Vrijdag 30/10/2020

Feesteiland, Wijneiland

In dit tweede jaar serveert sommelier Andy De Brouwer antwoorden op specifieke 'wijnvragen'. Deze week gaat hij na of je op Ibiza behalve geweldig feesten ook goede wijn kunt drinken.

Op Ibiza is de doorsnee discotheek even groot als de luchthaven maar toch kun je er, weg van het feestgedruis, aan een baaitje rustig ge- nieten van een lekkere lokale wijn.

Goed voor een jaarproductie van 120.000 flessen is het Can Rich-wijnhuis van Antonio Costa Tur. De wijngaarden liggen aan de andere kant van het eiland, maar de flessen vind je voor een prikje op de wijnkaarten in de meeste horecazaken. Voor een fles aan tafel betaal je amper drie euro meer dan voor een ordinaire Hollandse pint in een van de vele hippe bars.

Can Rich wit is op basis van malvasia en chardonnay en heeft een intens gele kleur met koperen schittering. De neus heeft een aromatisch kruidige expressie. Aro- ma's van dennenappel en venkel. Een houtopvoeding op hergebruikte vaten is niet uitgesloten. Hij smaakt rijp en heeft alle eigenschappen van een biologische wijn met een licht oxidatief vleugje.

De meeste toeristen wagen zich allicht niet aan een lokale wijn die ook nog eens de goedkoopste van de kaart is. Ze drinken liever een herkenbare rioja van het Spaanse vasteland. "Zo goedkoop, dat kan niet lekker zijn", hoorde ik een ta- felgenoot zeggen. 'Bestellen, en de proef op de som nemen', is dan mijn reactie. Jammer genoeg krijgen we, door een gebrek aan roulement, een Can Rich rood uit 2007, die al net iets te oud is.

De gebruikte druiven zijn cabernet-sauvignon, merlot en tempranillo. Hij ruikt wat warm kruidig als een antiek vermouth-drankje als Byrrh of Dubonnet, is complex en heeft duidelijk wat eiken vatopvoeding gekregen. Het fruit is al wat dynamiek kwijt en ruikt wat gestoofd. In de mond is hij soepel drinkbaar en lekker vlezig, met uitgebalanceerde zuren en milde tannine. Niets mis mee, dit is waar voor je geld. Al had ik graag een jongere jaargang geproefd.

"25 jaar geleden geloofde niemand in ons project, vandaag exporteren we naar meer dan twintig landen", lees ik in een lokaal blaadje (Amnesia) naast de foto van wijnbouwer Antonio Costa Tur. "We hebben gezonde wijngaarden, daar een constante zeebries de risico's op ziektes intoomt en ons toelaat zonder grote risico's aan biologische landbouw te doen."

Wie de komende dagen de zomer gaat afsluiten op Ibiza, weet alvast wat te bestellen.

Tip vleesrestaurant op Ibiza:

www.asadorcanpilot.com

Tip strand(vis)restaurant:

www.yemanjaibiza.com

Ferry naar

Formentera

Formentera, het kleine eiland recht tegenover Ibiza, is de oversteek meer dan waard. Op een idyllische plek, op het uiteinde van het eiland, op een hoger gelegen plateau, vonden we enkele mooie wijngaarden. Op ijzerhoudende, rode en dorre ondergronden staan schrale wijnstokken op een winderige bult uit te kijken op de oceaan. Her en der zijn er kleine percelen, versnipperd tussen vijgenbomen en wilde venkelscheuten. Jammer genoeg is de wijnbouwer van Terramoll niet thuis. De werknemer, die nog de laatste 'krenten' aan het binnenhalen is (allicht voor een zoet wijnexperiment) kan ons ook niet verder helpen en blijft aan zijn ambacht. Gelukkig kun je de wijnen drinken in de lokale horeca.

Terramoll wit is op basis van vermentino, grenache, muscat en viognier. Kleur heeft hij amper, maar wat een delicate nuance van ziltige jodiumtonen, als een zeebries in een glas. Een licht exotisch meloenparfum en bloesemaroma's betoveren je neus. Vergelijk het met een lichte Manzanilla-sherry, of wijnen van het Griekse Santorini. Zuiderse wijnen hoeven niet altijd overrijp en zwaar te zijn. Dit is de zoveelste verrassende ei- landwijn. In de mond is hij een en al 'fraîcheur', een beetje lichtvoetig maar 'easy drinking' met puntige zuren. Niet te complex, funky tuttifrutti, speelse smaakpatronen met totale afwezigheid van hout.

De rosé is van hetzelfde DNA.De rode weiger ik te proberen, omdat het een pur sang eikgelagerde cabernet-sauvignon is. En dat kan menu eenmaal niet meer boeien.

jawel, Vloeibaar zout

Een ander gastronomisch topproduct van Formentera is vloeibaar zout. Het bevat vijf keer minder natrium en vier keer minder chloride dan normaal keukenzout. In-teressant in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Bovendien smaakt het zuiver mineraal en is het echt lekker. De 'Salinas' van Formentera zijn Unesco-werelderfgoed en zeker het bezoeken waard. Het vloeibare product is verpakt in een kleine plastieken fles met vaporisator en dus supersimpel te 'verdelen' over pakweg een salade.

Chefs als Yves Mattagne gebruiken het (eerst diepvriezen tot -40° C.) als een raspschilfer op sushigerechten.

Tip pizzeria Formentera:

www.cafedellago.es

Tip strand(vis)restaurant:

'Bocasalina' Pujols,

+34 606 11 24 50

Tip strandbar:

'People', S'Escull des Corsaris, Platja Es Pujols, Formentera

Can Rich rood,

Bodegas y Viñedos Can Rich de Buscastell, Ibiza

18 euro op restaurant, 5,80 euro in de supermercado,

www.bodegascanrich.com

Terramoll Savina (wit) en Terramoll Rosa de Mar (rosé), Bodega Terramoll, Formentera

Plusminus 13 euro, www.terramoll.es

Sal líquida natural de Formentera

(vloeibaar zout),

import België via Mattinvest,

fax 02 627 50 59, www.formenterasalt.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234