Maandag 15/07/2019

Feest tussen 4.000 jaar oude stenen: hipsters en hippies vieren zonnewende in Stonehenge

Zo'n 10.000 mensen verzamelden donderdag in Stonehenge, in het Britse Wiltshire. Hipsters en hippies vierden er samen de zonnewende, de langste dag van het jaar. Het is het moment waarop de zon loodrecht invalt op de kreeftskeerkring. Ook de Gentse fotograaf Kevin Faingnaert (31) bivakkeerde een nacht op de wereldberoemde site om er de zon te zien opkomen. "Toen dat gebeurde, om exact 4:52 uur, brak er een geweldig feest los. Mensen dansten, zongen, speelden muziek. Op hun dwarsfluit, djembé of trompet."

Faingnaert is gefascineerd door subculturen. En dan is Stonehenge tijdens de zonnewende dé place to be. "Ik stond er tussen toeristen, maar ook druïden, waarzeggers, paganisten, boeddhisten, hare krisjna's. Sommigen kwamen om te mediteren en de stenen te knuffelen omdat ze geloven dat er in Stonehenge veel krachtvelden samenkomen. Anderen gewoon om te feesten."

Zelf voelde Faingnaert geen bijzondere spirituele kracht. "Maar het invallende licht was wel bovenaards mooi. Je ziet niet elke dag de zon opkomen tussen stenen die meer dan 4.000 jaar oud zijn. Ik voelde ook bijzonder veel liefde. Zoveel verschillende culturen, zoveel verschillende religies en overtuigingen, maar er was enkel wederzijds respect." Zelfs de strenge politiecontrole kon de magie niet bezweren. "Iedereen rond mij straalde van geluk. Al dan niet onder invloed van bepaalde hulpmiddelen."

Kevin Faingnaert
Zo'n 10.000 mensen verzamelden donderdag in Stonehenge, in het Britse Wiltshire. Hipsters en hippies vierden er samen de zonnewende, de langste dag van het jaar. Het is het moment waarop de zon loodrecht invalt op de kreeftskeerkring. Ook de Gentse fotograaf Kevin Faingnaert (31) bivakkeerde een nacht op de wereldberoemde site om er de zon te zien opkomen. "Toen dat gebeurde, om exact 4:52 uur, brak er een geweldig feest los. Mensen dansten, zongen, speelden muziek. Op hun dwarsfluit, djembé of trompet." Faingnaert is gefascineerd door subculturen. En dan is Stonehenge tijdens de zonnewende dé place to be. "Ik stond er tussen toeristen, maar ook druïden, waarzeggers, paganisten, boeddhisten, hare krisjna's. Sommigen kwamen om te mediteren en de stenen te knuffelen omdat ze geloven dat er in Stonehenge veel krachtvelden samenkomen. Anderen gewoon om te feesten." Zelf voelde Faingnaert geen bijzondere spirituele kracht. "Maar het invallende licht was wel bovenaards mooi. Je ziet niet elke dag de zon opkomen tussen stenen die meer dan 4.000 jaar oud zijn. Ik voelde ook bijzonder veel liefde. Zoveel verschillende culturen, zoveel verschillende religies en overtuigingen, maar er was enkel wederzijds respect." Zelfs de strenge politiecontrole kon de magie niet bezweren. "Iedereen rond mij straalde van geluk. Al dan niet onder invloed van bepaalde hulpmiddelen." Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert
Kevin Faingnaert

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden