Maandag 18/01/2021

Feesten-burgemeester Daniël Termont

'Iedereen moet goed beseffen dat we wat minder ambitieus zullen moeten zijn als we de Gentse Feesten op lange termijn leefbaar willen houden'

maakt zich op voor 162ste Gentse Feesten

'Gentse Feesten hebben hun limiet bereikt'

Het zijn spannende dagen voor de Gentse schepen van Haven en Feestelijkheden Daniël Termont (SP.A). Vanavond beslist het partijbestuur of hij Frank Beke mag opvolgen als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen en dit weekend gaat de 162ste editie van de Gentse Feesten van start. Feesten die volgens Termont stilaan uit hun voegen aan het barsten zijn: 'Het zal een uitdaging zijn om er de komende jaren voor te zorgen dat de Gentse Feesten in de eerste plaats een feest voor de Gentenaars blijven en dat ze niet boven onze hoofden uitgroeien.'

Thomas Dierckens

Geen editie van de Gentse Feesten gaat voorbij of er vindt wel een relletje plaats in de aanloop ernaar. Vorig jaar stond het omstreden Gentse Feesten-lied van Peter Vermeersch en Kamagurka ter discussie; dit jaar is het de komst van Vlaanderens populairste popgroep Clouseau die de gemoederen beroert. Vooral dat organisator Onder de Draak het Sint-Baafsplein al vanaf 18 uur afsluit voor het publiek en alleen wie over een speciaal bandje beschikt het plein op kan, is bij veel Gentenaars in het verkeerde keelgat geschoten. Ook Feesten-burgemeester Daniël Termont vindt het geen goed idee om de broertjes Wauters te programmeren op een gratis stadsfestival: "Als Clouseau vijftien voorstellingen geeft in het Sportpaleis en daar telkens 17.000 man op afkomt dan weet je dat die groep niet thuishoort op een stedelijk plein met een capaciteit van 5.000 mensen. Dat is om moeilijkheden vragen. De draagkracht van de stad is daar niet groot genoeg voor. Gent is Lotenhulle niet, maar het is ook New York niet. Iedereen moet goed beseffen dat als we de Gentse Feesten op lange termijn leefbaar willen houden we wat minder ambitieus zullen moeten zijn."

Vorig jaar zei u dat u tegen 2006 de ideale Feesten wilt organiseren. Hoe zien die er volgens u uit?

Daniël Termont: "De ideale Feesten zullen nooit bestaan. Die uitspraak was wel een oproep om een professionele organisatie uit te bouwen die de Feesten aankan. De Gentse Feesten zijn gegroeid van een lokale kermis met wat volksamusement tot een groot internationaal cultureel stadsfestival met meer dan anderhalf miljoen bezoekers. Dat kun je niet organiseren met de goodwill van een handvol vrijwilligers. Daar heb je duizenden professionele mensen voor nodig die goed weten waarmee ze bezig zijn.

"Maar perfect zal het nooit zijn. Gelukkig maar. De anarchistische en creatieve aard van de Gentenaar en de Gentse Feesten zal nooit te vatten zijn in één organisatie. Dat is ook de sterkte van de Feesten: ze evolueren permanent en elk jaar duiken er nieuwe initiatieven op die nieuwe problemen meebrengen. Wat ik wel wens tegen 2006 is dat er een duidelijk kader bestaat waarin dit anarchistisch georganiseerd feest plaats kan vinden, zodat de mensen met een gerust geweten en op een veilige manier naar de Feesten kunnen komen."

Wat kan er nog beter?

"De afstemming van de pleinen ten opzichte van elkaar. Volgend jaar wil ik voor de Gentse Feesten met alle pleinorganisatoren eens goed van gedachten wisselen over de profilering van de pleinen zodat er minder overlappingen bestaan. Inhoudelijk kunnen we eigenlijk niet meer sterker gaan. Dit jaar staan namen als Van Morrison, Buena Vista Social Club, Clouseau en Lisbeth List op het programma. Mocht je me dat vijf jaar geleden verteld hebben, ik zou je niet geloofd hebben. Maar die groepen trekken ook veel volk en volgens mij is de limiet bereikt. We moeten niet meer 'groter, groter, groter' roepen, anders maak je de Feesten kapot.

