Verkiezingen VS
Felle kritiek en ‘doodsbedreiging’ voor Democratische kandidaat O’Rourke na antiwapenspeech
Het was een dapper statement van de Amerikaanse presidentskandidaat Beto O’Rourke, donderdag in een tv-debat met zijn Democratische medekandidaten. ‘Hell yes, we gaan je wapen van je afpakken’, zo probeerde hij het slepende debat over wapenbezit in de VS open te breken. Maar na afloop kreeg hij een lading kritiek. Een van de reacties bestempelde hij zelf als een doodsbedreiging.
“Zeker weten. We gaan je AR-15, je AK-47 van je afnemen. We gaan niet langer toestaan dat ze tegen Amerikanen worden gebruikt.” De woorden van O’Rourke kregen een daverend applaus tijdens het debat in Houston.
Maar beslaglegging op (semi)automatische wapens, zoals O’Rourke voorstelt, gaat veel verder dan wat politiek haalbaar lijkt in Washington. Republikeinen gaven de Democraat naderhand dan ook de volle laag: “Het Amerikaanse volk moet weten dat deze president, deze vicepresident en de Republikeinen in beide Kamers altijd zullen strijden voor het recht om wapens te bezitten”, aldus vicepresident Mike Pence.
Briscoe Cain, een Republikeinse wetgever uit Texas, ging nog verder. Hij reageerde op O’Rourke’s tweet met “Mijn AR is klaar voor jou.” O’Rourke noemde de reactie een “doodsbedreiging” en volgens de Amerikaanse website The Verge heeft zijn campagneteam de FBI ingelicht. Het bericht van Cain is inmiddels door Twitter verwijderd. Het is onduidelijk of dat het gevolg was van de melding bij de FBI.
You’re a child Robert Francis https://t.co/rU3WoYQFQV
— 𝐁𝐫𝐢𝐬𝐜𝐨𝐞 𝐂𝐚𝐢𝐧 (@BriscoeCain) 13 september 2019
O’Rourke kreeg ook uit eigen kring kritiek op zijn voorstel. De Democratische senator Chris Coons vond dat zijn uitspraken een mogelijke versoepeling van de wapenwet zouden kunnen schaden. “Ik denk niet dat het een wijze politieke zet is als onze presidentskandidaten zeggen dat we de mensen tegen hun wil hun wapens gaan afnemen, zoals O’Rourke deed”, zei Coons tegen CNN.
El Paso
O’Rourke is afkomstig uit El Paso, Texas. Hij heeft strengere wapenwetgeving tot een centraal thema van zijn campagne gemaakt sinds de schietpartij in zijn geboorteplaats. Eind augustus bracht een schutter daar 22 mensen om het leven met een semi-automatisch geweer.
Hoewel O’Rourke ver achter ligt in de peilingen om dé presidentskandidaat van de Democratische Partij te worden, is hij zeker niet de enige die pleit voor strengere wapenwetten. Sinds de golf van schietpartijen deze zomer, zien steeds meer Democraten het nut van betere wetgeving in. Opiniepeilingen laten zien dat ook kiezers steeds bezorgder zijn over het wapengeweld.
Trump
Zowel Democraten als Republikeinen werken momenteel aan nieuwe wapenwetgeving met een verplichte antecentencontrole voor kopers. Ook president Trump leek daar voor te porren, maar na een ontmoeting met de wapenlobbygroep NRA, zwakte de president die steun af.
De zegen van Trump is essentieel omdat zijn Republikeinse partij een meerderheid (53-47) vormt in de Senaat, die het laatste woord heeft over een mogelijke nieuwe wapenwet.