Dinsdag 19/10/2021

AchtergrondBurgerbevraging

Federale regering wil uw mening over de staatshervorming en politieke vernieuwing

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).Beeld BELGA

Al 50 jaar lang breken politici, experts en grondwetspecialisten zich het hoofd over de staatshervorming, maar in december mogen burgers zich in de communautaire discussie mengen. De federale regering lanceert dan ‘een participatief burgerplatform. ‘Maar als alleen hoogopgeleiden of partijmilitanten het invullen, wat ben je er dan mee?’

Krijgt de regeringsvorming best een deadline? Hoe solidair hoort Vlaanderen met Wallonië te zijn? Moet Volksgezondheid een volledig federale bevoegdheid worden of juist niet? Het zijn enkele voorbeeldvragen uit de online burgerbevraging, besteld door ministers Annelies Verlinden (CD&V) en David Clarinval (MR) die zich buigen over de Democratische Vernieuwing. Alle Belgen ouder dan 16 jaar mogen in december hun zegje doen. Deelnemers moeten het wel zien zitten om 30 minuten lang vragen over politiek netelige kwesties in te vullen. Wie de extra ‘diepgaandere’ vragen invult, is zelfs een uur zoet.

Van de bevoegdheidsverdeling tot de rol van de Senaat en het soort kiesstelsel: alles wat met staatshervorming en politieke vernieuwing te maken heeft, kan de revue passeren. Niet de meest gemakkelijke thema’s. “Maar de politiek mag echt vertrouwen hebben in de burger”, vindt Cato Leonard, een van de tien experts burgerdemocratie die de federale regering heeft uitgekozen om dit project in goede banen te leiden. “Het is geen bedreiging voor de politiek, maar juist een manier om hen opnieuw te betrekken nadat ze zijn afgehaakt. Natuurlijk zijn het erg moeilijke vragen, maar elke burger zal genoeg kennis meekrijgen om ze te beantwoorden.”

Compleet afbranden doen ze het niet, maar politicologen Carl Devos (UGent) en Dave Sinardet (VUB) maken wel veel kanttekeningen bij het project. “De zes vorige staatshervormingen zijn onderhandeld in kastelen achter gesloten deuren door een kransje toppolitici. Dat het nu wordt opengetrokken naar een breed publiek is een goede zaak, maar een online bevraging is geen goed instrument. Zeker omdat een bijzonder grote voorkennis vraagt”, vindt Sinardet. Devos treedt hem bij. “Dat zijn vraagstukken waar politici, academici en grondwetspecialisten al 20 à 30 jaar hun hoofd over breken, hè. Hopelijk maakt de regering werk van een goede, toegankelijke website met educatieve filmpjes. Anders dreigt het gewoon een elitaire oefening te worden.”

Verlinden trekt een budget van 1,1 miljoen euro uit voor een communicatiecampagne om haar participatieve burgerbevraging te promoten. Toch vrezen de politicologen dat het vooral goed geïnformeerde burgers zullen zijn die zich willen mengen in de constitutionele discussie. “Of mensen die ‘baat’ hebben bij deze kwestie. Denk maar aan Belgicisten, leden van de Vlaamse beweging of partijmilitanten”, denkt Sinardet. “Als het niet representatief gaat zijn, wat ben je er dan nog mee?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234