Vrijdag 18/10/2019

Felix van Groeningen VERFILMT Dimitri VerhulstS ROMAN

'Straf aan Verhulsts boek is dat het zich in de jaren vijftig lijkt af te spelen terwijl het een veel recenter verhaal is'

'De helaasheid der dingen' wordt film

De Gentse filmmaker Felix Van Groeningen plant in de zomer van 2007 de verfilming van De helaasheid der dingen, de recente succesroman van auteur Dimitri Verhulst. Van Groeningen, die in 2004 debuteerde met Steve + Sky, draait dit jaar ook nog Dagen zonder lief, waarvoor hij samenwerkte met theatermaker Arne Sierens.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

De filmrechten van De helaasheid werden gekocht door productiemaatschappij Favourite Films/Menuet van Dirk Impens, die indertijd Steve + Sky produceerde en nu ook Dagen zonder lief op de financiële sporen heeft gezet. Het was regisseur Van Groeningen zelf die het Verhulstproject aan Impens suggereerde. "Ja, er bestaan wel degelijk filmproducenten die boeken lezen", grapt Dirk Impens, die zelf een notoire Boonfan is en indertijd trouwens Daens van Stijn Coninx geproduceerd heeft. Andere producties van hem zijn de Tom Lanoyeverfilming Alles moet weg en de Elsschotadaptatie Villa des Roses.

"Het boek van Dimitri Verhulst is heel sterk, het is verfilmbaar en het is inderdaad iets voor Felix", zegt Impens. "Heel sterk vind ik bijvoorbeeld die combinatie van het goorste miserabilisme met het gegeven dat iemand daaraan ontsnapt en daardoor de paria van de familie wordt. En wat ik ook heel straf vind aan De helaasheid is dat het zich lijkt af te spelen in de jaren vijftig, terwijl het in feite een veel recenter verhaal vertelt."

Felix Van Groeningen leerde schrijver Dimitri Verhulst kennen via het toneelstuk Aalst, een Victoriaproductie die geïnspireerd werd door een waargebeurd, gruwelijk gezinsdrama uit 1999 - ten einde raad vermoordt een jong koppel zijn twee kinderen op een Aalsterse hotelkamer - waarvan Verhulst delen van de theatertekst schreef. De mannelijke hoofdrol in Aalst wordt vertolkt door Felix Van Groeningen, die daarmee zijn acteerdebuut maakt. "Ik ben toen de boeken van Dimitri Verhulst beginnen te lezen en zo is het idee van een mogelijke samenwerking stilaan gegroeid", zegt Van Groeningen, die zich gisteren in Charleroi bevond voor een opvoering in het Frans van het toneelstuk Aalst. "Ik heb hem toen mijn film Steve + Sky getoond en dat leek hem wel te bevallen. Een eerste idee van mij voor een nieuw scenario vond hij niet goed. Een idee van hem - het verhaal van een nonkel die een Tour de Franceganzenspel had 'uitgevonden' waarbij er niet gedobbeld, maar pinten gedronken moesten worden - zag ik dan weer niet zitten. Maar toen ik dan zijn boek De helaasheid der dingen las, waarin dat ganzenspelverhaal trouwens opgenomen is, zag ik wel de mogelijkheid van een verfilming."

Maar deze zomer wordt dus eerst Dagen zonder lief (eerdere werktitel: Leven in Malem) gedraaid, gebaseerd op een origineel scenario waarvoor de regisseur samengewerkt heeft met theatermaker Arne Sierens. "Dit wordt het verhaal van een groepje vrienden in een kleine stad", vat Van Groeningen samen. "Ze zijn allemaal 25, 26 jaar en de tijd begint hun vriendschap aan te tasten. Ze merken dat ze uit elkaar aan het groeien zijn." Autobiografisch? "Niet echt, behalve het besef dat je geen zestien meer bent, het gevoel dat je niet echt jong meer bent. Dat gevoel is autobiografisch."

De vijf vrienden worden vertolkt door Pieter Genard, Jeroen Pervecal, Ann Miller, Wine Dierickx en Koen De Graeve.

Het toneelstuk Aalst van regisseur Pol Heyvaert en vertolkt door Lies Pauwels en Felix Van Groeningen toert nog tot half mei in binnen- en buitenland (met een Nederlandse, een Franse en een Engelse versie). Meer info op www.victoria.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234