Zaterdag 17/04/2021

Belfius

Federale regering stelt beursgang Belfius uit

Het Belfius-hoofdkwartier in Brussel. Beeld BELGA
Het Belfius-hoofdkwartier in Brussel.Beeld BELGA

De federale regering stelt de beursgang van Belfius uit. De tijd is nog niet rijp en de voorwaarden zijn nog niet bevredigend om de operatie door te voeren, zegt premier Charles Michel (MR). Door de beslissing zullen de Arco-coöperanten langer op hun vergoeding moeten wachten.

"Het uitstel van de beursgang is weloverwogen en gebeurt in overleg met de Federale Participatiemaatschappij (FPIM). De regering zal de situatie regelmatig opnieuw evalueren, in overleg met het management van Belfius en FPIM", zegt premier Michel.

"Zoals ik eerder heb aangegeven, verandert de beurswaarde van de participaties van de staat dagelijks", gaat de eerste minister voort. Zo zijn de aandelen van de Europese banken (volgens de Eurostoxx Bank index) sinds het begin van het jaar met 12 procent gedaald. De Belgische bankaandelen daalden gemiddeld met 15 procent.

Gekoppeld met Arco-dossier

Door het uitstel komt de vergoeding van de Arco-coöperanten er nog een tijdje niet. Beide dossiers waren gekoppeld. Volgens het Zomerakkoord zou de regering tot 30 procent van de aandelen die ze in handen heeft, naar de beurs brengen. Voor de vergoeding van de Arco-spaarders zou een enveloppe van 600 miljoen euro worden voorzien waarmee tot 40 procent van de oorspronkelijke inleg wordt vergoed. Dat fonds wordt gestijfd door bijdragen van Belfius, beweging.net en de staat, aangevuld met 400 miljoen euro die Belfius als dividend zal uitkeren net voor de beursgang.

De raad van bestuur koppelde vorige week nog voorwaarden aan de beursgang. Hij wil dat Europa eerst wordt geconsulteerd over de vergoeding van de Arco-coöperanten. In De zevende dag erkende CD&V-vicepremier Kris Peeters zondag al dat indien de beursgang van Belfius niet voor meteen was, er ook vertraging op de Arco-deal zou zitten.

"Uitstel is geen afstel", reageert Peeters nu. "Ik heb zelf gepleit om de beursgang van Belfius te koppelen aan Arco. Ik hoop dat de beursgang deze legislatuur kan plaatsvinden. Dan is er ook een oplossing voor de Arco-coöperanten."

"We doen er alles aan om de dossiers deze legislatuur op te lossen. We hebben er jaren voor gestreden en ik zal er blijven voor strijden. Mocht het in een volgende regering niet opgelost zijn, blijf ik mijn engagement naar de 800.000 coöperanten opnemen", aldus Peeters.

Klimaat niet ideaal

De laatste weken sijpelden berichten door dat het klimaat om Belfius naar de beurs te brengen, vandaag niet ideaal is. Daarbij werd verwezen naar de marktomstandigheden, met de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de crisis rond de Turkse lira. Een recente raming gaf aan dat Belfius op 5 tot 7 miljard euro wordt geraamd, terwijl dat enkele maanden geleden nog 6 tot 8 miljard euro was. Dat is wel nog altijd meer dan de 4 miljard euro die indertijd is betaald voor Belfius.

Geld Terug van Arco en Arcoparia's

De belangengroepen Geld Terug van Arco en Arcoparia's vrezen dat het uitstel afstel betekent. "Belfius zegt te wachten op Europa, de regering zegt te wachten op de experts, iedereen beweert te wachten op iedereen, het is wachten op Godot", zegt Geert Lenssens, de raadsman van de twee actiegroepen van gedupeerde coöperanten.

Geld Terug van Arco en Arcoparia's betreuren dat er eerder dit jaar geen schikking kwam, toen het beursklimaat beter was.

De twee organisaties voeren al langer een procedure tegen de staat en Belfius. Al meer dan 4.700 actieve eisers en medestanders hebben zich erachter geschaard, klinkt het. In het najaar plannen ze verdere actie. Ze willen het aantal deelnemers aan de procedure vertienvoudigen.

Deminor

Het juridisch adviesbureau Deminor, dat namens 2.400 mensen procedeert tegen Arco, Belfius, de staat en gewezen Arco-topvrouw en huidig vereffenaar Francine Swiggers, reageert wel positief op de beslissing om de beursgang uit te stellen. "Het is een verstandige beslissing gezien de marktomstandigheden en het feit dat er geen oplossing is voor het Arco-dossier", zegt Erik Bomans van Deminor.

Het adviesbureau pleit al lang voor een schadevergoeding om de gedupeerde coöperanten te vergoeden.

Deminor pleit voor een pragmatische oplossing. "Hoe meer de Belgische staat erbuiten blijft, hoe makkelijker het op te lossen wordt. Als Belfius zelf het initiatief neemt en rond de tafel gaat zitten, dan zal Europa er niet naar kijken. Europa zal dan zeggen dat het om regeling van een commercieel geschil gaat en dat dat niet zijn bevoegdheid is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234