Maandag 06/02/2023

Festivalkoorts!

Wahaw, wat is er weer geweldig veel te doen deze vakantie en dat op een kippenstap van je deur. Met deze agenda hou je het hoofd koel en vind je week na week de chillste, mafste en meest legendarische evenementen.

Nu onze oren opgewarmd zijn, volgen in de voorlaatste week ook onze benen. Tourist LeMC is dit seizoen niet van de Vlaamse festivalpodia weg te denken. Ook Hestival vereert de r(ij/ei)zende ster met een bezoek. Wij staan alvast op de eerste rij en opperen vijf redenen waarom ook jij present wilt tekenen.

1.Omdat hij niet de zoveelste hitparadetoerist is, maar een heel eigen sound creëert door hiphop en kleinkunst met elkaar te verzoenen.

2.Als officieus stadstroubadour houdt Johannes Faes de erfenis van Willy/Wannes Van de Velde in ere. Hij zingt over actuele, herkenbare onderwerpen en brengt die op een heldere en ingetogen manier.

3.Je geen diploma Anglistiek nodig hebt om zijn diepzinnige teksten te kunnen verstaan. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, schrijft Tourist LeMC al zijn songs in het Nederlands.

4.Deze Antwerpse muzikant niet omwille van zijn voluptueuze boezem tot in de finale van Humo's Rock Rally raakte, vorig jaar twee MIA's won en goud haalde met zijn single Koning Liefde.

5.Muziek altijd een goed excuus is om een feestje te kunnen bouwen, niet?

27 augustus, Cultuurplein, 2220 Heist-op-den-Berg. www.hestival.be.

Ook op deze gratis festivals kan je je helemaal laten gaan!

De vakantie wordt in Schoten traditiegetrouw afgesloten tijdens de Park Happening. Onder meer The Voice Kids-winnaar Jens Dolleslagers weerklinkt er over de weide.

29 augustus, Park van Schoten, Kasteeldreef 61, 2900 Schoten. Op Facebook.

Mechelen betuigt zich als de ancien wat gratis festivals betreft. De stad maakt zich dit weekend op voor de twintigste editie van Maanrock. Grote namen als De Jeugd van Tegenwoordig, Willy Sommers en K3 bestijgen het podium om de Mechelaren drie slapeloze nachten te bezorgen.

26 tot 28 augustus, overal in Mechelen. www.maanrock.be.

10 kleurrijke

zomerweken

Lekker klassiek

Debuteerde in 1999 met Naakte Zielen.

Schreef zijn meest recente thriller Drift samen met zijn vrouw Sormaria Marchan.

"Ik moet toegeven dat ik als lezer een echte ambetanterik ben. Ik lees zelden een goed boek, dus moet noodgedwongen teruggrijpen naar ouder werk."

1.Het hele oeuvre van Charles Bukowski. "Ik ben een enorme fan van hoe die man met één welgeplaatst woord een hele sfeer kan oproepen waar andere schrijvers misschien wel drie alinea's voor nodig hebben."

2.De Verkoper van Joseph O'Connor. "Dit is de meest fantastische thriller die ik ooit gelezen heb. De meeste titels in het genre vind ik verschrikkelijk, maar De Verkoper is ronduit magistraal, ook op psychologisch vlak. Ik dweep nooit met namen maar van O'Connor heb ik toch één gesigneerd exemplaar."

3.Het Parfum van Patrick Süskind. "Weeral oude kost, maar het blijft een geweldig, superspannend boek dat al je zintuigen prikkelt."

Ontstressen met auteur Luc Deflo

Samen met je kantoorplunje is het essentieel ook de bijhorende stress van je te laten afglijden. Schrijver Luc Deflo (58) deelt zijn antistresstips, zodat je uitgelezen aan de vakantie kan beginnen.

Wat is voor jou de ideale manier om te ontspannen na een zware werkdag?

