Zondag 19/09/2021

Federale regering

Federale informateurs deze week allicht afgelost, maar niet door zwaargewichten

Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders. Beeld Tim Dirven
Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.Beeld Tim Dirven

Hoewel we al 133 dagen na de verkiezingen zijn, achten PS en N-VA het wellicht nog te vroeg om hun A-figuren – zoals de partijvoorzitters – de federale gesprekken te laten leiden. De namen van Bart De Wever en Paul Magnette zoemden rond de afgelopen dagen, maar zij zouden niet de vervangers zijn van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a).

Het paleis mag maandag hoog bezoek verwachten. Om halfvijf maken de federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (PS) hun eindverslag over aan koning Filip tijdens een audiëntie. Daarna volgt wellicht een persconferentie, waar de informateurs meer details zullen prijsgeven over hun werkzaamheden.

Het zou kunnen dat het paarse duo daar ook al de namen lost van hun opvolgers, al kan het ook zijn dat de koning nog wat bedenktijd neemt en pas later op de week nieuwe informateurs uitstuurt. Er zijn nog zes partijen in de running voor een federale regering: N-VA, PS, MR, Open Vld, CD&V en sp.a.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Volgens meerdere bronnen bij de PS en de N-VA – de grootste partijen in hun respectief landsdeel – zou opnieuw een duo op pad gaan, al is niet iedereen daar even zeker van. Bij de Franstalige socialisten valt ook te horen dat misschien slechts één preformateur uit de startblokken zal schieten.

De laatste dagen deden vooral de namen van Paul Magnette en Bart De Wever de ronde om de estafettestok over te nemen van Reynders en Vande Lanotte, maar dat wordt nu ontkend.

Snuffelronde

Tijdens een geheime ontmoeting vorige week donderdag spraken Bart De Wever (N-VA), Theo Francken (N-VA), Elio Di Rupo (PS) en Paul Magnette (PS) af dat het nog te vroeg is om ‘de allergrootste kanonnen’ van stal te halen. “Eigenlijk zijn we nog niet lang begonnen aan de echte onderhandelingen”, zegt een ingewijde. “Dit is nog maar de snuffelronde. We hebben beslist dat we gelijk zullen oversteken en allebei mensen van hetzelfde kaliber zullen afvaardigen.”

Die nieuwe informateurs zouden eerder tot de subtop van de partij behoren, maar wel het absolute vertrouwen van de voorzitters genieten. De namen van onder meer PS’er Jean-Claude Marcourt en voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) werden gisteren genoemd, maar dat wilde noch PS noch N-VA bevestigen.

Pour la petite histoire: de tenoren van N-VA en PS zouden elkaar donderdag ’s avonds ontmoet hebben terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) speechte op het sponsordiner van Doorbraak. Die speech verhitte danig de gemoederen, omdat Jambon verkondigde dat hij de Vlaamse begrotingstabellen in een map op zijn bureau had liggen, maar ze nog niet wou doorgeven aan de oppositie.

Soepel als een breekijzer

Nu de regionale regeringen overal gevormd zijn, lijkt het alsof alle obstakels uit de weg zijn om aan de echte gesprekken te beginnen tussen PS en N-VA over de vorming van een federale regering. Maar daar zijn ze bij N-VA nog niet van overtuigd.

De Vlaams-nationalisten vrezen dat de voorzittersverkiezingen aan de Brusselse Keizerslaan, waar de PS kantoor houdt, voor nog verdere vertragingen zullen zorgen. “Zolang de nieuwe voorzitter niet stevig in het zadel zit, zal hij zo soepel zijn als een breekijzer”, voorspelt een goedgeplaatste N-VA-er. “Daarom is het nog te vroeg om de A-figuren van elke partij het podium op te sturen. Want wat zal er gebeuren als zij mislukken?”

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Magnette herhaalde vorige week vrijdag nog dat – ondanks herhaaldelijke contacten tussen PS en N-VA – “we nog nergens staan en over niets akkoord gaan”.

Wie het voor N-VA al zeker niet wordt, zeggen meerder partijtoppers, is ex-staatssecretaris Theo Francken. Hoewel hij de meeste gesprekken over de federale formatie bijwoonde, weten ze bij de N-VA goed genoeg dat zijn persoon te veel weerstand oproept bij de Parti Socialiste en een mogelijk akkoord alleen maar zal bemoeilijken. Voormalig vicepremier Laurette Onkelinx (PS) liet zich in ‘Zeno’ in deze krant afgelopen weekend nog ontvallen “dat le bruit des bottes oorverdovend is geworden door alle tweets en voorstellen van Theo Francken”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234