Donderdag 24/10/2019

Festival van Vlaanderen glijdt met glans nieuw seizoen in

De hele zaterdag kon je in het stadscentrum van Gent over de koppen lopen. Het Festival van Vlaanderen organiseerde er de happening OdeGand, waarbij hulde werd gebracht aan de karakteristieke waterlopen van de Arteveldestad. Over de Leie voer een hele vloot bootjes die de mensen naar uiteenlopende optredens brachten. Ook aan de waterkant was van alles te zien en te horen. Het hoogtepunt van dit dagje uit voor de hele familie was een groot spektakel op en tussen Gras- en Korenlei, het zenuwcentrum van OdeGand.

Gent

Van onze medewerker

Hans Van Goethem

OdeGand mag een succes genoemd worden. Een kleine 8.000 mensen kochten een pasje waarmee ze over de Gentse wateren konden dobberen en dat hen toegang verschafte tot de vele initiatieven die verspreid over de hele stad te bezoeken waren. Bij momenten kwam men zelfs boten tekort waardoor men voor volgend jaar overweegt om ook boten van de stad Brugge te gebruiken. Naast die 8.000 betalenden liepen volgens organisator Jan Briers minstens evenveel mensen rond om van de verschillende acts in de Gentse straten te genieten. Zo dook op iedere straathoek wel een percussiecollectief op. In de buurt van de opera weerklonk dan weer onmiskenbaar operagezang en er paradeerden jonkvrouwen die er uitzagen alsof er aan de hoogdagen van operastad Wenen nooit een einde was gekomen.

Er waren trouwens niet alleen in de straten allerlei optredens te bewonderen maar ook binnenshuis, in een reeks locaties verspreid lagen over het stadscentrum. Zo kon je in de Groenzaal een muzikaal onderonsje van de familie Kuijken bijwonen. De oude generatie Sigiswald en Wieland musiceerde er samen met de jonge Kuijkens Sara, Marie en Veronica. Later op de avond speelde jazzgitarist Philip Catherine in dezelfde zaal met de Turkse gitarist Erkan Ogur. In de handelsbeurs ontroerde acteur Dirk Roofthooft op pianomuziek van Guy Vandromme en filmfragmenten geselecteerd door Eric de Kuyper het publiek tot tranen toe.

In de Koninklijke Kunst- en Letterkundige Kring kon je onder andere terecht voor een optreden van Rey Cabera, die nog samenspeelde met de legendarische Buena Vista Social Club uit Cuba, een concert dat bijzonder in trek was. Ook bij de Vlaamse Opera stond men in lange rijen aan te schuiven. In de grote zaal kon je er een kijkje achter de schermen nemen van Alain Platels nieuwe opera Wolf en in de Redoutezaal was men in grote drommen aanwezig voor het concert van de Portugese fadozangeres Mafalda Arnauth.

En dat is nog maar een kleine greep uit het gamma van concerten dat je tijdens OdeGand kon bijwonen. De cultuurliefhebber die daarvan zoveel mogelijk wou meepikken, had best op voorhand geselecteerd wat hij wou zien en eveneens een route door Gent uitgestippeld om overal tijdig te geraken, al dan niet via de waterwegen. Naast de doorgewinterde cultuurfanaat leken ook heel wat families en jonge gezinnen naar OdeGand afgezakt om er een fijn dagje uit van te maken. Ze lieten zich massaal rondvaren op de Leie, bewonderden wat er langs de oevers te zien was, en gingen af en toe binnen kijken wat daar aan de hand was. Dat leidde soms tot een glimlach of wenkbrauwengefrons, zoals bij de ludieke klankinstallaties van violist Stefaan Smagghe in het duistere hol van Geraard De Duivel.

De apotheose van OdeGand bestond uit een heus slotspektakel. Daarvoor had muzikant en componist Luc Mashille een eenmalig evenement bedacht waarbij muzikanten uit alle hoeken van de wereld te midden van een licht- en vuurspektakel de meest uiteenlopende muziek en geluiden lieten horen. Op het einde van het spektakel diepte men een, speciaal voor de gelegenheid gemaakt, kunstwerk van Koenraad Tinel op vanuit de Leie en een verblindende sterrenregen. Een kunstwerk waarover men bij het Festival van Vlaanderen danig te spreken is. Zo hoopt Jan Briers om in samenspraak met Tinel het kunstwerk ergens een vast plaatsje in Gent te kunnen bezorgen.

In de straten paradeerden jonkvrouwen die uit een Weense opera leken geplukt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234