Donderdag 28/05/2020

Federale politie: "Zaventem is wél veiliger"

Beeld BELGA

"De teneur dat er niets is veranderd op de luchthaven van Zaventem sinds de aanslagen klopt niet", laat Peter Dewaele, woordvoerder van de federale politie weten. Hij doet dat naar aanleiding van een artikel in het Nieuwsblad dat het tegendeel beweert. "Meer zelfs: er werd zowel extra personeel als materiaal aangeworven."

"De journalist heeft het in het artikel over "de politiemensen", maar nergens staat vermeld wie deze politiedienst vertegenwoordigt. De inlichtingen die worden gegeven over veiligheidsmaatregelen zijn (bewust) onvolledig en brengen op zich veiligheidsrisico's met zich mee, niet in het minst voor de mensen die - zo beweert althans de journalist - dit zouden hebben uitgebracht. Het weerwoord dat aan ons werd gevraagd werd slechts gedeeltelijk opgenomen", aldus de woordvoerder van de federale politie.

Die verwijst naar een visietekst over de veiligheid van zijn diensten. Daarin wordt ingezet op risicobeheersing in plaats van risico-uitsluiting. Dat gebeurt onder meer door infrastructurele maatregelen (verkeersmaatregelen, toegang voor voertuigen ontzeggen tot bepaalde risicovolle plaatsen, roadblockers plaatsen, snelheidsbeperkende maatregelen, organisatie van een controleplaats voor voertuigen, ...), door technologische maatregelen (ANPR-camera's, CCTV systeem, inzet X RAY toestellen, metaalpoorten, explosive trace detection toestellen); en door 'humane' maatregelen (voorzien van bijkomende patrouilles, proactieve patrouilles met explosievenhonden, patrouilles uitgevoerd door politiemensen die specifiek gevormd zijn in het opsporen van afwijkend gedrag, de aanwezigheid van militairen, ...)

Zwakke schakels
"Belangrijk daarbij is dat we ons voortdurend in vraag stellen en permanent de zwakke schakels in ons beleid opsporen", voegt de woordvoerder eraan toe. " Bij iedere aanslag in een luchthaven, gaan we na of deze aanslag zich ook kon voordoen in de luchthaven van Zaventem, en sturen we bij. Het voorzien in veiligheidsmaatregelen is dus een never ending story."

"Het is juist dat er nog een aantal realisaties op zich laten wachten", aldus de woordvoerder van de federale politie. "Marktbevragingen zijn lopende inzake de aankoop van extra voertuigen en materiaal. Een specifiek budget van twee miljoen euro werd hiervoor voorzien. Materiaal dient bestudeerd te worden, aangekocht volgens de marktprocedure en getest."

Niet elke maatregel is een voordeel
"We moeten ook nadenken over het soort maatregelen die we nemen. Iedere maatregel kan weer een nadeel met zich meebrengen. Bij de aanslagen in Istanboel, eind juni 2016, waar een toegangscontrole was voorzien, vielen uiteindelijk ook 42 doden. In het spoorwegstation van Wolgograd, alwaar een soortgelijke toegangscontrole plaatsvond, vielen bij een aanslag in december 2013 meer dan 15 doden. Het voorzien van bepaalde veiligheidsmaatregelen kan dus aanleiding zijn tot het verplaatsen van het risico, en dat is een gevaar dat ook permanent moet worden beoordeeld. We moeten dus vooral ook, naar de potentiële terroristen toe, onvoorspelbaar blijven."

Briefings
"Naar de airportcommunity toe werd onlangs ons aanbod herhaald om bijkomende veiligheidsbriefings te voorzien. Enkele luchtvaartmaatschappijen zijn reeds op dit aanbod ingegaan. Daarbij wordt aandacht geschonken aan de problematiek van de radicalisering. Hoe herken je een persoon die iets voorbereidt en daarvoor komt kijken ter plaatse ? Welke moet uw reactie zijn bij een incident met een dolle schutter...".

"Bij de luchtvaartpolitie op Zaventem werd op woensdag 15 maart 2017 gestart met een Counter Terrorism Awareness Week. Op 15 maart werd de aandacht gericht op een verhoogde zichtbare aanwezigheid en het detecteren van afwijkend gedrag. Op 16 maart ging onze aandacht uit naar het controleren van voertuigen op de toegangswegen naar de luchthaven, vandaag focussen we ons op de controle van bagages. Daarbij wordt voldoende aandacht gegeven aan briefings, worden de te trekken lessen van 22 maart 2016 besproken, de stand van zaken in het gerechtelijk onderzoek, wat we weten over de daders, enz."

"De persoonsgebonden informatie-uitwisseling blijft eveneens essentieel in deze strijd tegen het terrorisme. Vandaar ook dat onder de stimulans van het parket van Halle Vilvoorde, de federale gerechtelijke politie en de politiezone Vilvoorde Machelen een project werd opgestart om de informatie-uitwisseling en opvolging nog efficiënter te maken."

Local task force
"In dit verband is er ook een LTF (local task force radicalisme) opgericht specifiek voor de nationale luchthaven waarin politiediensten en veiligheidsdiensten overgaan tot het uitwisselen en bespreken van belangrijke ingewonnen informaties inzake de gewelddadige radicalisering en terrorisme."

"Alle beschikbare inlichtingen aangaande de terroristen zelf, worden permanent opgevolgd. Zo onder meer worden diverse periodieke publicaties van al Qaida en IS nagelezen, vooral wanneer het over luchtvaartveiligheid gaat, en wordt daar ook, indien nodig het noodzakelijk gevolg aan gegeven."

"Ook de informatie-uitwisseling aangaande nieuwe beveiligingstechnieken blijft essentieel. Voortdurend worden nieuwe technologieën ontwikkeld, welke interessant zijn voor de beveiliging van de luchthaven. Wat twee jaar geleden ondenkbaar was, wordt nu gerealiseerd. In België is de luchtvaartpolitie van Zaventem een van de politiediensten die nieuwe explosieven trace detectie toestellen uittest. Deze toestellen worden ter beschikking gesteld door het Directoraat Generaal HOME van de Europese Commissie."

"Tot zover een stand van zaken aangaande de diverse maatregelen die werden getroffen verband houdend met de veiligheid op onze nationale luchthaven en die openbaar kunnen gemaakt worden", besluit de persmededeling van de federale politie. "Andere initiatieven blijven om tactische redenen best uit de pers."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234