Zaterdag 26/11/2022

Felle gevechten tussen Israël en Hamas, Midden-Oostengezant Tony Blair heeft het te druk voor Gaza

Olmert: 'Israël bereikt zijn doel'

Op dag 16 van de Israëlische invasie van Gaza zei premier Ehud Olmert dat Israël 'zijn doelstellingen bereikt'. Meer dan 870 Palestijnen vonden onderhand de dood, voor meer dan de helft burgers, zo menen medische bronnen. Aan Israëlische kant vielen tot dusver 13 doden te betreuren, waaronder drie burgers.

DOOR Catherine Vuylsteke

Gaza l Zondag waarschuwde Israël de bevolking van Gaza via flyers en telefoonberichten dat ze zich ver moesten houden van Hamasstrijders. Wie kon vertrok, maar waarheen?

Onafhankelijke berichten over wat er precies in Gaza gebeurt, zijn er niet, de enkele burgers daargelaten met wie telefonisch contact kan worden gezocht, of de berichten van al-Jazheera, dat nog steeds een kantoor heeft in Gaza. Buitenlandse verslaggevers worden door Israël nog steeds niet toegelaten in het gebied. Via al-Jazheera, enige burgers en enkele correspondenten die werken voor onder meer de BBC en AP, weten we dat er sinds gisterochtend fel gevochten wordt tussen het Israëlische leger en Hamasstrijders en dat het Israëlische leger is genaderd tot op minder dan een kilometer van de zuidelijke buitenwijken van Gaza-stad, waar 400.000 mensen wonen. "We zijn ongedeerd, maar voor hoelang nog?", aldus Khamis Alawi, een 44-jarige man die met zijn vrouw en zes kinderen in de keuken gebarricadeerd zit omdat dat de enige plek is waar er geen kogels door de ramen kunnen komen.

Tegen de middag waren er volgens het Israëlische leger minstens 20 Palestijnen gedood, in de late middag werd er niet gevochten.

Dat betekent evenwel niet dat de strijdende partijen bereid zijn in te gaan op de VN-resolutie van donderdag, die een onmiddellijk bestand eiste. Zaterdag nog zagen de burgers van Gaza strooibriefjes uit de lucht vallen waarop stond dat het Israëlische leger niet "tegen de burgers van Gaza vecht, maar louter tegen Hamas en het terrorisme. Blijf in veiligheid door onze bevelen op te volgen." Alleen, waar zouden de burgers heen moeten om in veiligheid te zijn? Gisteren kwamen er nieuwe flyers met telefoonnummers die de inwoners kunnen bellen als ze informatie willen doorgeven aangaande plaatsen waar Hamasstrijders zich verbergen of waar ze militair materieel verstoppen.

Fase Drie

Anonieme bronnen binnen het Israëlische leger zeggen dat momenteel gewacht wordt op het groene licht van de regering voor de lancering van Fase Drie van de operaties, die op 27 december aanvingen. Na grootschalige bombardementen, die ook dit weekend aanhielden met meer dan 60 aanvallen zaterdagnacht, en het lanceren van een grondoffensief in de tweede fase, zou Gaza nu systematisch worden uitgekamd. Tevens zou al gewerkt worden aan Fase Vier, die zou bestaan uit een totale herovering van Gaza en de 'uitschakeling' van Hamas daar. Israël trok zich in 2005 terug uit Gaza na een bezetting van achtendertig jaar.

Tevens doken berichten van het gebruik van witte fosfor door het Israëlische leger. Dat zou gisterochtend zijn gebeurd in de buurt van Khouza, nabij de grens. Een hele rij huizen ging naar verluidt in vlammen op. Dokter Yusuf Abu Rish zei tegen AP dat een vrouw het leven liet bij die aanvallen, terwijl 100 anderen verbrand raakten door de witte fosfor.

Ondertussen raakten ook de eerste bevindingen bekend aangaande de aanval op de VN-school waarbij midden vorige week 41 doden en tientallen gewonden vielen. Volgens anonieme militaire bronnen misten de Israëlische mortieren 'hun doel', en kwamen ze aldus 'in de buurt van' de school terecht.

Op het internationale front werden de voorbije dagen overigens ook enige initiatieven genomen: steeds meer columnisten wereldwijd roepen op tot economische strafmaatregelen tegen Israël. In een gasttribune in The Guardian vergelijkt Naomi Klein de situatie met die van het apartheidsregime in Zuid-Afrika, dat ook alleen met gigantische internationale druk beëindigd kon worden. Ze stelt evenwel vast dat de samenwerking tussen de VS en Europa enerzijds en Israël anderzijds de jongste tijd alleen maar toeneemt.

Voorts vroeg de Zuid-Afrikaanse ambassadeur bij de VN, Dumisani Kumalo, zich gisteren in The Sunday Times af wat ex-premier Tony Blair uitvoert als speciaal gezant voor het Midden-Oosten. Drie maanden geleden al verzocht de VN-Veiligheidsraad hem om verslag uit te brengen over de (eventuele) vooruitgang die hij heeft geboekt als gezant van het Kwartet (Verenigde Staten, Europese Unie, Rusland en Verenigde Naties), maar de man is nog niet naar New York gegaan, noch naar Gaza. De krant wees er fijntjes op dat Tony het druk heeft met het in ontvangst nemen van medailles in Washington of het geven van speeches over klimaatsverandering in Abu Dhabi. En als gezant betrekt hij in Jeruzalem een volledige verdieping van het American Colony Hotel. Prijskaartje: bijna 800.000 euro per jaar.

Israëlisch leger

staat op minder

dan een kilometer van buitenwijken Gaza-stad

n Een Palestijn redt een koran uit de ruïnes van de door de Israëlische luchtmacht gebombardeerde al-Fadilahmoskee in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234