Maandag 27/01/2020

Federale relancemaatregelen ruim onvoldoende voor N-VA

Jan Jambon: "Maatregelen zijn compromis dat vooral de PS tevreden stelt." Beeld BELGA

N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon vindt de relancemaatregelen die de federale regering heeft beslist ruim onvoldoende. Dit in contrast met de federale coalitiepartners, die zich tevreden tonen over het akkoord en zich sterk maken dat extra zuurstof aan de bedrijven de jobmotor zal doen aanslaan.

"De Vlaamse ondernemingen blijven opnieuw in de kou staan", verklaart Jambon. "De loonlastenverlaging van drie keer 450 miljoen euro de komende jaren is volgens onze eerste indruk - ik beschik niet over teksten - een habbekrats en ruim onvoldoende om de loonkloof die volgens Eurostat 16 procent bedraagt en liefst 25 procent in de concurrentiële sectoren, te dichten."

Jambon meent dat de verlaging van de btw op elektriciteit tot zes procent niets oplevert voor de ondernemingen omdat ze vrijgesteld zijn van btw. "Zolang de federale fegering pestbelastingen blijft invoeren (de extra lasten op bedrijfswagens, de afbouw van de RSZ-verminderingen voor deeltijdse werknemers, de hervorming van de RSZ-korting voor jonge werknemers, de extra lasten voor de werknemers met de 13.07% op hun collectieve bonus) zijn de ondernemers met deze verlaging niet bediend".

'Twijfelachtige' positieve effecten
De partij houdt er ook rekening mee dat de kostprijs van de maatregel de komende jaren zal oplopen. De positieve effecten op tewerkingstellingscreatie zijn onzeker en hangen af van het effect op de index. "Ook voor de consument is de impact twijfelachtig. Energieproducenten hebben trouwens al aangekondigd hun winstmarges te verhogen als btw wordt verlaagd", stelt Jambon.

Ook de maatregel om in zones met hoge werkloosheid specifieke lastenverlagingen toe te staan, kan N-VA niet bekoren. "Voor de gevestigde waarden van onze economie, onze Vlaamse groeibedrijven, is dit geen oplossing. Zij blijven kampen met die hoge loonkosten... Alleen aan nieuwe bedrijven die zich vestigen in deze specifieke gebieden, wordt nu een wortel voorgehouden. Opnieuw een gemiste kans en een compromis dat vooral de PS tevreden stelt".

 
Zolang de federale fegering pestbelastingen blijft invoeren, zijn de ondernemers met deze verlaging van de btw op elektriciteit niet bediend
Jan Jambon (N-VA)

Langetermijnperspectief
Een heel ander geluid valt te horen bij de federale regeringspartijen, waar het moeizaam bereikte akkoord op tevredenheid wordt onthaald. "De regering zet nieuwe stappen richting het dichten van de loonkloof, onder meer door te zorgen voor twee jaar "indexrust", klinkt het daar.

Volgens sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte komt de regering met extra ademruimte bedrijven en internationale investeerders op aandrongen. Hij verwees onder meer naar Volvo, dat daar recent nog aandrong op een 'langetermijnperspectief'. "Ik denk dat we dat hiermee geven en lijnen uitzetten die veel verder gaan dan de volgende verkiezingen", aldus de socialist, die destijds de btw-verlaging op elektriciteit op tafel heeft gelegd.

Johan Vande Lanotte. Beeld BELGA

Zuurstof en indexrust
Ook Open Vld-collega Alexander De Croo is blij dat die btw-verlaging er komt. Die geeft immers 650 miljoen extra zuurstof aan onze bedrijven, wat de jobmotor kan doen aanslaan, argumenteert hij. Na vier indexoverschrijdingen tussen 2010 en 2012 zal er tussen 2012 en 2014 bovendien twee jaar 'indexrust' heersen.

CD&V, dat nooit warmliep voor een btw-verlaging, focust dan weer vooral op de garanties rond het wegwerken van de loonkostenhandicap en de bijkomende lastenverlagingen. "Dit is een cruciale stap om de economie in ons land opnieuw zuurstof te geven, zodat de bedrijven bestaande jobs kunnen veiligstellen en nieuwe creëren", klinkt het daar. De christendemocraten tonen zich ook tevreden dat hun lange verzet tegen de btw-verlaging ervoor gezorgd heeft dat er uiteindelijk meer uit de bus kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234