Zondag 28/02/2021

Festival u corpus Brugge 05, de opvolger van culturele hoofdstad 2002

Publiekstrekker wordt de tentoonstelling 'Memling en het portret of de portretkunst in de Renaissance' in het Groeninge Museum

Brugge stelt menselijk lichaam centraal

Brugge organiseert deze zomer het festival Corpus Brugge 05. Dat is de opvolger van 2002, toen Brugge Europese culturele hoofdstad was, en staat in het teken van het menselijke lichaam. Met een bruisend volksfeest op de openingsdag, tentoonstellingen, dans, theater, lezingen en gastronomie wil de stad aantonen dat het lichaam een dankbare bron van inspiratie is voor alle kunstvormen.

Brugge

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Publiekstrekker van Corpus 05 wordt alvast de tentoonstelling Memling en het portret of de portretkunst in de Renaissance in het Groeninge Museum, over de impact van Memling op de ontwikkeling van de Europese portretkunst in de late vijftiende en vroege zestiende eeuw. Die tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de Frick Collection in New York en het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid (DM 9/4). Behalve de Memling-tentoonstelling staat er in Brugge nog veel meer op het programma.

Burgemeester Patrick Moenaert stelde gisteren bij de presentatie van het programma dan ook dat Corpus 05 bewust gekozen heeft "voor een festivalachtige ambiance met ruimte voor evenementen voor het grote publiek, maar ook voor het experiment". Volgens Moenaert mag het publiek "verrassende ontmoetingen en verrassende kunstvormen op niet evidente locaties" verwachten.

"Na afloop van Brugge 2002 werd de vzw Brugge Plus in het leven geroepen. Die vzw treedt op als partner tussen de stadsdiensten en de spelers in de culturele en toeristische sector. Om in de sfeer te blijven zou je kunnen zeggen dat de vzw het centrale zenuwstelsel van Corpus is", zegt Veerle Mans, directeur van Brugge Plus en algemeen coördinator van Corpus 05. "Nog voor het officiële startschot wordt gegeven, opent op de benedenverdieping van het Concertgebouw In & Uit, een culturele, multimediaal opgevatte ruimte. Het is een centraal toeristisch en cultureel informatiepunt dat voor het eerst in Brugge wordt gerealiseerd. Manfred Sellink, artistiek coördinator van Corpus en hoofdconservator van musea Brugge, beschikte voor zijn programma over 2, 5 miljoen euro.

Mans: "De samenstelling van het programma was een evenwichtsoefening. Cultuur was uiteraard prioritair, maar ook het luik toerisme was belangrijk. Wat dat betreft, probeerden we ons programma vooral voor Vlaanderen aantrekkelijk te maken. In het buitenland is Brugge al bekend, zo moet je rekenen."

Voor de Memling-tentoonstelling rekenen de organisatoren op 100.000 bezoekers. "Voor Soul (een expo met werk van hedendaagse kunstenaars als Antony Gormley, Roger Raveel, Luc Tuymans, Anish Kapoor en Bill Viola, ArP) mikken we op 20.000 à 30.000 bezoekers. Ook met Tussen huid en orgasme (met onder meer Pipilotti Rist, Man Ray en Anne-Mie van Kerckhoven, ArP) moeten we 20.000 bezoekers kunnen halen. Belangrijk is voorts dat we jonge Brugse kunstenaars en artiesten uit de regio aan bod laten komen bij Tapis Plein vzw, een jong Brugs projecthuis voor alternatief erfgoedtoerisme en stadsetnologie", zegt Veerle Mans.

Ook zes toprestaurants uit het Brugse worden bij het festival betrokken. "Niet enkel de toprestauranthouders, maar ook de Brugse winkeliers en horeca-uitbaters worden uitgenodigd om ambassadeurs van het festival te worden."

"Toch nog even aanstippen dat ook de liefhebbers van muziek, met onder meer een opera van Francesco Cavalli in het Concertgebouw, dans, met het festival Body Stroke, of literatuur, met een lezing van schrijver Eric de Kuyper, tijdens Corpus ruimschoots aan hun trekken zullen komen", besluit artistiek coördinator Sellink.

Het zomerfestival Corpus Brugge 05 wordt op 7 mei op gang getrokken met een volksfeest in de Brugse binnenstad. Het festival duurt tot ongeveer half september. www.corpusbrugge05.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234