Maandag 20/03/2023

NieuwsEP-voorzitter

Felle strijd om voorzitterschap Europees Parlement

Huidig EP-voorzitter David Sassoli wil zijn plek niet afstaan. Beeld AFP
Huidig EP-voorzitter David Sassoli wil zijn plek niet afstaan.Beeld AFP

Behalve corona, een migrantencrisis aan de Poolse grens en rechtsstaatproblemen met Polen en Hongarije, dreigt in de EU ook knallende ruzie over de nieuwe parlementsvoorzitter. Tot grote woede van de christendemocraten weigeren de socialisten plaats te maken voor Roberta Metsola.

FRANS BOOGAARD

De christen- en sociaaldemocraten hebben de afspraak dat ze de voorzitterstermijn in tweeën knippen en elk een helft de voorzitter leveren. Maar David Sassoli, de Italiaan wiens mandaat half januari afloopt, heeft geen zin om de hamer over te dragen aan ‘een conservatief’, vertelde hij vorige week tegen zijn fractie. “Dat zou een politieke vergissing zijn.”

Sindsdien peilen de Socialisten & Democraten (S&D) of er bij andere groepen steun is voor opnieuw een socialistische kandidaat. Sassoli, volgens velen een matige voorzitter, vecht al maanden - deels vanaf het ziekbed - voor een nieuwe termijn. Een van zijn argumenten is dat hij door corona nauwelijks een voorzitterschap heeft gehad.

Maar ook de socialisten zien dat een oudere witte man niet kansrijk is tegenover de jonge Metsola (42) uit Malta. “Sassoli beseft het zelf nog niet, maar de kans is groot dat wij ook een vrouw naar voren schuiven”, aldus een S&D-ingewijde. Een andere heeft zelfs al namen: Simona Bonafè (48, Italië), Katarina Barley (53, Duitsland) en Klára Dobrev (49, Hongarije). De laatste twee zijn, net als Metsola, nu ook al vicevoorzitter. En alle drie zijn ze, anders dan Metsola, voor abortus. Dat is zeker een punt bij liberalen, Groenen en ultralinks, die straks bepalen of een christen- dan wel sociaaldemocraat voorzitter wordt.

EVP-fractieleider Manfred Weber waarschuwt dat als andere partijen zich niet aan de afspraken houden, belangrijke politieke dossiers in gevaar komen, zoals het klimaat en de digitalisering, en zelfs de positie van raadsvoorzitter Charles Michel. “Die moet over een paar maanden ook worden herkozen”, aldus Weber, daarmee openlijk dreigend dat EVP-leiders die herbenoeming weleens niet zouden kunnen steunen.

Het kiezen van de nieuwe EP-voorzitter, zeggen nogal wat parlementsleden, zou democratischer en minder problematisch zijn als de regeringsleiders zich niet overal mee bemoeiden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234