Woensdag 23/10/2019

Fien Troch is cineaste. Haar debuutfilm Een ander zijn geluk won eerder deze maand de prijs van de jury in Taipei. De prent won ook al belangrijke prijzen op festivals in Thessaloniki, Salerno en Angers.

Hoe is uw huidige gemoedstoestand?

"Heel onrustig. Ik ben sowieso een onrustig persoon en dat mijn film het internationaal zo goed doet, maakt me alleen maar zenuwachtiger. Ik kan niet zo goed genieten. Als het goed gaat, ben ik bang voor de terugval die er misschien komt."

Wie zijn uw helden?

"Ik koester niet zo snel naïeve bewondering, maar mensen die me beïnvloeden op creatief vlak zijn de filmmakers François Truffaut en John Cassavetes en schrijver John Fante."

Wat is uw grootste angst?

"Eenzaamheid schrikt me erg af, ook toekomstige eenzaamheid. Daarmee samenhangend ben ik bang om mensen te zien sterven die ik graag zie."

Wat is uw meest geliefde dagdroom?

"Het leukste vind ik het om enkele seconden weg te zijn, om even als een dom kieken stil te vallen in de maalstroom van gedachten die normaal door mijn hoofd raast."

Wat is uw meest geliefde voorwerp?

"Mijn notitieboekjes waarin ik ideeën en quotes opschrijf. Gewoon de gedachte dat ik die zou kunnen noteren, maakt me rustig."

Voelt u zichzelf aantrekkelijk?

"Dat hangt samen met hoe goed ik me in het algemeen voel. Op dit ogenblik wel, ja."

Wat is uw definitie van liefde?

"Ik weet het echt niet. Tijdens elke relatie definieert liefde zichzelf opnieuw."

Waar schaamt u zich voor?

"Als ik bezig ben met een film, kan ik ontzettend egocentrisch zijn. Het is niet zozeer schaamte dan wel een onaangenaam besef dat er in zulke periodes niets anders voor mij bestaat dan mijn film."

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

"Ik kan jaren op café met iemand praten, en telkens zijn naam vergeten. Dat is een sociaal mankement waar ik graag van af zou geraken. Daarnaast wou ik dat ik niet zo snel ik paniek zou schieten."

Van wie hebt u het meeste geleerd?

"Van mezelf en hoe ik de dingen heb ervaren. Op mijn levenspad ben ik natuurlijk veel mensen tegengekomen die me daarin geholpen hebben."

Op welk moment was u het gelukkigst?

"Toen mijn broer en zijn vriendin aankondigden een kindje te zullen krijgen. En toen ik de prijs voor de beste film in Thessaloniki kreeg, was dat zo onverwacht dat ik gedurende twee minuten de adrenaline voelde razen. Ik heb nooit actrices geloofd die huilend hun prijs in ontvangst namen, maar op dat moment kon ik zelf wel wenen van contentement."

Welke eigenschap bewondert u het meest in een man?

"Empathisch vermogen, of dat hij ten minste het gevoel geeft me te begrijpen. Ik houd ook van mannen die fysiek in orde zijn. En ze mogen auto's kunnen repareren."

En in een vrouw?

"Fierheid. Dat ze de moeite neemt om er goed uit te zien. Ik weet het, ik bevestig het rollenpatroon. (lacht)"

Wat is uw grootste mislukking?

"Ik heb ooit een hele dag gewerkt aan kip in zoetzure saus die toch absoluut mislukt is."

Waar bent u het meest trots op?

"Op het succes van Een ander zijn geluk op buitenlandse festivals."

Welk leed hebt u anderen bezorgd?

"Mijn egoïsme tijdens het filmmaken heeft vele medewerkers slapeloze nachten berokkend, denk ik. En ik ga er nog veel draaien, dus ik ga ze nog veel leed bezorgen. (lacht)"

Waaraan bent u het meest gehecht?

"Als ik mijn gsm ergens vergeten ben, is mijn dag om zeep."

Waar zou u het liefst wonen?

"In Brussel, de stad waar ik nu woon, maar dan in een groot herenhuis met een tuin."

Jeroen Versteele

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234