Dinsdag 02/03/2021

Update

"Federatie Wallonië-Brussel slecht voor stabiliteit land"

Als de Franstaligen de 'Fédération Wallonie-Bruxelles', de nieuwe naam voor de Franse Gemeenschap, institutioneel zouden willen verankeren, zou dat volgens Vlaams minister-president Kris Peeters "belangrijke institutionele en politieke problemen" opleveren. Peeters herhaalde vandaag in het Vlaams Parlement zijn eigen woorden uit 2008, toen het concept van een Wallo-Brux-federatie voor het eerst opdook. "Dit is een vergaand en bizar voorstel dat geen goede zaak is voor de stabiliteit van het land."

Minister-president Peeters keerde halsoverkop terug van een economische zending in Brazilië om een actualiteitsdebat in het Vlaams parlement bij te wonen. Dat actualiteitsdebat moest eigenlijk gaan over de recente uitspraken van Peeters over het Brussels gewest, maar ging vaker over de naamsverandering van de Franse gemeenschap en over de zin of onzin van de plotse terugkeer van Peeters.

Nooit volwaardig gewest
Afgelopen weekend stelde Peeters dat Brussel nooit een volwaardig gewest zal worden en dat de gemeenschappen een belangrijke rol moeten blijven spelen in de hoofdstad. Zo goed als alle Vlaamse partijen zijn het inhoudelijk eens met die visie, een visie die trouwens ook in de Octopusnota (de nota met communautaire eisen van de Vlaamse regering die als bijlage is toegevoegd aan het regeerakkoord) vervat zit.

Much ado about nothing
Vooral sp.a en CD&V begrepen dan ook niet waarom Peeters de handelsmissie in Brazilië moest afbreken om het debat in het parlement bij te wonen. "Heeft er zich een aardbeving voorgedaan? Is er een kerncentrale ontploft? Is er een nieuwe bankencrisis? Gaat er een Vlaams bedrijf over de kop? Neen, de minister-president heeft vorige week zaterdag een interview gegeven. Een interview waarin niets nieuw staat. Much ado about nothing", aldus CD&V-fractieleider Ludwig Caluwé. Ook LDD-fractieleider Lode Vereeck vond de plotse terugkeer van Peeters niet echt nodig. "Volgens ons zijn de kosten van het vroegtijdig stopzetten van deze handelsmissie groter dan de baten van het per se vandaag willen houden van dit debat."

Welletjes geweest
In de marge van het debat zei minister-president Peeters zelf dat hij vooral is teruggekeerd "uit respect voor het parlement" maar dat het "welletjes is geweest met het onderbreken van handelsmissies en met het vervroegd terugkeren". Het is niet de eerste keer dat Peeters vervroegd terugkeert van een buitenlandse missie. In 2008 haalde de bankencrisis Peeters vervroegd uit Japan en vorig jaar leidde het Opel-dossier tot een vervroegde terugkeer van de minister-president uit Californië.

Bevoegdheid
Sommige parlementsleden, onder wie Open Vld'er Sven Gatz, vragen zich af het wel slim is dat Peeters als minister-president ook bevoegd is voor Buitenlandse Handel. Maar Peeters ziet geen graten in de combinatie. "Het is een duidelijke optie om het buitenlands beleid bij de minister-president onder te brengen om een 'boost' te geven aan dat buitenlandse beleid. Iedereen vraagt meer internationale investeringen en dan is er veel voor te zeggen dat de minister-president dit zelf ook doet", aldus Peeters.

Karikaturaal
Oppositiepartijen Groen! en Open Vld hadden niet zozeer kritiek op de inhoud van de uitspraken van Peeters als wel op de manier en timing van communicatie. Volgens Groen!-parlementslid Luckas Van der Taelen had Peeters "slimmer moeten communiceren" en heeft hij met zijn uitspraken de Franstaligen "het gedroomde voorwendsel gegeven om de Vlaamse visie op Brussel karikaturaal te vervormen".

Stoere verklaringen
Open Vld-fractieleider Gatz stoorde zich vooral aan de timing van de uitspraken. "Na negen maanden van impasse, provocaties en stoere verklaringen aan beide zijden van de taalgrens is er geen nood aan nieuwe dergelijke verklaringen. Dit geldt voor vicepremier Milquet en voor minister-president Demotte, maar ook voor u."

Niks nieuw onder de zon
Peeters zelf begrijpt de hele heisa rond zijn uitspraken niet. Die visie op Brussel zit volgens Peeters vervat in de Octopusnota en in het Vlaamse regeerakkoord. "Er is niks nieuw onder de zon. Ik wilde gewoon aan de Franstaligen duidelijk maken waar het voor ons op staat", aldus Peeters, die nog eens herhaalde dat Vlaanderen Brussel niet zal lossen en nu al jaarlijks 670 miljoen per jaar in de hoofdstad investeert.

Institutionele problemen
Dat de Franstalige partijen afgelopen maandag versneld de naamsverandering van de Franse Gemeenschap naar 'Fédération Wallonie-Bruxelles' goedkeurden, heeft volgens Peeters geen juridische gevolgen. Maar als de Franstalige partijen die federatie institutioneel zouden willen verankeren en "een federatie in het federale België" zouden willen creëren, dan duiken wel "institutionele en politieke problemen op".

Peeters verwees naar een eerdere discussie uit 2008 over de Federatie Wallonië-Brussel. "Ik stelde toen duidelijk dat dit concept een verregaand en bizar voorstel is dat afbreuk doet aan de bestaande institutionele evenwichten, en dus geen goede zaak is voor de stabiliteit van het land."

Strijdig
"Enerzijds wil het van Brussel een volledig autonoom en volwaardig derde gewest maken via een structurele herfinanciering die moet gebeuren via de federale en dus ook via Vlaamse middelen. Anderzijds wil het een Waals-Brusselse federatie tot stand brengen binnen de Belgische federatie, zonder rekening te houden met de hoofdstedelijke functie en zonder voorts rekening te houden met de Brusselse Vlamingen en hun aanwezigheid en participatie in de Brusselse politieke instellingen. Dat is dus in strijd met de Octopusnota", verduidelijkte Peeters.

Welles-nietes
Het actualiteitsdebat ontspoorde bij momenten in welles-nietesspelletjes over procedures of in ruzies over het Brusselse onderwijs. CD&V'er Robrecht Bothuyne kon het op een gegeven moment niet meer aanhoren. "Ik zit met een stijgend gevoel van plaatsvervangende schaamte ten aanzien van de initiatiefnemers van dit debat. Dit is een parlement onwaardig. We maken onszelf hier belachelijk mee", klonk het. (belga/adb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234