Maandag 25/05/2020

Binnenland

Federale politie dient stakingsaanzegging in wegens gebrek aan mondmaskers

Beeld Photo News

De politievakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend. Dat meldt De Tijd en is ook aan De Morgen bevestigd. De bonden zijn niet te spreken over het gebrek aan mondmaskers bij de federale politie.

Drie politievakbonden, de NSPV, VSOA en ACV, hebben samen een stakingsaanzegging ingediend voor de federale politie.  Op die manier willen de bonden minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan de onderhandelingstafel krijgen, zegt NSPV-voorzitter Carlo Medo aan De Tijd en De Morgen.

Lees ook onze liveblog

Het draait rond de mondmaskers. Willen we dat die worden afgepakt van het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en aan de politiediensten worden gegeven? Neen, dat willen we duidelijk stellen. Maar in de praktijk gebeurt het dat onze mensen niet of onvoldoende beschermingsmiddelen hebben, net als de zorgsector.” 

Het probleem is dat de politie momenteel niet erkend wordt als prioritaire groep om mondmaskers te krijgen. “Politiemensen moeten er ondertussen wel voor zorgen dat de corona-maatregelen worden nageleefd”, zegt Medo. “Ze moeten dus tussenkomen om samenscholingen tegen te houden, controles doen op essentiële verplaatsingen en aan de grenzen.”

Bespuwd

De afgelopen weken waren er in verschillende politiezones meldingen van agenten die door burgers bespuwd of behoest worden. In Antwerpen zet de politie een bioresponsteam in tegen coronaspuwers, maar niet elke agent in België blijkt even goed beschermd te zijn.

De agenten zijn kwaad: uit een mail die De Morgen kon inkijken, blijkt dat ze hun oversten contacteren met zorgen omtrent mondmaskers nadat een van hun collega’s bespuwd werd. 

Het bioresponsteam van de Antwerpse politieBeeld Politie Antwerpen

De vakbonden dreigden eerder deze week al met een staking als de richtlijn over mondmaskers niet werd herzien. Ze hoopten gerustgesteld te worden op het hoger overlegcomité, dat gisteren plaatsvond. Daar kregen ze een presentatie over mondmaskers door dokter Paul Pardon van de Risk Management Group, het federale orgaan waarin alle gezondheidsautoriteiten zitten. Maar dat kon de zorgen niet bepaald wegnemen.  

“In vergelijking met onze verwachtingen is de conclusie van dit dringend hoger overleg comité totaal onbevredigend”, zeggen de vakbonden in een mededeling. “Geen enkele efficiënte of aanvaardbare oplossing werd door de overheid voorgesteld. Wij wensen dat de overheid haar standpunt heroverweegt en toegeeft dat politiepersoneel inderdaad een prioritaire beroepscategorie is.”

Daarom hebben de bonden nu een stakingsaanzegging ingediend, voor de week van 12 tot 19 april. “De minister krijgt de tijd om het standpunt te heroverwegen en hierover te onderhandelen met ons”, zegt Carlo Medo aan De Morgen. “Uiteraard willen we liever geen staking.”

De vraag is wat er nog mogelijk is in onderhandelingen. Het is intussen bekend dat ons land kampt met een accuut tekort aan mondmaskers. Op het kabinet van Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wordt voorlopig afwachtend gereageerd, om niet vooruit te lopen op dat overleg. 

“We hebben enorme appreciatie voor het werk van onze politiemensen”, klinkt het op het kabinet. “Ze staan in de eerste lijn voor de naleving van de covid-maatregelen en we zijn daar bezorgd over. De prioriteitenlijst ligt bij volksgezondheid, en het is niet onlogisch dat mondmaskers prioritair naar medisch personeel gaat dat in contact komt met COVID-19 –patiënten. We wachten op het overleg.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234