"Mijn grootste bekommernis nu is om een inhoudelijk profiel te creëren voor al die pleinen in samenwerking met de organisatoren en hen ervan te overtuigen dat groter niet noodzakelijk beter is. De draagkracht van de stad is daar niet groot genoeg voor. Gent is Lotenhulle niet, maar is ook New York niet. Iedereen moet goed beseffen dat als we de Gentse Feesten op lange termijn leefbaar willen houden we wat minder ambitieus zullen moeten zijn. We moeten Feesten organiseren op het niveau van Gent. Het programma van Polé Polé is elk jaar indrukwekkender, maar de Gras- en Korenlei blijven natuurlijk even groot. Je zult dus duizenden mensen moeten teleurstellen en dat kan toch niet de bedoeling zijn van een festival."

De Gentse Feesten zijn met andere woorden het slachtoffer van hun eigen succes.

"Dat is inderdaad het grote probleem. Het zal een uitdaging zijn om er de komende jaren voor te zorgen dat de Gentse Feesten in de eerste plaats een feest voor de Gentenaars blijven en dat de Feesten niet boven onze hoofden uitgroeien. We beschikken nu eenmaal niet over pleinen waar 15.000 man op kan. Je kunt dromen zoveel je wilt, maar we moeten met onze beperkingen rekening houden. Ik hoor zeer graag Bruce Springsteen en Robbie Williams, maar daar moeten we niet aan beginnen. We moeten ons houden aan het niveau waarop we nu zitten en dat voor iedereen haalbaar is. Helaas zijn sommige organisatoren daar niet van overtuigd."

Waarmee u impliciet verwijst naar vzw Onder de Draak, die Clouseau geboekt heeft op het Sint-Baafsplein. Voor het eerst in de geschiedenis van de Gentse Feesten wordt een stadsplein preventief afgesloten voor het publiek. Gaat dat niet wat te ver?

"De veiligheidsmaatregelen die genomen worden voor Clouseau doen bij mij de vraag rijzen of dit nog wel de Gentse Feesten zijn. Maak je daar de sfeer van de Gentse Feesten niet mee kapot? Eigen aan de Gentse Feesten is dat er in de hele stad van alles te doen is en dat de mensen vrij kunnen komen en gaan waar en wanneer ze willen. De geest van de Gentse Feesten is niet om een plein op voorhand af te sluiten en de mensen te verplichten om op een plein te blijven zodra ze binnen zijn. Ik heb het daar inderdaad moeilijk mee."

Onder de Draak heeft het slim gespeeld. Nog voor het stadsbestuur groen licht had gegeven over de veiligheidsplannen organiseerde het er een persconferentie over. U kon daar nog weinig tegen beginnen.

"We leven in een vrij land en iedereen is vrij om persconferenties te geven, maar ik steek niet onder stoelen of banken dat ik daar niet gelukkig mee ben. Het was niet verstandig om die plannen bekend te maken nog voor ze goedgekeurd waren. Dat is mij voor voldongen feiten stellen en dat is niet mijn manier van werken. Het is nooit in ons opgekomen om Clouseau om veiligheidsredenen te weigeren, maar enige terughoudendheid mocht wel."

Ironisch is dat u vorig jaar Clouseau als voorbeeld aanhaalde als groep die je net niet naar de Gentse Feesten moet halen.

"Als Clouseau vijftien voorstellingen geeft in het Sportpaleis en daar telkens 17.000 man op afkomt dan weet je dat die groep niet thuishoort op een stedelijk plein met een capaciteit van 5.000 mensen. Dat is om moeilijkheden vragen. Het veiligheidsplan van Onder de Draak is perfect opgesteld, daar heb ik geen woord kritiek over, maar ik vrees nog altijd dat er zich problemen zullen voordoen met de bezoekers die niet op het plein geraken omdat ze geen bandje hebben. Daar zullen in de eerste plaats onze ordediensten moeilijkheden mee hebben. Ik hoop dat de mensen de kranten lezen en weten dat ze zo'n bandje nodig hebben, maar wat met de duizenden Nederlanders die de Feesten bezoeken? En een Limburger leest wellicht ook niet De Gentenaar. Aan de andere kant is het een goed experiment om te zien hoe het zal verlopen. Al hoop ik niet dat op termijn alle pleinen op die manier gaan werken."

