Woensdag 22/09/2021

Fientje Moerman verrast eigen partij met plotselinge comeback

BRUSSEL l Tot ieders verbazing, niet het minst bij de Open VLD, keert ex-minister Fientje Moerman via een achterdeurtje terug in het Vlaams Parlement. Moerman bracht haar collega's pas een dag voor haar terugkeer op de hoogte.

Na haar plotselinge ontslag uit de Vlaamse regering verdween Moerman haast van de aardbodem. Op geen enkele formele of informele bijeenkomst van de liberalen was ze nog te bespeuren. Haar afwezigheid was zo totaal dat tal van haar partijgenoten ervan uitgingen dat ze nooit meer op het politieke toneel zou staan. "Ze heeft heel lang onder water gezeten en uiteindelijk toch beslist om de politiek niet te verlaten. Moerman heeft een puur persoonlijke keuze gemaakt", luidt het.

Haar eedaflegging in het Vlaams Parlement kwam dan ook als een totale verrassing. De Open Vld-top wist er al een kleine week van, aan fractieleider Sven Gatz gaf Moerman pas een dag voor haar terugkeer een teken van leven. Moerman neemt het zitje over van de liberaal Marc Cordeel, die na de verkiezingen van 2004 al aankondigde dat hij niet de hele regeringstermijn wou uitdoen. De ex-minister beschikte niet over een parlementair vangnet omdat ze in 2004 verhuisde van de Kamer naar de Vlaamse regering. Het afscheid van Cordeel was dus haar enige kans om een zetel in het parlement te veroveren.

Pech voor de Oost-Vlaamse député Hilde Dierickx, want die hoopte al maandenlang om zich die plek toe te eigenen. "Ik ben de dupe van het feit dat Fientje geen woord heeft gehouden. Want ze heeft de afgelopen maanden constant beweerd dat ze de politiek vaarwel zei. Ergens begrijp ik haar wel, maar ik ben erg ontgoocheld dat ik niet naar het parlement kan." Bij de top halen ze schouders op over Dierickx' klacht. "Zij ging er iets te gemakkelijk van uit dat ze die zetel kon innemen", zegt Tom Ongena, woordvoerder van Open Vld.

Binnen de partij beweren enkelingen dat Moerman met haar parlementszetel vooral haar onschendbaarheid op het oog heeft omdat de rechtszaak rond het omstreden contract voor consultancybedrijf BPS nog moet starten. Anderen menen dat ze vooral de partijtop wou 'ambeteren' met haar terugkeer. "Ze is nog altijd gebrouilleerd met de partijtop", zegt een ingewijde.

Moerman weigerde in het Vlaams Parlement elk contact met de pers. "Ik heb mijn bekomst van de pers", was de enige commentaar die ze kwijt wou. "En ik heb zeker geen tijd voor interviews." Voor Gatz hét bewijs dat affaire haar nog altijd zwaar op de maag ligt. "Voor ons is de bladzijde omgeslagen, voor Moerman nog niet." (TP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234