Zondag 04/12/2022

Festivalbleu, je veux

Eindelijk: Antwerpen wordt bleu

Veel talent en weinig streken. Het tweede ligt tamelijk moeilijk in de Scheldestad. Een uniek festival gaat er nu toch voor. Het opzet: tijdens het weekeinde naar één mei doorleefde muziek brengen van talentrijke, jonge artiesten, van klassiek over operette tot tango, op verschillende unieke locaties in de Antwerpse haven. Dat alles in een relaxte sfeer en met een sterke gastronomische onderbouw. Festivalbleu, je veux.

Door Rudy Collier / Foto's Charlie de Keersmaecker & Croissantbleu

Het is zoeken om de organisatoren achter dit festival te vinden, ze zitten verborgen op het einde van de opengebroken Korte Klarenstraat, pal in het Antwerpse stadscentrum. Het straatje loopt dood op de magnifieke, historische Handelsbeurs, misschien wel het mooiste gebouw van deze stad en momenteel onderwerp van een forse restauratie. Die Handelsbeurs moet in de toekomst een soort openbare lounge worden. De organisatoren van het Festivalbleu heten niet verbazingwekkend Croissantbleu en zijn gehuisvest in een belendend pand van die Handelsbeurs. Niet voor lang, want dit gedeelte zal worden opgenomen in het -nog maar!- tweede Antwerpse vijfsterrenhotel dat hier in opbouw is. Het pand herbergt nog een authentieke, historische zaal waar Croissantbleu nu in alle stilte performances en muziekoptredens organiseert, allemaal in de Bleusfeer. Woordvoerder is Ivo De Beer, een man die eerst werkzaam was bij het financiële bedrijf Graydon. "Niks voor mij, zo bleek al snel", zegt hij. Nu werkt hij al een aantal jaren in de culturele sector. Zijn nieuwe project heet Festivalbleu en dat moet een blijver worden. Talent en bescheidenheid zijn de sleutelwoorden. Ivo De Beer: "We willen het organiseren in de sfeer van niets moet, alles mag. We hebben toptalent in de verschillende genres van klassieke muziek, de optredens willen we telkens kort houden, zo'n twintig minuten, afgewisseld met eten en drinken, zo georganiseerd dat het ene het andere niet stoort. Eigenlijk willen we een sfeer creëren waarbij men bij het buitenkomen goesting heeft om te vrijen, zoiets. We willen daarmee weg van de wat belegen manier waarop klassieke muziek nu gebracht wordt, in plaatsen zoals de Sint Elisabethzaal of de Singel bijvoorbeeld. We willen het ook niet voorbehouden voor een bepaald publiek."

De artiesten zijn niet mis: concertpianiste Jill Lawson, de virtuoze cellist David Cohen, de Spaanse flamencoster Manolo, de violisten Elia Grubert en Rustem Siatkulov, het Alano Gruarin trio, de Argentijnse tango van Maria de Buenos Aires en Filip Jordens, die momenteel toert met Hommage à Brel. Niet echt klassieke muziek à la Bach en Beethoven, meer klassieke soulmusic. Ivo De Beer: "De artiesten hebben we zelf geselecteerd op dat bleugevoel. Geen chichimensen, maar warme persoonlijkheden met een open geest, die op een andere manier contact willen met hun publiek. Wij kennen ze, we hebben al vaker met hen gewerkt en het zijn fantastische mensen, voorbeelden van hoe de nieuwe generatie met die muziek omgaat."