"Dagelijks sporten helpt mij om stress van mij af te zetten. Ik zit elke dag een uur in de fitness en ben ook een fervent sportschutter. Daarnaast ga ik graag vissen op zee. Ik vind het fantastisch om om drie uur 's nachts op te staan, de gsm uit te zetten en geleefd te worden door de getijden in plaats van door mijn agenda."

Wat brengt je nog tot rust?

"Ik ben een echt buitenmens en kan erg genieten van mijn tuintje. Ik zit zelden binnen. In de zomer werk ik buiten met mijn zonnebril op en in de winter heb ik een stoofje staan op mijn terras. Na het werk drink ik er graag een pintje, in mijn eentje, met de kat op schoot of in het gezelschap mijn vrouw of zoon. Ik ben niet asociaal, maar hou wel van rust."

Wat doe je als je onder de mensen wilt komen?

"Thuis de barbecue aansteken met vrienden. Ik ben het liefst van al in mijn eigen huis. Eén keer per week heb ik een vaste afspraak met vrienden in De Cirque op de Mechelse Vismarkt. De uitbater is ook een vriend, hij serveert dan tapas en we praten bij onder mannen."

Is lezen een vorm van ontspanning voor je?

"Ik probeer tijd te maken om te lezen, maar beschouw dat als een deel van mijn job. Door te lezen leer ik onbewust bij. Ik sta dan ook open voor alle genres en kan bijvoorbeeld echt genieten van een mooie metafoor."

In week drie hebben we een afspraak in het park van Brasschaat, voor de derde editie van Brasschaat Klassiek. Mede-organisator Fred Int Panis verklapt waarom ook jij erbij moet zijn.

Fred Int Panis: "Brasschaat Klassiek was een droom van burgemeester Jan Jambon, een groot liefhebber van klassieke muziek en opera. Om dit zomerfestival te realiseren, sloeg hij de handen in elkaar met Carl Huybrechts die 30 jaar lang Night of the Proms presenteerde en waar ikzelf ook achter de schermen werkte.

"We hebben Night of the Proms-dirigent Robert Groslot aangesteld om het symfonisch orkest te leiden. Groslot is ook laureaat van de Koningin Elisabeth-wedstrijd voor piano en het is echt een buitenkans om hem aan het werk te kunnen zien in het mooie kader van het park en kasteel. Daarnaast zingen twee grote Belgische operastemmen Liesbeth Devos en Thomas Blondelle aria's en als derde, nieuwe luik organiseren we dit jaar 'Walsen in het park'. Er zal een grote houten dansvloer klaarliggen waarop we een poging gaan ondernemen het wereldrecord walsen met de meeste deelnemers te verbreken. We hopen 1.750 koppels naar de dansvloer te lokken..."

16 juli, Gemeentepark, 2930 Brasschaat. www.brasschaatklassiek.be.

powerfood van brunch tot diner

Onder het motto 'De klok rond het buikje rond' laden we in week twee de batterijen verder op met het nodige krachtvoer.

11u Brunchen aan de Schelde

Tijdens de vakantie is het uit den boze de wekker te zetten, dus starten we de dag met een brunch. Deze zondag wacht een bourgondisch buffet je op in Het Steen met pistolets, croissants, fruit, salades, quiches en koffiekoeken. Nagenieten doe je bij een extra kop koffie, of tijdens de gratis workshop rond het thema tijd.

10 juli, Steenplein 1, 2000 Antwerpen.

Reserveren via hetsteen@hetpaleis.be of 03/202.83.80.

13u Piknik Horrifik (12+)

Een erg bewogen picknick beleef je met theatergezelschap Laika. Op een onherbergzaam terrein serveren ze een vegetarisch maal bij een surreële plak theater, geïnspireerd op de Tuin der Lusten, het beroemde drieluik waarop Jheronimus Bosch hemel en hel afbeeldt.

Tot 31 juli, woe tot za om 19u, zo om 13u en 19u ,

Fort VIII, Hoofdfrontweg, 2660 Hoboken. www.laika.be.

