Dinsdag 26/10/2021

Federale parlementsleden rijden goedkoper met Seca

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Het mobiliteitsdebat, de nieuwe politieke cultuur, de milieuproblematiek... het zijn dwingende problemen waar parlementsleden zich graag over buigen. Nochtans worden ook parlementsleden af en toe verblind door de sirenenzang van de commercie. Zo kunnen federale parlementsleden vanaf 1 april - en het is geen grap - een korting krijgen als ze gaan tanken bij Seca. Ook gepensioneerde parlementsleden mogen van dit voordeel in natura gebruikmaken. De kamerleden krijgen 2 frank korting per liter benzine of diesel. Kamerleden die van het aanbod gebruik willen maken, moeten hun bankrekeningnummer met de daaraan gekoppelde bancontactkaart overmaken aan de quaestuurdiensten van de Kamer. Als ze dan tanken aan een Seca-station met hun bancontactkaart, worden de kortingen automatisch geregistreerd en stort Seca elke zes maanden de opgespaarde kortingen terug op de rekening van het parlementslid. Milieubewuste parlementsleden die op LPG rijden kunnen geen korting krijgen.

Maar waarom zouden Belgische volksvertegenwoordigers recht hebben op een korting bij Seca? "Wij hebben bij Seca een contract voor de brandstof van onze dienstwagens", zegt directeur-generaal Janssens van de quaestuurdiensten van de Kamer. De quaestuur verzorgt het dagelijkse financiële en administratieve beheer. "De personeelsraad heeft ons gevraagd of dat contract zou kunnen resulteren in een voordeel voor het personeel. Dat kon volgens ons op voorwaarde dat wij niet fungeren als centraal facturatiepunt. Personeelsleden moesten dus individueel hun voordeel afrekenen met Seca. Om te voldoen aan de wet hebben we overigens ook andere distributeurs benaderd met de vraag of ze een korting konden toekennen. En alhoewel er distributeurs waren die grotere kortingen gaven, was Seca de enige distributeur die via Banksys werkte, en de kortingen dus individueel kon verrekenen met de werknemers. De overeenkomst met Seca is overigens geheel vrijblijvend. Personeelsleden moeten niet bij Seca gaan tanken." Het voordeel voor de ambtenaren die voor de Kamer werken, werd in een adem ook uitgebreid naar politici en kamerleden op rust.

Het merkwaardige brandstofvoordeel is ook terechtgekomen op de tafel van de quaestuur, die bestaat uit vijf parlementsleden. In de quaestuur zit ook het groene, Franstalige kamerlid Marie-Thérèse Coenen. "Tja, zulke voordelen zijn gebruikelijk in de privé-sector. En alhoewel ik persoonlijk van mening ben dat we beter LPG zouden promoten, vind ik er niet zoveel graten in dat personeelsleden en kamerleden van het aanbod gebruik kunnen maken. Ik denk dat de meeste groene parlementsleden het niet zullen doen. Afin, dat zullen we in de loop van deze week beslissen."

Wie er echter niet mee kan lachen, is SP-fractieleider Dirk Van der Maelen, ook voorzitter van de commissie Politieke Vernieuwing. Hij heeft een brief gestuurd aan kamervoorzitter Herman De Croo, met het verzoek het brandstofvoordeel vandaag te bespreken in de vergadering van fractievoorzitters. "Ik vraag me af of dit een verstandige beslissing is. Ik wil nog begrip opbrengen voor het personeel. Ook in het bedrijfsleven krijgen personeelsleden soms voordelen van de firma. Maar ik denk dat politici zich moeilijk kunnen laten binden door Seca. Ikzelf heb me in elk geval niet ingeschreven om van het voordeel te kunnen genieten."

Leden van de kamer kunnen ook genieten van kortingen op allerlei verzekeringen die ze afsluiten bij Omob.

Dirk Van der Maelen: 'Ik denk dat politici zich moeilijk kunnen laten binden door Seca'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234