Woensdag 29/01/2020

Fientje Moerman valt naast de lijst

Voormalig Vlaams minister Fientje Moerman (Open Vld) komt niet meer op bij de volgende verkiezingen. Sas Van Rouveroij krijgt slechts een plaats als eerste opvolger.

Moerman en Van Rouveroij lagen beiden in de weegschaal voor de vijfde en laatste vrije verkiesbare plaats op de Vlaamse lijst. De twee Gentenaars kunnen bogen op een enorme staat van dienst binnen de partij, de een als Vlaams minister, de andere als fractieleider in het Vlaams Parlement. Beiden bijten nu in het zand. Rose Desimpel, schepen in Destelbergen, krijgt de vijfde plaats toebedeeld.

De twee lieten hun gezicht niet zien toen de Oost-Vlaamse Open Vld-lijsten in de definitieve plooi vielen in De Pinte. Terwijl buiten zaal Begonia de roze flamingo's rond een fontein paradeerden, stemden binnen de zowat 150 vertegenwoordigers van de lokale afdelingen over de blauwe ontwerplijsten voor de Kamer en het Vlaams Parlement.

Oude getrouwe

Grote delen van de lijst waren al bekend: Alexander De Croo trekt de federale lijst, Kamerlid Carina Van Cauter staat op twee. Egbert Lachaert, die bij de voorzittersverkiezingen in 2012 40 procent haalde, komt op de derde plaats. In Vlaanderen is dan weer Mathias De Clercq de lijsttrekker, gesteund door onder meer Jean-Jacques De Gucht op drie en Marnic De Meulemeester op vier.

Alleen voor de vijfde plaats op de Vlaamse lijst zou het nog spannen. Het lijstvormingscomité kwam gistermiddag een laatste keer samen, waarna de lijsten werden voorgelegd aan de leden.

Met Fientje Moerman (55) verdwijnt een voormalig liberaal boegbeeld van het toneel. Ze startte haar politieke carrière op het voorste plan in 1995 als schepen in Gent. In 1999 werd ze Kamerlid om in 2003 in de Vlaamse regering te belanden. Ze was Vlaams viceminister-president en minister van Economie, maar nam ontslag na een vernietigend rapport van de Vlaamse ombudsman. Sinds 2008 zetelde ze als Vlaams Parlementslid. Ze nam geen genoegen met een strijdplaats en hield de eer aan zichzelf.

Van Rouveroij is een oude getrouwe in de Gentse politiek. Jarenlang was hij er eerste schepen. In 2009 geraakte hij verkozen in het Vlaams Parlement, waar hij drie jaar fractieleider was. Hij moet hopen dat Mathias De Clercq minister wordt.

Grote ego's

Op de felbegeerde tweede plaats op de Vlaamse lijst komt verrassend genoeg Freya Saeys. De 30-jarige arts uit Lebbeke, dochter van de liberale burgemeester François Saeys, is nu enkel lokaal actief als OCMW-raadslid. Ze wordt beloond voor twee vrij succesvolle nationale campagnes in 2009 en 2010, waar ze als nobele onbekende respectievelijk 6.000 en 8.000 voorkeurstemmen haalde. Ze viel op door zichzelf uit te spelen als Blauwe Freya, om het verschil de maken met 'rode' Freya Van den Bossche.

Een lijstvorming is altijd moeilijk. En al zeker in Oost-Vlaanderen, waar Open Vld traditioneel sterk staat. Er moet een precair evenwicht gezocht worden tussen de verschillende regio's, tussen man en vrouw. Maar vooral: tussen de grote ego's durft het al eens kletteren.

Eerst vochten Mathias De Clercq en Jean-Jacques De Gucht onder elkaar uit wie de Vlaamse lijst mag trekken. Een echte clash werd nipt vermeden, bij een eerdere stemming haalde De Clercq het grandioos. De Gucht claimde meteen de derde plaats op de lijst.

Voor de vijfde plaats lagen twee Gentse zwaargewichten, Van Rouveroij en Moerman, in de clinch. Met een roemloze aftocht voor beiden. "We zitten met een luxeprobleem", verwoordde Open Vld het zelf. "We hebben te veel topkandidaten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234