Maandag 28/11/2022

Fientje Moerman mag dan toch minister worden

Fientje Moerman krijgt vandaag goed nieuws: samen met Guy Verhofstadt en Patrick Dewael mag ze de VLD-belangen gaan verdedigen in de eerste paarse regering zonder de groenen. Over de positie van Marc Verwilghen, die er de afgelopen dagen vrij gerust op leek te mogen zijn, rees dan weer grote twijfel. De VLD-top had gisteravond nog een resem scenario's in gedachten, ook zónder Verwilghen. Maar voor er knopen doorgehakt konden worden moest er duidelijkheid bestaan over de verdeling van de bevoegdheden.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Volledig ontspannen liepen ze er gisteren nog niet bij, de drie kopstukken van de VLD. Net zoals er bij de SP.A tot gisteravond laat onduidelijkheid bleef bestaan over de invulling van de vierde ministerpost en het staatssecretariaat bleven er in liberale hoek heel wat vragen onbeantwoord. Ook voor toekomstig premier Guy Verhofstadt, toekomstig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en voorzitter Karel De Gucht. Om hun puzzel volledig te krijgen wilden ze eerst zicht hebben op de precieze inhoud van alle portefeuilles. De slotvergadering daarover kon pas gisteravond laat beginnen, na het slot van het PS-congres.

Gelukkig waren er nog drie zekerheden. De eerste was dat Verhofstadt zich zelf zal opvolgen aan de leiding van de regering. De tweede dat Patrick Dewael hem zal bijstaan als vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken. De derde was een stuk verrassender, want ze had geen betrekking op Marc Verwilghen. De afgelopen dagen was te horen dat de West-Vlaming niet meer zou terugkeren op Justitie maar zijn eer wellicht zou kunnen redden als minister van KMO en Middenstand. Maar dat was gisteren niet meer het geval. De derde certitude werd de Oost-Vlaamse Fientje Moerman.

Moerman zat de afgelopen vier jaar in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en presteerde daar allesbehalve slecht. De VLD-top zou het sociaal statuut van de zelfstandigen, cruciaal voor de liberale achterban, naar verluidt veel liever aan haar toevertrouwen dan aan Marc Verwilghen. Toch bestond er nog een kans dat Moerman uiteindelijk een andere portefeuille krijgt. De Mouvement Réformateur van Louis Michel bleef namelijk tot op het laatste moment geïnteresseerd in KMO en Middenstand.

Bij de VLD ging men er gisteravond vanuit dat er naast Verhofstadt, Dewael en Moerman nog een minister en een staatssecretaris/regeringscommissaris uit de bus zou vallen. Maar of die naar Marc Verwilghen zou gaan was minder duidelijk. De kans was groot dat er voor die laatste minister geen zware portefeuille weggelegd zou zijn: zo werd gedacht aan Ontwikkelingssamenwerking, tot nu toe altijd een staatssecretariaat. Dat zou de degradatie voor Verwilghen wel erg groot maken. Zo kwam er weer een idee op dat enkele maanden geleden al eens circuleerde: de West-Vlaming doorschuiven naar het voorzitterschap van de Kamer, als dat tenminste in VLD-handen blijft. Kamervoorzitter Herman De Croo leek er gisteren niet meer helemaal gerust op: "Ik vermoed dat er niet veel zal veranderen, ik ga ervan uit dat er sowieso een opdracht voor mij zal weggelegd zijn".

Toch bestond er nog een kans dat Verwilghen gewoon de vierde VLD-minister werd. Want wat moet je anders aan De Croo geven? Het staatssecretariaat misschien? Als er voor de uittredende minister van Justitie geen plaats is in Verhofstadt II, kan bovendien eerste opvolger Vincent Van Quickenborne niet doorschuiven naar de Kamer. Tenzij Van Quickenborne meteen zelf minister mag worden natuurlijk. Enkele weken geleden, bij de reshuffle van de Vlaamse regering, liep de liberale partijtop al met dat scenario rond, maar uiteindelijk slaagde minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten er toen in overeind te blijven. Mogelijk, maar veel minder waarschijnlijk: Bart Tommelein. De ex-woordvoerder van Dewael raakte verkozen in de Kamer via de West-Vlaamse kamerlijst: als hij minister wordt, heeft Van Quickenborne zijn parlementszetel dus ook vast.

De VLD-top wilde die vragen gisteravond nog niet beantwoorden. Bedoeling is dat de trojka deze ochtend opnieuw bij mekaar gaat zitten om namen te plakken op de bevoegdheden die vannacht uit de bus kwamen. Sowieso leken de kansen van Rik Daems en Annemie Neyts bijzonder klein. Patrik Vankrunkelsven zal er deze keer wellicht evenmin bij zijn. De naam van Annemie Van de Casteele bleef vaker vallen, al moet zij dan weer hopen dat Van Quickenborne ernaast grijpt: twee postjes voor voormalige Spiritisten zijn nauwelijks te verkopen aan de VLD-mandatarissen.

Kamervoorzitterschap van Herman De Croo lag gisteravond ook weer in de weegschaal

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234