Zaterdag 24/08/2019

Feestje voor 'De Kiekeboes'

Dit weekend vindt in Turnhout opnieuw het grootste stripfestival van België plaats. Nadat de twee afgelopen edities veel minder auteurs en bezoekers konden verleiden, en ook minder expo's brachten, is er nu opnieuw sprake van een rijk gevuld programma. De focus op De Kiekeboes moet een goede publieksopkomst garanderen.

Een van de blikvangers op Strip Turnhout wordt ongetwijfeld Steven Dupré, winnaar van de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de strip. Hij krijgt er een grootse overzichtstentoonstelling waarin zijn reeksen Sarah en Robin, Coma en Midgard worden getoond. Het zesde deel van zijn reeks Kaamelott, de eerst reeks waarmee hij internationaal scoorde, kent zijn première in Turnhout.

Opvallend is ook Museum K., een fictief museum rond 35 jaar De Kiekeboes. Museum K. presenteert de talloze verwijzingen naar allerlei kunstvormen die Merho, vanaf volgend jaar ook stadstekenaar van Turnhout, in zijn stripreeks stak. Zopas verscheen daar ook een boek over, onderverdeeld in drie hoofdstukken: architectuur en literatuur, podiumkunsten/film en televisie, en plastische kunsten en mode.

Jommekes-begijnen

Het gastland is dit jaar het Verenigd Koninkrijk. Samen met The British Council wordt er een expo opgezet rond enkele bekende stripauteurs als Posy Simmonds of Kevin O'Neill (The League of Extraordinary Gentlemen). In de expo 'goT leeft' wordt het oeuvre van Gommaer Timmermans, oftewel goT (de zoon van Felix Timmermans), onder de aandacht gebracht. Strip Turnhout bundelde voor de gelegenheid zijn bekende Iamboree-afleveringen die hij tussen 1972 en 1982 voor Knack tekende.

Ken Broeders brengt een expo over zijn Romeinse reeks Apostata, terwijl andere tentoonstellingen worden voorzien rond Ivan Adriaensens' oorlogsdagboek Odon, een stripboek over Frank Zappa van het collectief Confrérie Intergalactique des Arts uit Rennes, de Franse poëtische stripmaker Edmond Baudoin, en de dieren uit Marc Sleens Nero-reeks. In het Begijnhofmuseum loopt dan weer een expo over de begijntjes uit Jommeke. Verder nog op deze editie: een massasigneersessie voor Vitalski's Het vrouweneiland, dat tot stand kwam via een twintigtal tekenaars die met zijn allen signeren op zaterdag; en een stripveiling voor Sensoa (met o.a. werk van Hec Leemans).

De eigenlijke start van het festival vindt vanavond plaats met een concert van Arbeid Adelt!, voorzien van tekeningen van onder meer Kim Duchateau, Ilah, Randall C., Brecht Evens, Steven Dupré, Serge Baeken, Hanco Kolk en Lecctr. Cinema is er met Quartier Lointain (gebaseerd op het werk van Taniguchi), of Tatsumi (kortverhalen van de Japanse auteur Yoshihiro Tatsumi). Han Peekel, de presentator van de legendarisch Wordt vervolgd tv-serie, haalt anekdotes op. En uiteraard komen tientallen auteurs signeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden