Woensdag 15/07/2020

Feestelijk geopend: het ggo-aardappelveld

Zonder één keer te zijn besproeid met pesticiden steken in Wetteren een honderdtal aardappelplanten af tegen hun verdorde buren. Ze zijn resistent tegen de aardappelziekte, wegens genetisch gemanipuleerd. Iedereen kan gaan kijken. Een jaar na de bestorming door actievoerders gooien de wetenschappers de deuren open. Kristof Windels

Aanmelden (via de website), is wel vereist. Onaangekondigd bezoek is niet welkom. Dat was gisterochtend tijdens het bezoek van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) niet anders. Integendeel. Op de weg naar het bekendste aardappelveld van het land was voor de gelegenheid een politieblokkade opgetrokken. Sommigen kregen zelfs de vraag of ze daadwerkelijk alleen in de auto zaten. Op de fietsersbrug over de E40 - de andere toegangsweg - hield een 'zwaantje' de wacht, even verderop was een politiecombi tot in de velden gereden. Bijna veertig politieagenten waren aangevoerd om de veiligheid te bewaken. Onnodig gisteren, maar het mediagenieke gevecht tussen wetenschappers en activisten vorig jaar is nu eenmaal nog niet vergeten.

Vierhonderd actievoerders van het Field Liberation Movement bestormden eind mei 2011 de vorige veldproef aan de E40 in Wetteren. Om de "risico's van ggo-gewassen en het feit dat ze een monocultuur in de hand werken" aan te klagen. Een vijfde van de plantjes overleefde de aanval niet.

Vandaag is rond het gebied een afsluiting opgetrokken. De tweede veldproef is ook minder makkelijk te vinden, midden in een maïsveld. "Om een microklimaat te creëren", zegt Prof. dr. Marc De Loose van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO). Niet om het veld te verstoppen, want dat is net het tegenovergestelde van wat de wetenschappers deze keer willen. De Loose: "We zijn bereid tot dialoog, iedereen mag komen kijken. We geven aan iedereen uitleg." Wie het veld met de genetische gemanipuleerde aardappelen (en dan vooral het verschil met de niet-gemanipuleerde plantjes) wil bezichtigen, moet zich registreren via de website www.aardappelziekte.be. Een bezoek kan nog tot de oogst, eind september.

Het bezoek van de minister-president, de burgemeesters uit de buurt en een handvol telers moest het doel onderstrepen. De boodschap van Peeters was duidelijk. "Als wetenschappers zeggen dat dit veilig is, dan moeten we het maatschappelijk draagvlak vergroten. Men is vandaag in Vlaanderen onvoldoende bewust hoever wij staan met groene biotechnologie. We waren onlangs in Londen en hebben daar met Japanners gesproken. Ik kan u zeggen: dit is een troef waar ze over de hele wereld jaloers op zijn." Peeters maakte gisteren nog maar eens duidelijk dat hij de vernielingen van de actievoerders streng veroordeelt. "Wetenschappelijk onderzoek moet kunnen worden uitgevoerd. Dat is essentieel in een rechtsstaat."

In de winkel

De veldproef van dit jaar is identiek aan die van vorig jaar. Eén proef is geen proef, heet het blijkbaar in de wetenschap. Vandaar een herhaling. "De resultaten zijn vergelijkbaar en die zijn heel goed", zegt Jo Bury van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). "U kan het zelf zien." De niet-genetisch gemanipuleerde - en ook niet door pesticiden besproeide - aardappelplanten zien er inderdaad niet uit: ze zijn grotendeels verdord. Na de twee veldproeven, is het tijd voor de volgende stap.

De gemanipuleerde aardappelplanten op het veld in Wetteren zijn van de désirée-soort. Het VIB wil nu de resistentiegenen die ervoor zorgen dat de planten gespaard blijven van de aardappelziekte inplanten in de soorten die in onze streken worden geteeld: bintje en nicola. "Dat zal drie jaar in beslag nemen", zegt Bury. "Daarna volgen nieuwe veldproeven, wat nog eens drie à vier jaar zal duren. Voor de aardappelen in de winkel terechtkomen, moet eerst nog alle regelgeving qua veiligheid worden doorploeterd en dat is uiteindelijk het moeilijkste. In het beste der werelden liggen in 2020 genetisch gemanipuleerde aardappelen in de winkel. Maar 2022 is realistischer."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234