Centrale plaats van het gebeuren is het Sint-Felixpakhuis. Voor niet-Antwerpenaars: dit pakhuis is gelegen aan de jachthaven op 't Eilandje, een stukje havengebied aan de rand van de stad waar zich een aantal mooie dokken bevinden. Rechtover dit pakhuis zal ook het Museum aan de Stroom verrijzen. Het Sint Felixpakhuis is volledig gerestaureerd en sinds kort is er een groot gedeelte van het Antwerpse stadsarchief ondergebracht. Vooral de lange gang tussen de hoogoplopende verdiepingen is indrukwekkend. De voormalige schepen Eric Antonis droomde hier van een boekenstraat, maar zover is het nog niet. Maar speciale activiteiten komen er, daar gaat Croissantbleu voor zorgen in de toekomst, zo kan worden geschat. Ze liggen in pole position voor de concessie van een deel van het gelijkvloers. Festivalbleu laat al zien welke richting men uit wil. Ivo De Beer: "De gang van het Sint-Felixpakhuis wordt met Festivalbleu één grote toog, tientallen meters lang. We gaan ook kristallen luchters hangen, die we op de kop hebben kunnen tikken in de Bohemen. Ja, we zoeken wat af." Er is niet enkel de muziek, er wordt ook samengewerkt met een aantal verdienstelijke en ambitieuze chefs uit het Antwerpse. Speciaal daarvoor wordt een keuken geïnstalleerd. Aron de Ceuster van restaurant Pottenbrug, Bernard Lescrenier van Bernardin en Steven Coppens van Aan Tafel kruipen achter het fornuis om luxueuze hapjes te bereiden.

Op donderdagvond 26 april is er een grote VIP-avond, die eigenlijk dient om de andere dagen te sponsoren. Vrijdag- en zaterdagavond zijn er de concerten in het Sint-Felixpakhuis (30 euro, fingerfood inbegrepen) maar omdat het Havenbedrijf een van de drijvende sponsors is, zijn er buiten het pakhuis ook optredens in unieke havenlocaties. Ivo De Beer: "We hebben die dagen in de haven ook drie plaatsen uitgekozen waar concerten zullen doorgaan. Gratis. Er worden boten ingelegd om de belangstellenden naar die plaatsen te brengen. We hopen op enkele duizenden mensen." Het kan leuk worden in de haven, die dagen. Zo wordt in een werkloods een typisch dokwerkerscafé nagebouwd waar operette zal worden opgevoerd, een andere locatie is de reusachtige garageloods kortbij het Pomphuis, het tot restaurant gerenoveerde gebouw dat de monsterbrug van de Oosterweelverbinding boven het hoofd ziet hangen. Gedaan dan met het mooiste terras van de stad. Samen de boot op, een stukje haven zien, wat muziek beluisteren, eten, drinken en chachacha. Ivo De Beer: "We mikken niet enkel op de klassieke meerwaardezoekers, maar op zoekers tout court. Een beetje meer lifestylesfeer. Met jonge artiesten die dat stoffige uit die muziekgenres willen halen, er wat meer rock-'n-roll willen insteken, wat meer fun en levensvreugde. Dat willen we die dagen overbrengen op het publiek." Het concept werd door Croissantbleu al eens met succes toegepast, toen Harlingen in Friesland een nieuwe haven inhuldigde. Met dezelfde ingrediënten werd gemikt op een breed publiek en het lukte. Het Antwerps havenbestuur ziet dit festival nu als een mogelijke opvolger van de vroegere groots opgezette Portivalfeesten die de Antwerpse haven dichter bij de Antwerpse bevolking moesten brengen. Een beetje meer bleu op straat kan helpen. n

INFO

Het programma is enigszins ingewikkeld. Donderdagavond (26 april) is er VIP-avond. Zowel op vrijdag- als zaterdagavond (27 en 28 april) is het in het Sint-Felixpakhuis te doen (30 euro, hapjes inbegrepen). Zaterdag- en zondagnamiddag is het evenement gratis in het Sint-Felixpakhuis. Die dagen zijn er ook themaoptredens op drie verschillende locaties in de haven. Kids' town gaat door aan Kaai 102, met onder meer een Skywatch, een tuig dat je vijftig meter hoog brengt waardoor men de haven kan overschouwen. Daar is ook een (betalende) barbecue voorzien. Operette gaat door in het nagebouwde havencafé Café Florreken aan Kaai 18. Grandissimo, een heus concert, vindt plaats aan Loodskaai 225. Men kan de drie locaties aandoen per boot, voor drie euro vaart men gans de dag de haven door. Het volledige programma is te vinden op www.festivalbleu.eu.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234