Dinsdag 18/01/2022

Feelgoodfood

Deze chef laat zich niet opjagen. Alles heeft zijn tijd

Hij ziet de dingen graag groots. Architect Antoine Pinto kon in 1993 echter niet vermoeden dat de ruim bemeten brasserie Dock's Café al na een paar jaar wat veranderingswerken moest ondergaan. Om de toestroom van klanten beter te kanaliseren. Vijftien jaar geleden kende Antwerpen zijn Europees cultuurjaar en met zijn spraakmakend interieur trok de brasserie in zijn openingsjaar ook vele buitenlanders. Die komen nog steeds. Voor het wervelende en warme barokke decor met zijn snedige vormentaal. En voor zijn innemende, comfortabele outfit en gestructureerde bediening. Een unieke brasserie zoals elke zelfverklaarde wereldstad er minstens één op de kaart moet hebben staan. In conceptueel sterk doordachte eetgelegenheden kan het al eens mangelen aan diepgaande culinaire ideeën. Maar ook daarvoor tekende lekkerbek Pinto van in den beginne de krijtlijnen. De uitbaters volgen die nog steeds nauwgezet op. Het beste uit de zee verzoenen met al het lekkers van het land. Een torenhoog cliché, zo lijkt het wel. Toch op papier. Want op vele plaatsen is het vaak heel wat anders. Niet aan de Antwerpse kade. Nergens in de stad is de keuze aan oesters en schelpdieren ruimer. En biologische hoeveproducten mét smaak krijgen voorrang. Bovenal nog zo'n kanjer van een gemeenplaats toont de chef respect voor seizoenen. Zo serveert chef Yannick Frooninckx bijvoorbeeld enkel asperges uit volle grond. Te laat op het jaar, vinden vele ongeduldige klanten. Zij zien immers op vele andere plaatsen smaakloze nepasperges op de kaart staan. Deze chef laat zich niet opjagen. Alles heeft zijn tijd. In het vroege najaar trekt hij daarom de kaart van de schaal- en schelpdieren. We proeven als hapje vooraf van een 'Assiette du pêcheur', een bordje pittig gekookte kreukels en wulken aangevuld met verse grijze garnalen (11 euro). Peuzelen in afwachting van zes Gillardeau-oesters. Helemaal tot leven gebracht met een druppel Balvenie van tien jaar oud (11,50 euro). Malse malt verweven met zilt vocht en een zacht knabbeltje. Subtiele aroma's. De kaart omvat een indrukwekkende keuze aan pure maritieme producten en 'zeevruchtenschotels' waarmee je een paar uur zoet bent. Uit de vijftien voorgerechten kiezen we messen die in hun schelp onder een pittige en luchtige saus gegratineerd zijn (12,50 euro). Qua timing geen eenvoudige klus. Worden ze daarom maar zelden in de horeca opgevoerd? Kort gebakken pijlinktvis met pikante jam van chili getuigt van een brede culinaire visie. De sobanoedels mochten iets meer bijt hebben (22,95 euro). Signatuurgerecht is een smoorhete gietijzeren kasserol gevuld met schelpdieren en groenten (23,50 euro). Een luxueuze en meer verfijnde uitvoering van onze pot mosselen. Afsluiten doen we met een flinke snede mals kalfsvlees (23,50 euro). Ondanks een vol huis behoudt de keuken kalmte en overzicht. Het kwaliteitsvlees is perfect gegrild. De frisse salade van artisjok, notensla en gekonfijte tomaten verraden fijngevoelige handen in de keuken. Netjes in verhouding gedoseerd en virtuoos op smaak gebracht. Een schattig kookpotje gevuld met in ganzenvet gebakken aardappeltjes is de kers op de kaart. Zorgzame en doorleefde brasseriekeukens overstijgen makkelijk het klatergoud van te serieuze restaurants. Wijnliefhebbers koesteren Dock's Café omwille van de aparte wijnkaart en de keuze aan meer dan twintig wijnen per glas geserveerd. Maar we zijn in een brasserie en er is ook tapbier. Onder meer romige Deense pils. Selectieve shirtsponsor van mogelijk de beste voetbalploeg ter wereld én ook daarom een must in elke topbrasserie. n

> 03/226.63.30

> gesloten op zondag > www.docks.be

> lunchmenu twee gangen en koffie 15 euro, menu's 23,50 euro, 30,50 en 39,50 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234