15u Jazzy picknick

Wat is er zomerser dan een picknick? De ideale setting hiervoor vind je op Landgoed De Markgraaf, dat in het kader van Kalmthout Feest uitzonderlijk zijn deuren openstelt. Je zorgt zelf voor proviand en picknickbenodigdheden, op die ghettoblaster na. Voor de muzikale opluistering staat immers al een bataljon jong jazztalent paraat.

9 juli, Kastanjedreef, 2920 Kalmthout. www.kalmthoutfeest.be.

19u30 Apero

Voor het aperitief stemmen we opnieuw af op Kalmthout. Op een workshop van Terra Nova leer je je eigen cocktails shaken met verrassende kruiden en ingrediënten. Een onmisbare kunst als je het ons vraagt!

7 juli, Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout.

www.arboretumkalmthout.be.

20u Tapatime

Dineren doen we ten slotte in het zuiden van de provincie, op het tiendaagse tapasfestival de Merode. Plaatselijke chefs slaan er hun tenten op te midden van de natuur en gaan aan de slag met louter lokale ingrediënten. Naast restaurants en een retrobar is er ook een streekproductensupermarkt en speelpark voor je kroost.

7 tot 18 juli in het park van het Kasteel van Jeanne de Merode, Boerenkrijglaan, 2260 Westerlo.

www.demerodeonline.be.

10 familietickets voor Hidrodoe. Laat weten wat jij wil ontdekken in Hidrodoe via

win@goestingmagazine.be. Succes!

Wandelen op elk niveau

Beginners (2,5 en 3,5 km)

Een leerrijke wandeling op volwassenenmaat onderneem je met de gidsen van Visit Antwerpen. Zij ontwikkelden twee speciale zomerwandelingen. 'Het theater van het leven' voert langs verborgen hoekjes in de theaterbuurt en tijdens 'Onbekend is onbemind' maak je kennis met de minder toeristische wijk Luchtbal.

Tot 28 augustus. Visit, Grote Markt 13,

2000 Antwerpen. www.visitantwerpen.be.

gematigden (4 km)

Als je kortbenig gezelschap mee op trot neemt, zijn de waterwandelingen van Hidrodoe een uitmuntende keuze. Er bestaan drie formules: het Hidro-Doe-Pad met allerlei wateropdrachten, de speurtocht 'Waterwande-len' met gps en de route 'Stappen met Water' langs tien kijkpunten. Elke lus begint bij Hidrodoe en is gratis als je het centrum bezoekt.

Haanheuvel 7, 2200 Herentals.

www.hidrodoe.be.

Gevorderden (100 km)

Hardcore wandelaars bedanken voor voornoemde educatieve poespas en geven zich op voor de beruchte Bornemse Dodentocht. Hier geen gids die je handje vasthoudt, maar een rauwe voettocht waarop je je eigen fysieke grenzen verlegt.

12 augustus, cc Ter Dilft,

Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 Bornem.

www.dodentocht.be.

3 duotickets. Laat ons weten via win@goestingmagazine.be waarom

we jou naar de Olmense Zoo

moeten sturen. Succes!

Punten scoren bij je kroost

Tientallen tekeningen, films, een editie van Brasschaat Klassiek en misschien een zomerkamp later, hengelen de kids wellicht om wat extra aandacht. Voor elke dag van de week selecteerden we daarom een leuke ouder-kindactiviteit.

Maandag: Zijn je bengels uitgekeken op de mieren en kevers in de achtertuin, toon hen dan wat exotischere exemplaren. Een alternatief beestenuitstapje naar de Olmense Zoo zal je nageslacht zeker kunnen verrassen. Deze uit de hand gelopen privéverzameling van kapitein Louis Roofthooft werd in 1980 opengesteld voor het publiek en groeide in de tweede helft van de jaren 90 uit tot een volwaardige dierentuin. De Olmense Zoo is gespecialiseerd in roofdieren, maar ook apen, vogels, reptielen, olifanten en giraffen stelen er de show.

Bukenberg 45, 2491 Olmen. www.olmensezoo.be.

