Woensdag 21/10/2020

Formatie

Federale formatie: Geens gaat wellicht voor extra time

Slaagt Koen Geens erin PS en N-VA bij elkaar te brengen? Vandaag weten we of hij wel degelijk een verlenging van zijn opdracht vraagt.Beeld Photo News

Is er toch nog hoop voor een paars-gele regering? Zonder onverwachte wendingen wordt de missie van koninklijk opdrachthouder Koens Geens (CD&V) vanmiddag verlengd door het paleis.

Keer op keer is paars-geel, een coalitie met N-VA en PS, de voorbije maanden dood verklaard. Maar keer op keer probeert koning Filip de formule toch weer nieuw leven in te blazen, wellicht in de overtuiging dat alleen een regering met N-VA en PS voldoende draagkracht heeft langs weerskanten van de taalgrens. De komende jaren moet een begrotingstekort van 12 miljard euro aangepakt worden.

Sinds 31 januari is het aan uittredend minister van Justitie Geens om als 'koninklijk opdrachthouder' een doorbraak te forceren. Volgens meerdere bronnen heeft hij de afgelopen week een strak werkschema aangehouden, met verschillende ontmoetingen tussen de twee hoofdrolspelers in de onderhandelingen: Bart De Wever, de voorzitter van N-VA, en Paul Magnette, de voorzitter van PS. Er zou daarbij "op een serene manier" voorstellen zijn besproken en uitgewisseld. Onder meer over de communautaire eisen van N-VA. "Dat er voorlopig niets uitlekt uit deze gesprekken is alvast een goed signaal", luidt het bij N-VA.

Breinbreker

Vandaag moet duidelijk worden of Geens ook een mogelijkheid ziet om de rivalen N-VA en PS echt bij elkaar te brengen. De christendemocraat wordt om 12 uur op het paleis verwacht. Ofwel om zijn opdracht terug te geven: door een gebrek aan vooruitgang. Ofwel om een verlenging van zijn opdracht te vragen: omdat hij toch enig licht ziet aan het einde van de paars-gele tunnel. Wellicht zal hij dan nog een à twee weken extra krijgen. Een derde optie is dat Geens zijn opdracht komt teruggeven omdat een paars-gele formatie opgestart kan worden.

Iedereen gaat uit van het tweede scenario. Geens heeft voldoende goodwill gecreëerd om een verlenging te rechtvaardigen, zo lijkt het. Gisterenavond zag hij nog de gewezen informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez. Van een heroriëntatie naar een Vivaldicoalitie - het enige werkbare alternatief met socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten - is voorlopig geen sprake. De CD&V-top wil N-VA nog niet lossen. Geens praat met iedereen, ook met de groenen, maar zijn opzet is duidelijk paars-geel.

De breinbreker die Geens hiervoor moet oplossen: N-VA wil niet in een regering met PS zonder een communautaire omwenteling. Voor de socialisten (en MR) is dat voorlopig onbespreekbaar. Tegelijk wil PS niet in een regering stappen die het sociaal-economische beleid van de uittredende centrumrechtse coalitie voorzet. Zo eiste de partij vorige week dat er een grondige doorlichting komt van de taxshift van Michel I. Dit stokpaardje van N-VA is volgens PS verantwoordelijk voor de ontsporing van de begroting. De socialisten willen het budget op orde krijgen via belastingen op vermogen. Een 'no pasaran' voor N-VA.

"Ik stel vast dat heel wat partijen zich constructief opstellen, zeker aan Vlaamse kant, daar ligt het probleem niet. De Franstalige partijen moeten nu volgen", zei N-VA-minister Ben Weyts zondagmiddag op VTM Nieuws. "Ik hoop alleen dat men beseft dat België toe is aan grondig carrosseriewerk. Ook na eventuele verkiezingen zullen we geconfronteerd worden met feit dat Vlaanderen en Wallonië anders stemmen."

De rivaliteit tussen PS-voorzitter Magnette en MR-voorzitter Bouchez dreigt de onderhandelingen intussen nog verder te bemoeilijken. De socialist en liberaal lijken steeds meer aan te sturen op een confrontatie in het stemhokje. Magnette kan bij vervroegde verkiezingen zijn gezag vestigen als numero uno in Franstalig België. Terwijl de ambitieuze Bouchez gelooft dat hij electoraal kan verrassen tegen PS. "Het is al zo moeilijk. De rivaliteit tussen PS en MR komt daar nog eens bovenop", reageert een Vlaamse onderhandelaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234