Vrijdag 27/01/2023

'Feesten' van hetpaleis: flauw blijft flauw

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Anne Brumagne

In zijn jaarbrochure pakte jeugdtheater HETPALEIS in Antwerpen met een veelbelovende eindejaarsvoorstelling uit. Aan Nieuw! Nieuw! zou worden meegewerkt door een aantal interessante artiesten: schrijfster Joke Van Leeuwen, regisseur Stef de Paepe, vormgevers Francy Van den Heuvel en Rieks Swarte. Met acteurs als Warre Borgmans, Lucas Van den Eynde en Antoine Vander Auwera, de revelatie van een van de bijzonderste PALEIS-producties van vorig jaar, Het Vissekind, leek het niet stuk te zullen kunnen. Maar om een of andere reden geraakte Nieuw! Nieuw! niet uit de startblokken.

Dat is des te spijtiger, nu blijkt dat de vervangproductie, Feesten, echt niet veel soeps is. Feesten werd gemaakt door regisseurs Manou Kersting en Stijn Cole. Kersting is de drijvende kracht achter W.A.C.K.O, bekend van een aantal geschifte producties. Hij geeft ook les aan de Studio Herman Teirlinck en dus ging hij voor Feesten aan de slag met zes studenten uit het tweede jaar kleinkunst van de Studio. Naar verluidt was het om het de prille acteurs niet te moeilijk te maken, dat werd besloten een voorstelling te maken die aansluit bij een thema waar iedereen momenteel mee bezig is: feesten.

Bijster origineel is dat onderwerp niet. Als er dan ook nog geen stevige tekst met een goede structuur aan de basis van de voorstelling ligt, wordt het gevaar dat ze op los zand gebaseerd is, erg groot. Waarover gaat het? Een echtpaar nodigt een bevriend koppel uit om kerstmis te komen vieren. Daarnaast hebben ze ook nog twee daklozen gevraagd. Ze beginnen te feesten, maar alles wat in het honderd kan lopen, loopt in het honderd. De daklozen beginnen zich als buitenaardse wezens te gedragen, de kinderen die opdienen pikken de cadeaus, een hevige storm waait de kerstboom omver... En ondertussen wordt er ook al eens gezongen, een sprookje gepersifleerd, een mop verteld. Om het wat satirischer te maken, wordt er ook wat gelachen met daklozen ("vuilniszakken zijn zeker te duur om in te wonen") en maken de personages (en de regisseur) opmerkingen over het (jeugd)theater. "Wij vinden dat jeugdtheater moet stilstaan bij de vleselijke kanten van de mens." Flauw toch? Maar tot zover dus het verhaal.

Vermoedelijk ging Kersting ervanuit dat als je maar genoeg flauwiteiten, onnozelheden en clichés opstapelt, het weer leuk wordt. Als het over the top is, is het weer grappig. Dat kan in sommige gevallen inderdaad zo zijn, maar hier is dat duidelijk niet het geval - om te beginnen heb je al ijzersterke acteurs nodig met héél veel écht komisch talent om zoiets te kunnen waarmaken. En ijzersterk kúnnen deze studenten gewoon nog niet zijn. In Feesten blijft flauw flauw en onnozel onnozel. De voorstelling wordt zelfs bloedvervelend, op enkele kleine momenten na, wanneer het toch even leuk wordt (bijvoorbeeld wanneer de oorzaak van de storm wordt getoond).

Slechts de aanstekelijke jazzmuziek, uitgevoerd onder leiding van Jan Van Looy, en het impressionante decor van Francy Van den Heuvel en Rieks Swarte, de enigen die overbleven van de ploeg van Nieuw! Nieuw, redden de productie nog enigszins. Qua allures en afmetingen kan het decor wedijveren met dat van een opera, en dat schept in het begin van de voorstelling zeer hoge verwachtingen. Die dus niet worden waargemaakt. Nee, dan kunt u beter naar het heerlijke Zippo gaan kijken van Froe Froe, dat tot 23 december opnieuw wordt opgevoerd in een ander zaaltje van HETPALEIS.

'Feesten', voor iedereen vanaf 6 jaar op 18, 19, 22, 26 en 30/12 om 15 uur, op 2, 4, 5, 6, 8 en 9/1 om 15 uur in HETPALEIS.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234