Dinsdag: Stripfiguren Suske en Wiske blijven de jongste generatie fascineren. Als ouder verdien je dus ook ongetwijfeld je sporen op het parcours De Grote Rally der Rammelkarren in het Suske en Wiske-Kindermuseum. Verschillende voertuigen en een speciaal parcours in de tuin van het Kindermuseum bezorgen je een leuke en spannende tocht.

Tot 31 augustus, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout.

Woensdag: Waag je met je puber aan de fotozoektocht in het Rivierenhof. In de prijs (€ 5) zijn minigolf en een drankje inbegrepen.

Tot 31 augustus, Turnhoutstebaan 232, 2100 Deurne. www.terranova2016.be.

Donderdag: Vier met de hele familie de nationale feestdag op het Bal Populaire van Radio Modern. Dansinitiaties, randanimatie en vuurwerk verlenen het gebeuren een extra feestelijk tintje.

21 juli, Grote Markt, 2800 Mechelen. www.dezomerisvanmechelen.be.

Vrijdag: Ook Zomer Van Antwerpen zorgt ieder jaar voor fantastische familiemomenten. In de Zomerbar geniet je deze week tijdens circusvoorstelling Forever, Happily... (5+) van de sprookjesachtige acrobatentoeren van Collectif Malunés.

Sloepenweg, 2030 Antwerpen.www.collectifmalunes.be.

Zaterdag en zondag: Op Expeditie Fortizon Papa, een avontuur mét overnachting, drilt Terra Nova het hele gezin tot die-hard survivors.

Domein Roosendael, 2860 Sint-Katelijne-Waver.

www.terranova2016.be.

Filmfeest

In de zomer dulden we geen vier muren om ons heen. Ook film kijken we dus als het even kan in openlucht. Zowel in Antwerpen als Mechelen staat er deze week heel wat op het programma.

Mechelen

Met hun twintigste editie als excuus, bouwt Utopolis Drive-In Movies in juli en augustus een totaalbeleving rond je filmuitstap. Je volgt blockbusters en familiefilms in onvervalste pretparksfeer vanop de festivalweide, in de luxueuze Skybox of vanuit je eigen auto. Bonus features zijn onder meer een strand, jacuzzi's, rodeostier en een pop-upkapsalon van Kreatos waar je je de looks van je favoriete acteur of actrice laat aanmeten.

Tot 31 augustus, evenementenweide De Nekker, 2800 Mechelen. www.utopolis.be.

Antwerpen

In 't Stad steekt Cinema Urbana naar goede gewoonte weer de kop op. Net zoals de afgelopen jaren kan je een maand lang gratis genieten van kwaliteitsfilms aan de Scheldekaaien. Het thema van deze editie is Wonders & Miracles en de aftrap wordt nu woensdag gegeven door Le Tout Nouveau Testament (2015), een parel van Jaco Van Dormael met God als chagrijnige tiran in de hoofdrol.

27 juli tot 27 augustus, Plantinkaai, ter hoogte van de Voetgangerstunnel, 2000 Antwerpen. www.zva.be.

3x kunst op het gras

In week zes schudden we onze vakantiehoudende grijze cellen wakker met een portie kunst. Uiteraard doen we ook dit in de frisse buitenlucht.

Barefoot

Kunst en muziek gaan hand in hand op Barefoot, het festival dat voor de vierde maal de Amerikaanse Burning Man-spirit naar de Koekenstad haalt. Op het terrein bouwen Unorthodox, Nachtcollectief, Charlotte Verplancke, Werner De Vos en organisator Charlotte De Cock kunstzinnige ruimtes. Kan de kunst je niet bekoren, dan zijn er nog steeds vuurdansers, ochtendlijke yogasessies, een gespecialiseerd make-upteam en vooral véél muziek om je aan het festivaldomein gekluisterd te houden.

6 augustus, Nachtegalenpark, Beukenlaan,

2020 Antwerpen. barefootevents.be.

Pauze in het beeldenpark

Aan de overkant, in het Middelheimpark, loopt de hele zomer een solotentoonstelling van de Vlaamse kunstenaar Peter Rogiers. Waag tussen twee sets door even de oversteek om te bezinnen bij zijn beelden en installaties uit verschillende periodes.

Tot 23 september, Middelheimlaan 61,

2020 Antwerpen.

www.middelheimmuseum.be.

Strandbeesten

Ook een bezoek aan Verbeke Foundation zal geestelijke verfrissing bieden. Je bewondert er werk van Zoro Feigl alsook de eerste retrospectieve van de Nederlandse kunstenaar-uitvinder Theo Jansen in ons land.

Tot 30 oktober, Westakker, 9190 Kemzeke. www.verbekefoundation.com.

Muziek onder de sterren

De achtste week staat in het teken van muziek. Geen darkwave of trashmetal, maar zonnige melodieën om heerlijk bij weg te dromen.

Jazz

Op maandag vleien we ons neer in het gras van Park Den Brandt voor de slotdag van Jazz Middelheim met all star trio Murray, Allen & Carrington. Het festival viert zijn 35ste editie en doet dat niet enkel met nog maar eens een straffe line-up, maar richt ook een speciale relikwieëntentoonstelling in die op 35 locaties te bezichtigen zal zijn.

12 tot 15 augustus, Park Den Brandt, www.jazzmiddelheim.be.

Afrosound

Van woensdag tot zondag staat de Zimbabwaanse groep Mokoomba elke dag op een ander Antwerps pleintje. In opdracht van Muziek in de Wijk dringen ze er de plaatselijke zuurtegraad terug met hun mix van latin, soukous en reggae. Liefhebbers van wereldmuziek of zij die willen bounden met de buren weten dus waarheen.

17 augustus in Ekeren, 18 augustus op De Coninckplein Antwerpen, 19 augustus op Dageraadplaats Antwerpen, 20 augustus in Zandvliet, 21 augustus in Bouckenborghpark in Merksem. www.zva.be.

Belpop

Bart Peeters is back en hij roert in het Openluchttheater Rivierenhof ijverig folk, wereldmuziek en cabaret met een snuifje hiphop en jazz door elkaar. Hij brengt nummers uit zijn jongste album Op de groei, maar trekt ook enkele oudere schuifjes open.

20 & 21 augustus, OLT Rivierenhof, Turnhoutsebaan 232, 2100 Antwerpen.

www.oltrivierenhof.be.

Gradueel uitzomeren

Om geen al te ernstige cultuurshock te ervaren die eerste maandag dat je weer aan de slag moet, besluiten we de laatste vakantieweek gradueel af te bouwen.

1. Ontwennen op Laundry Day

Afscheid nemen is nooit leuk, tenzij misschien op Laundry Day. Op dit uit zijn voegen gebarsten festival huldig je nog één keer de zomer en dans je de laatste restjes stress uit je lijf. De genre-overstijgende klassieker brengt een ode aan de diversiteit en plaatst zowel drum-'n-bass, dubstep, R&B, hiphop als EDM en techno op de affiche.

3 september, Blancefloerlaan, 2050 Linkeroever. www.laundryday.be.

2. Jezelf fatsoeneren op De Schorre Betovert

Voor wie de vakantie-uitgeleide iets zachter verkiest, is er sinds dit jaar De Schorre Betovert. De eerste editie van dit Tomorrowland van de klassieke muziek belooft een afsluiter in majeur te worden. Je kiest uit een gevarieerd programma en deponeert je stoeltje bij het concert van je voorkeur in het luisterrijk groen decor.

3 september, Schommelei 1, 2850 Boom. www.deschorrebetovert.be.

3. Mediteren met Sport Mee

Wil je helemaal uitgebalanceerd en één met je innerlijke zelf weer aan de start verschijnen? Pik dan nog tot eind augustus een van de yoga- en/of tai chi-lessen mee die Sport Mee gratis aanbiedt in verschillende Antwerpse parken.

Op verschillende groene locaties.

www.antwerpen.be/sportmee.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234