Woensdag 30/11/2022

'Fidelio' van Beethoven door de Vlaamse Opera

The Financial Times, 4 november

"In Francisco Negrins ingenieuze productie zijn de twee actes verschillender dan ooit. De gevangenis is modern: Jaquino, Marzellines ongelukkige minnaar, houdt de gevangenen in het oog via een televisiecircuit. Petra Labitzkes heldere, brutale Marzelline beschimpt hem in de stijl van een tv-sitcom net als haar vader: de hevige Deens bas Stephen Milling. (...) De snode gouverneur Don Pizarro (Oskar Hillebrandt) verkiest licht ontvlambare felheid boven zuivere zang. En Fidelio (een dappere, mooie Petra-Maria Schnitzer) is - wellustig binnen de grenzen, helder gezongen - de archetypische jongensachtige hoofdrol. (...) Als de deuren van de gevangenis eindelijk openspringen, wordt het theater vrolijk ingepalmd door een koor van verwelkomende burgers. Ze zingen vlekkeloos en blij als ze samenkomen op de scène in een gemeenschappelijke triomf en opluchting. Ik werd onweerstaanbaar ontroerd, wat ik nooit gehad heb bij vele andere Fidelio's."

'Heaven of Delight', Jan Fabre Spiegelzaal, Koninklijk Paleis, Brussel

NRC Handelsblad, 19 november

"Dit project, een initiatief van de Belgische koningin Paola zelf, doet al evenveel monden openvallen als de stinkende pilaren in Gent. Maar op een open dag in het Paleis was menigeen het erover eens dat de scarabeeën er een stuk minder smakeloos uitzagen dan de ham destijds. (...) Het resultaat, dat van eind juli tot begin september langduriger door het publiek te bewonderen valt, is een overweldigende zee van kleuren en schitteringen. Het licht wordt in alle gradaties groen weerkaatst, maar ook geel-, rood- en blauwtinten schemeren door. Het is alsof de reflectie zelve aan het plafond is gelijmd. De zaal staat volkomen in lichterlaaie en dat voor eeuwig, want in de schildjes zit chitine, een van de meest onvergankelijke materialen uit de natuur."

'Het volkomen frietboek' van Paul Illegems

Het Parool, 21 november

"Nu deze krant zo'n innige band met België heeft, kan het geen kwaad als de leiding van Het Parool zich terdege op de hoogste stelt van wat wel en wat niet kan in de omgang met de zuiderburen. Voor je het weet trap je de heren van de Persgroep ongewild op de tenen. Handige tips bevat het gidsje dat de Franse VVV ooit opstelde om haar medewerkers te behoeden voor blunders in de omgang met mede-Europeanen. Drie adviezen waren er met betrekking tot de omgang met Belgen: 'Verwar Walen niet met Vlamingen, vertel geen Belgenmoppen, spreek niet over frieten.'

(...) Het volkomen frietboek maakt zijn titel waar: alles wat u altijd al over frieten wilde weten, leest u hier. Alles wat u daar helemaal niet over wilde weten, staat er ook in, maar Illegems aanstekelijke stijl van vertellen en onuitputtelijke voorraad anekdotes maakt dat je blijft lezen. Om in stijl te blijven: hij schrijft 'met mayonaise'. Pure poëzie is zijn opsomming van namen van frietkoten (ook altijd gedacht dat het meervoud van friekot frietkotten was?) In Vlaanderen heten ze bijvoorbeeld 'Acht Zaligheden', 'Beverly Hills', 'De Dulle Friet', 'Klein Rusland', 'Rakontiki' en 'Sportiefke'. In Wallonië bijvoorbeeld 'Hommage à Mafritte', 'King Frit' of 'Vieux Soumagne'. Daar steekt dat lijstje van Hollandse frietkoten (voor ons: snackbars) dat Ilegems eveneens opstelde mager bij af. 'Patatterie', 'Smickelerie' of 'Smultaria': daar wil een weldenkend mens toch geen vette bek halen?"

Ons land stuurt zijn zonen en dochters onverdroten de wijde wereld in. Soms worden ze in den vreemde overladen met lof, soms zijn pek en veren hun deel. In 's Lands Glorie brengen we verslag uit van hun artistieke wedervaren

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234