Zondag 22/09/2019

Nationale feestdag

"Fier om te dienen": zo verliep het 21 juli-defilé in Brussel

Beeld reuters

In Brussel heeft het traditionele defilé naar aanleiding van de nationale feestdag plaatsgevonden. Op het Paleizenplein paradeerden tal van burgerlijke en militaire diensten voor de koning en de eretribune. Thema dit jaar was 'fier om te dienen'. Het defilé gebeurde onder verstrengde veiligheidsmaatregelen.

Geen 'drache nationale' maar een droog militair en burgerlijk defilé onder een overwegend zonnige Brusselse hemel. Dat defilé startte na de tradtionele schouwing van de troepen door de koning in de Wetstraat en ook na het begroeten van alle genodigden van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht door koning Filip. Het defilé passeert langs de Koningsstraat en het Paleizenplein en eindigt in de Hertogstraat.

Het defilé zelf werd geopend onder muzikale begeleiding van de koninklijke muziekkapel van de Marine, gevolgd door verschillende detachementen van veteranen, de 29 NAVO-landen en jongeren. Nadien volgden het commando van het militaire defilé en de militaire politie.

Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs

Homeland

In het luchtdefilé waren verschillende van de belangrijkste Belgische vliegtuigen en helikopters te zien, gaande van de Alpha-Jets en F-16's tot de Agusta A109-heliktopters en de C-130 Hercules-toestellen.

Na het luchtdefilé passeerden de troepen te voet met onder andere een delegatie van de nieuwe operatie Homeland en een delegatie van het Eurocorps naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van het Europese legerkorps. Vervolgens rolden de gemotoriseerde troepen over het Paleizenplein met onder meer de Piranha-pantservoertuigen, de Unimog-vrachtwagens en de ontmijners.

Naast het militaire defilé is er traditoneel ook een burgerdefilé. Dat bestaat uit de federale en lokale politiediensten, de civiele bescherming, de douanediensten, de brandweer, B-FAST, de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Rode Kruis.

De hele parade werd afgesloten met het spelen van de Europese hymne en de Brabançonne.

In de tribune waren de volledige koninklijke familie en ook vertegenwoordigers van de federale regering en de gewesten en gemeenschappen zijn aanwezig. Ook prinses Astrid, prins Lorenz, prins Laurent en prinses Claire zullen het defilé volgen. Vorig jaar was enkel prins Laurent aanwezig, behalve het koninklijke gezin.

Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen woonden vanmiddag al samen het Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal bij. Na de plechtigheid nam de koninklijke familie uitgebreid de tijd om het opgekomen publiek te begroeten.

Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs

200.000 bezoekers voor Feest in het Park

Het Feest in het Park, de verschillende activiteiten voor de nationale feestdag hebben ondertussen al 200.000 bezoekers gelokt. Dat meldt Carine Verstraeten, secretaris-generaal van Brussels Promotion. Het Feest in het Park strekt zich uit van aan het Justitiepaleis tot aan het federaal parlement, inclusief het Koningsplein, de Zavel en de Regentschapstraat.

Vorig jaar waren er rond hetzelfde tijdstip slechts 60.000 bezoekers geteld en was de definitieve balans 100.000 feestvierders. Dat relatief lage cijfer werd toen toegeschreven aan de terreurdreiging en de nasleep van de recente aanslagen, zowel die in Brussel als die in Nice op de Franse nationale feestdag. In 2015 trok het Feest in het Park nog 350.000 bezoekers.

In de feestzone staan zo'n 600 tot 700 stands opgesteld. Aan het Poelaertplein is zoals elk jaar het "politiedorp" van de federale en lokale politie te bezoeken, terwijl Defensie zichzelf voorstelt in de Regentschapstraat. De FOD Binnenlandse Zaken organiseert er ook een dorp van de civiele hulpdiensten, waar de Brusselse brandweer, het B-Fast-team, het Rode Kruis en de jonge brandweerlui aanwezig zijn. Nog in de Regentschapstraat is er een "phenomenal truck" van de kanselarij van de eerste minister, waar bezoekers een ander België kunnen ontdekken.

Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs

Aan het Koningsplein is er een stand van de Europese Commissie en in het Warandepark zijn er kinderspelen voor de jongste bezoekers van de hoofdstad. Die kunnen er onder meer een klimparcours afleggen, in een F-16 zitten of een stuntmansprong maken vanop een hoogtewerker.

De nationale feestdag wordt traditioneel om 23.00 uur afgesloten met het vuurwerk. Het publiek kan zich verzamelen op het Paleizenplein, maar de toegang tot dat plein zal enkel mogelijk zijn via de Koningsstraat en het Koningsplein.

Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234