omstoten, kunnen vroege vogels het ochtendgloren alweer bezingen met een artistiek aperitief in de Lakenhalle

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234