Woensdag 21/04/2021

CETA

Federale regering en deelstaten vinden geen akkoord: Michel kan CETA-deal niet ondertekenen

De Waalse minister-president Paul Magnette. Beeld EPA
De Waalse minister-president Paul Magnette.Beeld EPA

De federale regering en de gemeenschappen en gewesten hebben geen akkoord kunnen bereiken over het CETA-handelsverdrag met Canada. Wallonië en Brussel blijven nee zeggen. Daardoor kan premier Charles Michel het verdrag niet ondertekenen. Waarschijnlijk valt de Europees-Canadese top van donderdag daardoor in het water.

De federale regering zat met de verschillende deelstaatregeringen sinds vanmorgen samen in het Overlegcomité. Premier Michel probeerde er vooral Waals minister-president Paul Magnette te overtuigen toch zijn akkoord te geven aan het handelsverdrag. Op het overlegcomité, dat amper een halfuur in beslag nam, gaven de federale regering, de Vlaamse regering en de Duitstalige regering wel hun goedkeuring voor de ondertekening van CETA. De Waalse regering, de Franse gemeenschapsregering, de Brusselse regering en de COCOF weigerden zoals verwacht opnieuw het licht op groen te zetten. Daardoor zal Michel vanavond 'nee' moeten zeggen aan de Europese Commissie. Die had ons land een deadline opgelegd die vanavond afloopt.

Premier Michel verklaarde na het overleg op een persconferentie dat de "Waalse en Brusselse regering nee blijven zeggen" en dat hij Europees president Donald Tusk daarvan op de hoogte zal stellen. "We kunnen CETA niet ondertekenen." Daardoor zal de Canadese premier Justin Trudeau naar alle waarschijnlijkheid donderdag niet naar de Europese top afzakken. Toch blijft Michel naar eigen zeggen "openstaan voor verder overleg".

Het is formeel aan Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Canadese premier Justin Trudeau om zich te beraden over de volgende stappen, met name of de geplande Europees-Canadese top nog wel zal doorgaan.

"Enkel ja of nee"

"Ik druk geen appreciatie uit, maar het was niet mogelijk een inhoudelijke vergadering te organiseren, zelfs niet met een initiatief van de Europese Commissie en met nieuwe documenten, nieuwe teksten", aldus Michel. Hij beklemtoonde dat de federale regering "1000 procent beschikbaar" is geweest om tegemoet te komen aan de bekommernissen van de PS-cdH-meerderheden in de deelstaten. Ook de komende dagen blijft hij naar eigen zeggen bereid eventuele tegenvoorstellen over te maken aan de Europese instellingen.

Waals minister-president Paul Magnette betreurde op zijn beurt dan weer dat hij op het overlegcomité "enkel ja of nee" mocht zeggen en "geen echte discussie over de inhoud kon voeren". "De onderhandelingen met de Canadezen zijn beëindigd en we zijn allemaal tevreden over het resultaat, maar er zijn nog problemen binnen de Europese Unie. Daarvoor hebben we een Belgisch standpunt nodig. We moeten dus eerst een akkoord onder Belgen vinden en dan proberen om de Europese Commissie te overtuigen. Maar als de federale regering geen debat wil, dan kunnen we ook niet vooruitgaan", aldus Magnette.

Magnette herhaalde dat de Waalse regering "in de huidige omstandigheden" het licht niet op groen kan zetten, maar dat betekent volgens hem "het einde van de wereld niet". De Waalse minister-president herhaalde opnieuw dat hij niet tegen een akkoord met Canada is, maar enkel een akkoord wil dat de Europese normen overeind houdt en niet wil weten van privétribunalen "waar multinationals de overheden kunnen aanvallen". "Wanneer we een internationaal verdrag ondertekenen, gaat dat het leven van burgers voor tientallen jaren bepalen. Dat verdient nog wel enkele dagen van onderhandelingen".

"Surrealistisch"

Zijn Vlaamse tegenhanger Geert Bourgeouis omschreef de situatie als "een beetje surrealistisch". "Het is 'non', maar tegelijkertijd wordt er gezegd: 'we willen nog verder praten'". Bourgeois beklemtoonde dat de teksten al sinds 2014 onder de regeerperiode van premier Elio Di Rupo bekend zijn en dat ze sindsdien op het vlak van de geschillenbeslechting tussen overheden en bedrijven "enkel maar verbeterd" zijn. "Ik vind dat we te kijk staan voor de hele wereld", betreurde de Vlaamse regeringsleider.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Beeld Photo News
Vlaams minister-president Geert Bourgeois.Beeld Photo News

En hoe moet het nu verder met CETA, een akkoord waarover de Europeanen sinds 2009 onderhandelen met Canada? Michel wou alvast niet vooruitlopen op de zaken. Het is in eerste instantie aan de Europese instellingen en Ottawa om een evaluatie te maken van de politieke situatie, aldus de eerste minister.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234