De Feesten zitten aan hun maximumcapaciteit. Hoe kunt u een verdere toevloed tegengaan?

"Het zou niet verstandig zijn om te besparen op de publiciteit voor de Gentse Feesten. We willen net de Gentse Feesten internationaal uitspelen om toeristen aan te trekken. We moeten ook niet knokken tegen het feit dat er zoveel volk komt naar de Feesten, wel moeten we dat volk zoveel mogelijk in goede banen leiden. De afgelopen jaren hebben we al meer ruimte gecreëerd in de straten, zodat mensen zich vlotter van het ene plein naar het andere kunnen bewegen. Ook op de pleinen zelf moet er voldoende open ruimte overblijven, zodat de mensen zich veilig voelen. Ik denk dat de pleinorganisatoren zich vooral moeten bezinnen over de groepen die ze programmeren."

En de Feesten-zone groter maken?

"Territoriale uitbreiding van de Feesten komt er sowieso niet. Het zou een gemakkelijke oplossing zijn om ook pleinen zoals de Kouter en het Sint-Pietersplein bij de Feesten te betrekken, maar dan zou het geheel niet meer beheersbaar zijn. Hoe verder je van de stadskern gaat, hoe meer bewoners je ook aantreft die hinder ondervinden van de Feesten. Wat we wel doen, is de negentiende-eeuwse gordel rond Gent nauwer bij de Feesten betrekken door daar activiteiten te organiseren, zoals voorstellingen van het Internationaal Straattheaterfestival. Maar dat beperkt zich tot één avond dat die mensen een stukje van de Feesten in hun wijk krijgen. De hele tiendaagse zou te veel van het goede zijn."

Vorig jaar steeg het aantal klachten over de lawaaihinder tijdens de Gentse Feesten van 15 naar 38. Guido De Leeuw van vzw Trefpunt moest zich zelfs voor de rechter verantwoorden. Zijn de Gentenaars hun Feesten moe?

"Die klachten moet je niet dramatiseren. Dat heeft te maken met de tijdgeest waarin we leven. Mensen zijn nu eenmaal mondiger en minder verdraagzaam in vergelijking met vroeger. Aan de andere kant draaien organisatoren de volumeknop steeds verder open en zijn de bezoekers steeds minder gedisciplineerd. Sluikplassen is niet nieuw, maar nu wordt het bijna de regel om tegen de gevel van een huis je blaas te legen terwijl de urinoirs vijf stappen verder staan. Het zijn van die kleine dingen die de Feesten onaangenaam maken voor de mensen die in Gent wonen. De politie staat daar behoorlijk tolerant tegenover omdat de agenten tijdens de Gentse Feesten wel andere dingen aan hun hoofd hebben. Ze riskeren ook veel meer heibel als ze telkens optreden als er een zatlap ergens plast waar hij niet mag plassen. Dan is het soms beter om niet op te treden."

Iets helemaal anders nu. Vandaag kiest het SP.A-bestuur wie het naar voren schuift als lijsttrekker voor 2006. U bent een van de vier kandidaten. Hoe groot zijn uw ambities?

"Ik ga daar nu niets over zeggen, het zou niet verstandig zijn om daar verklaringen over af te leggen. De besprekingen zijn volop bezig en vandaag zal duidelijk zijn wie het wordt. Ik heb me kandidaat gesteld, dus dat zal wel niet zonder enige ambitie zijn."

Stel dat u het niet wordt. Zal Daniël Termont dan nog met opgeheven vuist 'De sterkste man van Gent' kunnen zingen bij de opening van de Gentse Feesten?

"Natuurlijk. Waarom niet? We moeten daar niet flauw over doen: ik ben kandidaat om Frank Beke op te volgen, maar alleen als de partij dat wenst. Het gaat hier niet om persoonlijke carrières, wel om wat het beste is voor de partij. Sommige mensen geloven dat niet, maar het is wel zo. Ik heb het gevoel dat de pers daarin veel zenuwachtiger is dan de kandidaten zelf."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234